fbpx
 
Ajánlatkérés
Gyakori kérdések és válaszok (GYIK)

GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések

Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől Hitel (0% kamatozású)

 • Milyen tevékenységekre igényelhető a hitel?

  Fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint megújuló energiaforrások, vagyis napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk, vagy korszerű faelgázosító berendezések beépítésére.

 • Milyen ingatlanokra igényelhető a hitel?

  A hitel meglévő és újépítésű ingatlanokra is felvehető. Az érintett ingatlan érvényes használatbavételi engedéllyel kell rendelkezzen.

  Ingatlan típusok:

  • családi ház
  • lakóház
  • szabadon álló ház
  • sorház
  • ikerház
  • hétvégi ház és üdülőház
 • Milyen régióban igényelhető a hitel?

  Pest megyében a keret már kimerült, az ország többi régiójában még él a támogatási rendszer!

 • Ki igényelheti a hitelt?
  • természetes személy, magánszemély
  • társasház
  • lakásszövetkezet

   

  Magyar állampolgár vagy legalább egy éve magyarországi állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, az EGT valamely más tagállamának állampolgára igényelheti a hitelt.

 • Mit szükséges leadni a hitelhez?

  Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot az info@wagnersolar.hu címen és elküldjük Önnek a részleteket!

 • Mekkora összeg igényelhető?

  Családi házak esetén minimum 500.000 Ft maximum 10 millió forint, társasházaknál lakásonként minimum 500.000 Ft maximum 7 millió forint igényelhető.

  Kamat: 0%/év

 • Mekkora önerőre van szükség a hitel felvételéhez?

  Minimum a beruházás 10%-a.

 • Milyen futamidőre vehető fel a 0% kamatozású hitel?

  Legfeljebb 20 éves futamidőre.

 • A hitel jelzálog terhelés nélkül felvehető?

  5 millió Ft alatt jelzálog nélkül felvehető a hitel.

 • Hol adható le a hitelkérelem?

  A kérelem leadható személyesen a kijelölt MFB pontokon (pl. OTP, MKB, Budapest Bank, Gránit Bank, Takarékbank)

   

  Online is beadható a hitelkérelem, 5 millió Ft-os hitelösszegig.

Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől Napelem

Általános kérdések
 • Mi a különbség napelem és napkollektor között?

  Két különböző technológiáról van szó. A napelem esetében a napsugárzás villamos energiává alakítható, a napkollektor segítségével pedig hőt nyerhetünk a napsugárzásból. Olvassa el, hogy milyen előnyei vannak egy napelemes rendszernek.

 • Mi a különbség hálózatra visszatápláló és szigetüzemű napelemes rendszer között?

  A hálózatra visszatápláló rendszer – nevéből adódóan – a napelemek által termelt energiát egy inverter segítségével közvetlen az elektromos hálózatba táplálja vissza. A megtermelt és elfogyasztott áram mennyiségét egy úgynevezett ad-vesz óra méri. Az áramszolgáltató a két érték különbségét számlázza csak ki. A hálózatra kapcsolt napelemes rendszer elemiről itt olvashat bővebben. 

   

  A sziget üzemű rendszer független az elektromos hálózattól, a napelemek által termelt energiát a szolár akkumulátorokba tölti, és egy inverteren keresztül onnan lehet felhasználni. Ugyan úgy működik, mint az autó akkumulátor, a járó motor tölti, de, ha leállítjuk, akkor is működtethetünk róla ideig-óráig elektromos berendezéseket. A szigetüzemű napelemes rendszer elemeiről itt olvashat bővebben. Bővebben a szigetüzemű rendszerekről.

 • Mi a különbség okos és hagyományos napelem rendszer között?

  Egy napelemes rendszerben minden egyes napelem modul egyedi teljesítménnyel működik. A modulok teljesítménye között lehetnek eltérések, pl.: szennyeződés, vagy árnyékolás miatt egyik-másik panel teljesítménye csökken. A hagyományos inverter használatával a leggyengébb modul minden más modul teljesítményét lecsökkenti, mert a leggyengébb láncszemhez igazodik a többi modul teljesítménye is. Azonban az okos inverter használatakor a rendszer minden eleme a maximumon teljesít, csak az árnyékolt modul teljesítménye alacsonyabb. Így érhető el, hogy az egész rendszer mindig a legjobban teljesítsen. Hogy hogyan hasznosíthatja okosabban napelemeit megtudhatja rövid cikkünkből.

 • Mekkora napelemes rendszerre van szükségem? Milyen adatok kellenek, hogy ki tudjam számolni a napelemes rendszer méretét, és mennyibe fog kerülni?

  A napelemes rendszer méretét első sorban az éves elhasznált energia mennyisége, vagy a tervezett fogyasztók álltalt elhasznált éves energiamennyiség határozza meg. A méretezés függ még a tetőfelület méretétől (m2), azaz hány panel fér el a tetőn, továbbá befolyásolja még a tető tájolása és dőlésszöge is. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni napelemes rendszer vásárlása előtt.

  Próbálja ki napelem kalkulátorunkat!

 • Szükséges-e statikai szakvéleményt kérnem a tetőmre felhelyezendő napelemes rendszer súlya miatt?

  A helyszíni felmérés során kollégáink többek között a tetőszerkezet állapotát is megvizsgálják. Amennyiben azt állapítják meg, hogy a szerkezet nem megfelelő, azt minden esetben jelzik a megrendelőnek.

 • El fogja-e bírni a tetőm a napelemek és a tartószerkezet okozta többletterhelést?

  A napelem súlya a tartószerkezettel együtt átlagosan 20-25 kg, ami négyzetméterenként 11-15 kg terhelést jelent. Ha a tetőszerkezet gerendái szélesebbek 6 cm-nél a tető valószínűleg elbírja a napelem rendszer súlyát.

 • Hálózatra tápláló napelemes rendszerrel rendelkezem. Áramszünet esetén termelnek-e a napelemeim?

  A napelemeket sorba kötve nagyfeszültségű egyenáramot nyerünk, melyet egy inverterrel 230 V-os váltóárammá lehet alakítani. Amennyiben hálózati feszültség kimaradás van, a napelemes rendszer nem táplálhat vissza a hálózatba energiát. Ilyenkor biztonságtechnikai okokból az inverter azonnal lekapcsol, így a napelemek nem termelnek áramot.

 • Mi lesz a meglévő rendszeremmel, ha elköltözöm?

  Természetesen nem érdemes leszereltetni mivel az adott ingatlanra van méretezve a rendszer. Az ingatlan értékét növeli, ezért eladásnál ez beszámítható az ingatlan árába.

 • Fém tető van a házamon. Hálózatra tápláló rendszer esetében szükségem van-e villámvédelem?

  Alapvetően a napelemes rendszerek telepítéséhez nem kötelező a villámvédelem kiépítése, azonban, ha fém tetőről van szó, akkor mindenképpen szükséges a villámvédelmi rendszer is.

 • Szükség van-e a napelemes rendszerem karbantartására?

  A lakossági méretű napelemes rendszerek különösebb karbantartást nem igényelnek.

 • Kell-e rendszeresen tisztítanom a napelemeket?

  A napelemekre rakódhat falevél, virágszirom, por, madárürülék. A rátapadt szennyeződés csökkenti a beáramló fény mennyiségét, azonban egy kiadós eső ezen sokat segíthet. Amennyiben mégis szükséges, a tisztítást elvégezheti Ön is, feltéve, ha ez nem balesetveszélyes. Ellenkező esetben érdemes ezt szakemberre bízni! Lényeges, hogy a sima csapvíz, vagy kútvíz nem alkalmas a napelemek lemosására, mert ásványi mikrorészecskéket tartalmaznak, amelyek szintén lerakódnak a napelemekre vízkő formájában. Ezzel kapcsolatban összefoglaltuk Önnek a legfontosabb tudnivalókat, melyet ide kattintva olvashat.

 • Mit kell tennem, ha többet termel a napelemes rendszer, mint amennyit elhasználok? Hogy történik az elszámolás a szolgáltatóval?

  A rendszer kivitelezése után az áramszolgáltató biztosít egy két irányú, úgynevezett ad-vesz mérőt. Ez a mérőóra külön-külön számlálón jeleníti meg a felhasznált és a napelemmel termelt villamos energia mennyiséget. A szolgáltató a kettő különbségét számlázza ki. Ha az éves elszámolási időszakban a napelem által termelt energia több mint a vételezett (elhasznált) mennyiség, a különbözetet az illetékes szolgáltató számla ellenében megtéríti, az aktuális árfolyamon rendszerhasználati díj nélkül. Részletesen erről ide kattintva olvashat. 

 • Milyen tetőre lehet napelemet telepíteni, hogyan rögzítik a paneleket?

  A legoptimálisabb tájolás a déli-délnyugati. Ezen kívül az összes irány jó választás lehet a rendszer telepítéséhez, kivéve az északi, észak-keleti és észak-nyugati tájolást.  Az okos napelem rendszerünk lehetővé teszi az egyszerre többféle fekvésű telepítést is. Cégünk a Német Schletter cég rögzítéstechnikájával dolgozik így bármilyen tetőfelületre – akár lapostetőre is – tudunk megfelelő rögzítést biztosítani.

 • Hogy bírják a napelemek a jégesőt?

  A napelemeket védő külső speciális üveglap a normál időjárási körülményeknek mindenképpen ellenál, sőt annál még többet is kibírnak. Tekintse meg erről az egyik általunk forgalmazott napelem gyártójának videóját: megnézem

 • Mi történik, ha ráesik a hó a napelemes rendszeremre? Mennyit termelnek ilyenkor a napelemeim?

  A modern napelemeknek köszönhetően a rendszer télen is termel energiát ha süt a nap. Mindaddig, amíg hó borítja a paneleket, nem lesz termelés. A külső üvegborításról a hó könnyedén lecsúszik, főleg az ideális 30-40 fokos dőlésszög esetén.

 • Köthetek-e biztosítást a napelemes rendszeremre?

  Igen, új biztosítást is köthet, de a már meglévő lakásbiztosítását is átdolgoztathatja biztosítójával. Fontos itt megemlíteni, hogy a SolarWatt napelemekhez a gyártó 5 év teljeskörű biztosítást kínál.

 • Tudok-e fűteni napelemmel?

  Igen, ha valamilyen elektromos fűtőberendezést használ, amelynek az áramellátását napelem rendszer által biztosítja. Az optimális megoldás kiválasztásához kérje szakértő kollégánk segítségét az ajanlat@wagnersolar.hu címen.

 • Milyen ügyintézésre van szükség napelem telepítésekor?

  Az energiaszolgáltatóhoz a következő dokumentumokat kell benyújtani elbírálásra: igénybejelentő, csatlakozási dokumentáció. Az elbírálás után kezdődhet a napelemes rendszer telepítése, amelyet a készre jelentés követ. Ezután szerződésmódosításra lesz szükség az áramszolgáltatóval, a mérőóra csere kapcsán.

 • Hogyan zajlik a napelem rendszer telepítése?

  Először a tartószerkezet és a tartó sínek kerülnek rögzítésre az előzőleg meghatározott helyekre, majd a napelemtáblákat ezkehez rögzítik. Ez után felszerelésre kerül az inverter, majd bekötik a rendszert. A folyamat vége a villanyóra csere, ezután üzemképes a rendszer.

 • Hogyan működik a napelem?

  A kereskedelemben kapható napelemek döntő többségének alapanyaga a szilícium. A tisztított szilícium alapanyagot egy kristállyá húzzák vagy polikristályos szerkezetnél grafit, illetve kerámiaformába öntik, majd ezt követően felszeletelik. A gyártás során a szilíciumot foszfor és bór atomokkal dúsítják, melyek a Nap elektromágneses sugárzásának hatására a szilíciumlemezben pozitív és negatív töltéshordozókká alakulnak. Bővebben

TERMÉKEINKKEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK
 • Mi a különbség a polikristályos és monokristályos napelemek között?

  A két napelem típus közti fő különbség a gyártástechnológia. Melegebb égövi körülmények között, ahol jellemzőbb a direkt napsütés a monokristályos napelemek jobban teljesítenek, nagyobb a cellák hatásfoka, hűvösebb területeken, ahol több a szűrt fény, a polikristályos panelek termelnek jobban. Azonban a két típus között a modern technológiának köszönhetően minimális a különbség, valamint a kétféle változat árában sincs nagy eltérés. Bővebben a napelem típusokról. 

 • Mi az a PERC technológia? Miben nyújt többet, mint egy hagyományos napelem?

  A PERC, azaz Passivated Emitter and Rear Cell technológiával készült napelemek hátoldalára egy alumínium vezetőréteg kerül, amely javítja a napelempanel fényvisszaverő, és ezáltal az árammá alakító képességét, így kevésbé kedvező fényviszonyok mellett is nagyobb teljesítményre képes. A PERC technológiának köszönhetőn a napelem hozzávetőleg 6%-kall magasabb hozamra képes.

 • Mit tud egy üveg-üveg technológiás napelem modul?

  Az üveg-üveg technológia lényege, hogy a napelem cellák a panel mindkét oldalán 2 mm vastag edzett üvegbe vannak beágyazva. Ennek köszönhetően a panelek sokkal tartósabbak és jobban ellenálnak az akár szélsőséges időjárási viszonyoknak is.

  Azoknak ajánljuk, akiknek fontos a megbízhatóság, a hosszú élettartam és a garancia.

  Ezekre a panelekre a német SolarWatt gyártó 30 év termék-, és 30 év teljesítménygaranciát vállal, valamint ingyenesen ad hozzá egy 5 év teljes körű biztosítást is.

 • Nekem nincs árnyékom, miért kellene SolarEdge rendszer?

  Egy hagyományos napelem rendszer esetén mindig az éppen legrosszabbul teljesító panelhez igazodik a többi napelem is. Tehát, ha az egyik picit kevesebb fényt kap valamilyen oknál fogva (pl.: árnyék, madárpiszok, stb.), akkor nem csak annak a napelemnek a termelése csökken, hanem rontja az összes többiét is.
  SolarEdge technológia alkalmazásával mindig mindegyik napelem a maximumot hozza, egymástól függetlenül. Ezen kívül a készülékbe gyárilag be van építve a monitoring rendszer, melynek köszönhetően a napelemmező termelése távfelügyelet segítségével, napelemenkénti bontásban követhető nyomon.

SZOLGÁLTATÁSOKKAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK
 • Mennyi idő az engedélyeztetés? Milyen határidővel tudják vállalni a rendszer telepítését?

  Az engedélyeztetés általában 3-4 hónapot vesz igénybe, ez azonban áramszolgáltatónként némiképp eltérhet. Tapasztalataink alapján a személyes ügyintézés valamelyest felgyorsíthatja a folyamatot.  A rendszer telepítését ezt követően végezzük el, amely egy családi ház esetén általában 1 napot vesz igénybe.

 • Az ad-vesz mérő mennyibe kerül, ezt Önök helyezik fel?

  Az ad-vesz mérőt az áramszolgáltató emberei szerelik fel, a napelemes rendszer készre jelentése után. 1x32A és 3x16A-ig ingyenes a mérő csere, ha ettől nagyobb, akkor egyszeri díjat számol fel a szolgáltató. 

 • Mi lesz a telepítés során keletkezett hulladékkal?

  A napelemes rendszer kivitelezése során keletkezett hulladékokat elszállítjuk a helyszínről, Önnek ezzel nincsen semmi dolga.

BEFEKTETÉSSEL, FINANSZÍROZÁSSAL ÉS KÖLTSÉGEKKEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK
 • A kivitelezés után lesz villanyszámlám?

  Hálózatba visszatápláló rendszer esetén, az éves áramfogyasztást maximálisan fedezni tudó napelemes rendszer üzembe helyezése után az áramszolgáltatóval történő éves elszámoláskor a számlán általában megközelítőleg 0 forint szerepel. Amennyiben többlettermelés történt, mínuszos lesz a számla, de az is lehet, hogy többet fogyasztott a tervezettnél és néhány ezer forintot fizetnie kell majd. A szigetüzemű rendszer független az elektromos hálózattól, így egyáltalán nincs villanyszámla.

 • Mennyi idő alatt térül meg a napelem?

  A napelemes rendszer megtérülési ideje első sorban a méretétől függ, azaz hány kWh teljesítményt várunk évente a rendszerünktől, valamint a beruházás teljes költségétől. Egy jól megtervezett, átlagos méretű rendszer, amely önerőből valósult meg hozzávetőleg 8 év alatt térülhet meg.

 • Hogyan tudok pályázni az elérhető támogatásokra?

  Honlapunkon folyamatos tájékoztatást nyújtunk a magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak elérhető éppen aktuálisan pályázati lehetőségekről. 

  Szakértő kollégáink készséggel segítenek Önnek a pályázat előkészítésében, a benyújtandó dokumentáció összeállításában.

  Bővebb tájékoztatásért hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 70 314 1527-es telefonszámon vagy írjon nekünk az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címre.

  A honlapunkon szereplő finanszírozási megoldások között megtalálható lakás takarékpénztár, egy lehetőségként van jelezve. Ez különböző bankokban igényelhető, a kiutalási időszak után használható fel az addig összegyűjtött és kamatozott összeg pl. korszerűsítésre is.

 • Hogyan vehetem igénybe a 0%-os hitelt?

  Pest megyén kívüli ingatlan fejlesztésére használható. A hitelkérelem előkészületében, illetve a dokumentumcsomag összeállításában segítünk. Alapvető feltételeknek kell megfelelni (pl.: jövedelem, életkor, stb.). Erről részletes tájékoztatást adunk az érdeklődés során. Több dokumentumot kell összegyűjteni az igényléshez (pl. NAV adóigazolás, munkáltatói igazolás, közüzemi igazolások.)

  Az MFB, különböző bankokban helyezett ki ügyintézési pontokat, (saját fiókjai nincsenek). A kölcsönt egy lakóhelyhez közeli, bankfiókban érdemes igényelni, a későbbiekben esetlegesen felmerülő ügyintézés végett. Amint összeállt az MFB feltételeinek megfelelő csomag, beadható az igénylés.

 • A megújuló energiaforrások alkalmazása hogyan növeli az ingatlanom értékét?

  Az ingatlanra beépített megújuló energiaforrásokat hasznosító rendszerek (pl.: napelem, hőszivattyú, stb.), az adott ingatlanra van méretezve, tehát máshol nem tudjuk hasznosítani, így nem érdemes leszereltetni. Az ingatlan értékesítésekor a rendszer költségeit hozzá kell számolni az ingatlan értékéhez, hiszen ennek előnyeit a továbbiakban az új tulajdonos fogja élvezni.