Milyen esetben nem célszerű a hőszivattyú telepítés?

Hőszivattyú Közzétéve: 2023.06.07.

Mit jelent az előremenő vízhőmérséklet, a jóságfok és a COP érték?

Jelen cikkükben ezekre mind választ adunk, hogy megkönnyítsük és egyben segítsük mindazok döntését, akik energiahatékony felújítás előtt állnak, illetve akiket elgondolkodtat a tudatos változtatás és a hőszivattyú telepítés.

A hőszivattyú működése

A hőszivattyú működésének folyamatát legegyszerűbben a következőképpen lehet leírni; egy kör, mely hőenergiát vesz fel a talajból vagy szimplán a környezeti levegőből és a hűtőközeg segítségével megfelelő hőmérsékletűre fűti vagy hűti a rendszerben keringő vizet, amit a hőleadó felületeteken keresztül fűtésre vagy hűtésre tudunk használni, vagy használati melegvizet készíteni belőle. Felújítás, korszerűsítés esetén a hőszivattyú bizonyos esetekben meglévő hőleadó felületetekhez is csatlakoztatható, például meglévő padlófűtéshez, vagy újabb típusú radiátorokhoz.

Ajánlatkérés
Hőszivattyús rendszer kulcsrakészen

A hőszivattyú a hő előállításához szükséges tüzelőanyag elégetése helyett a hűtőközeg elpárolgását és kondenzációját használja ki. A hőszivattyúk működésükhöz megújuló energiát használnak és a telepítés után teljes mértékben képes kiszolgálni a fűtési és melegvíz-ellátási szükségletet, sokkal hatékonyabban, mint a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánok. Ennek köszönhetően nevezhetjük a hőszivattyút napjaink leggazdaságosabb megoldásának, mely még környezetbarát is. Ezt mind fokozhatjuk azzal, ha napelemet is telepíttetünk és a napelem által termelt energiát használjuk a hőszivattyúhoz, akkor gyakorlatilag lenullázhatjuk a rezsiköltséget, károsanyag kibocsátás nélkül.

A hőszivattyús rendszer hátrányai

Ugyanakkor, mint mindennek, a hőszivattyús rendszer kiépítésének is vannak hátrányai. Jelentősebb anyagi beruházást igényel, mint a hagyományos fosszilis tüzelésű kazán beszerelése.

Az összköltség függ a választott hőszivattyú típusától, az ingatlan méretétől, valamint attól, hogy a hőszivattyút milyen hőleadó felületetekhez csatlakoztatjuk.
A jelentős befektetés ellenére a hőszivattyú élettartama alatt a kényelemnek, a megbízhatóságnak és az alacsonyabb energiaszámláknak köszönhetően elért megtérülés messze felülmúlja a költségeket, abban az esetben, ha nem „szökik” az energia, tehát az ingatlan jól szigetelt.

Mit érdemes figyelembe venni hőszivattyú kivitelezés előtt?

A jelenlegi energiaárak mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hogy a családok hőszivattyús megoldással kerüljék el a gázhasználatot. Egy levegő-víz hőszivattyú akkor működik a leghatékonyabban, ha alacsony hőmérsékletű fűtővízzel üzemel. A hatékonyságot az úgynevezett COP-érték mutatja meg, ebből az állapítható meg, hogy adott külső feltételek mellett az eszköz egy kilowattóra áram felhasználásával mennyi kilowattórányi hőenergiát állít elő. Minél magasabb az előremenő víz hőmérséklete, annál alacsonyabb COP-értéket kapunk. Az alacsony előremenő hőmérséklet határozza meg, hogy milyen hőleadó felület mellett éri meg igazán hőszivattyút használni.

Megalapozott és egyben elfogadott tény, hogy radiátoros fűtési rendszer mellé nem célszerű hőszivattyús rendszert kialakítani, mert a radiátorok felülete kicsi, ami jelen esetben azt eredményezi, hogy magas előremenővíz hőmérséklettel képesek csak befűteni a teret.

Ajánlatkérés
Vékony kialakítású, kompakt fan-coil

Cégünk nem forgalmaz magas előremenő vízhőmérsékletű hőszivattyúkat, mert ezeknek a jóságfoka (=COP értéke) nagyon alacsony, ilyen esetekben a hőszivattyú gazdaságtalannak mondható, még kifejezetten radiátorokra tervezett régebbi hőszivattyús rendszerek esetében is.  A COP érték tehát jól mutatja, hogy a készülék 1kW felvett elektromos áram segítségével, mekkora energiatermelésre (kW), hőteljesítmény leadására képes. A teljesítményegyüttható vagy más néven jóságfok, a laboratóriumi körülmények között mért teljesítményt jelöli. A 3,1–5,1 COP-értékkel rendelkező hőszivattyú tekinthető hatékonynak és ezáltal gazdaságosnak. Ha a COP 2 alatt van, a hőszivattyú gazdaságtalannak minősül.

Az új építésű ingatlanok esetében nem ajánlott a ma már korszerűtlennek bizonyuló radiátoros rendszert választani. Összeségében elmondható, hogy egy új építésű ingatlannál sokkal egyszerűbb hőszivattyús telepíteni, mint meglévő ingatlanoknál.

Ajánlatkérés
Panasonic hőszivattyúk

A radiátoros rendszer másik hátránya, hogy a szerelvénytől távolabb eső részeken mért hőmérséklet eltérő nem úgy, mint a korszerű padló, vagy fal vagy -mennyezet fűtéses rendszereknél, ahol fűtött= hűtött ingatlanunk minden szegletében azonos hőmérsékletet mérhetünk, ezzel is magasabb szintre emelve komfortérzetünket. Létezik olyan kritikus pont egy felmérés során, mely kizárja a hőszivattyú telepítését.

Kétségtelen, hogy nagy döntést kell hoznunk, ha egy számunkra új technológiát választunk a megszokott fosszilissal szemben.
Ezért is elengedhetetlen, hogy szakemberrel konzultáljunk, aki magabiztos szakértelmével segít a megfelelő konstrukció kiválasztásában és komoly segítséget nyújt, a gördülékeny telepítésben és a későbbi működtetésben is.

Tanácsadás szakértőtől

Ne szalassza el a lehetőséget! Kérjen ajánlatot most!

Kérje árajánlatunkat az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen! Vagy kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a +36 27 548 440-es telefonszámon.