Wagner Solar - Napelem - Superbrands MagyarBrands díj 2021-2022
Wagner Solar - Napelem - Superbrands MagyarBrands díj 2021-2022

A napelem rendszer telepítése és szerelése (és annak buktatói)

A napelemek sokak szemében nem többek, mint egyszerű panelek. Ennélfogva azt gondolják, hogy a telepítésük is egyszerű és különösebb szakértelem nélkül is elvégezhető.

Pedig a napelem rendszer egy igen precízen megtervezett elektromos berendezés, amelyhez különféle engedélyek is szükségesek. A beszereléshez ismerni kell a napelem telepítés feltételeit, de a maximális teljesítmény kihasználásához rengeteg apró dologra kell figyelemmel lenni.

Érdemes nagyon alaposan átgondolni a napelemes rendszerek telepítését, ezért a szerelést ajánlott valódi szakemberre bízni, hiszen már a legkisebb tévedések is komoly anyagi kiadással járhatnak.

Összegyűjtöttük azokat a leggyakoribb hibákat, amelyekre mindenképp érdemes odafigyelni!

 

1. kategória: Napelem házilag – avagy a szakember hiánya

Komplett rendszer vásárlása – ellenőrzés nélkül

Nagyot lehet bukni, ha úgy vásárolunk meg egy kész rendszert, hogy nem győződünk meg például a villanyóra paramétereiről, vagy az épület hálózatának terhelhetőségéről. Ha kiderül, hogy csak emiatt cserélni kell a teljes vezetékezést vagy a villanyórát – az bizony kellemetlen lesz.

Spórolás a napelemtáblákon

A spórolás egy általános probléma, amint az látható lesz a következő pontokból is.Ha említenünk kellene egy elektromos berendezést, aminél hihetetlenül hamar visszaüt a túlzásba vitt költségcsökkentés, az bizony a napelem rendszer. A kínai egy vezető nemzet a telefonok és számítógépek gyártása terén, ehhez kétség sem fér – de a napelemtáblákat és a napelemes rendszert mégis inkább megbízható gyártótól vásároljuk meg, ha tehetjük.

Spórolás a tartószerkezeten

A rendszer lényeges része a tartószerkezet.

Ha ezen takarékoskodunk, pár év múlva azt fogjuk észrevenni, hogy a rozsda és az időjárás teljesen megette a tartószerkezetet, ami az egész rendszer működését veszélyeztetni fogja. A jó minőségű napelemtáblákat 30-40 évre tervezik – a tartószerkezet is bírjon ki legalább ennyit!

Napelem

Spórolás az inverteren

Az egyik leggyakoribb hiba!

A legtöbb keleti gyárban olcsó invertereket is gyártanak, ám ezekkel két gond is van:

  1. az áramszolgáltatók pontosan meghatározzák, milyen invertert fogadnak el (üzembiztonsági okokból), így előfordulhat, hogy a nem megbízható olcsó invertereket nem engedélyezik, így azok nem köthetőek a hálózatra.
  2. Minél olcsóbb a berendezés, általában annál hamarabb is megy tönkre. Az inverter kiválasztásánál a garancia idő erre egy jó “ellenőrző pont” – egy nem megbízható inverterhez a gyártó nem fog 5-7 évnél magasabb garanciát biztosítani.

Ezek a hibák bizony könnyedén elkerülhetőek, ha egy igazi szakembert bízunk meg, és az ő napelem rendszer véleményeit fogadjuk meg.

2. kategória: Napelem telepítés és szerelés

A kivitelező megbízhatósága

Egyértelműen a legdrágább és esetenként akár életveszélyes döntés is lehet a nem megfelelő kivitelező választása. De ha nem is élet, akkor tűzveszélyes.

A napelem bekötése és szerelése éppen ezért nagyon fontos, hiszen ez nyújtja a biztonsági alapot, amire 30-40 évig támaszkodhatunk. Azt ajánljuk, hogy csak komoly referenciákkal rendelkező, megbízható cégekre bízzuk rá a napelem szerelését vagy telepítését – még ha elsőre drágábbnak is tűnik. Hosszútávon ugyanis sokkal biztonságosabb lesz a beruházásunk.

 

A tető dőlésszöge nem megfelelő

A napelemtáblákat szinte bármilyen tetőre fel lehet szerelni – de az optimális dőlésszög mégis 25-35° közötti, amit nem szabad elfelejteni.

Az ennél magasabb vagy alacsonyabb dőlésszög erőteljesen rontja a hatásfokot, a túl lapos szög esetében pedig nagyon hamar elkoszolódnak a napelemtáblák, ami csökkenti a hatékonyságot és a napelem élettartamot is.

Rossz tájolás

A lehető legmagasabb termelés déli tájolással érhető el, viszont akkor sem kell megijedni, ha ettől eltér a tető tájolása.  Sokan azt hihetik, hogyha a ház tájolása nem megfelelő, akkor nem is érdemes napelemet szereltetniük. Viszont a délkeleti és délnyugati tájolás esetében ugyanúgy ideális termelést érhetünk el, mivel ez esetben minimális a “veszteség”.  Amennyiben nem áll rendelkezésre megfelelő tájolású felület, abban  az esetben sincsen semmi gond, ugyanis a napelem nem csak a tetőszerkezetre szerelhető.

Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy a kertbe vagy más épületre kerüljön a napelem – különben a rendszer hatásfoka elmaradhat az ideálistól.

3. kategória: Napelem rendszer engedélyek

Az inverteres rendszer engedélyeztetése

2022. november 1-gyel a háztartási méretű kiserőművekre (HMKE) vonatkozó szabályozás jelentős változáson ment keresztül: ideiglenesen felfüggesztették a hálózati betáplálás lehetőségét, az elektromos hálózat védelme érdekében. Itt írtunk arról, hogy milyen lehetőségekkel számolhat az, aki most szeretne napelemes rendszert telepíttetni.

Az új napelemes rendszereket – pontosabban az invertert – továbbra is engedélyeztetni kell a helyi áramszolgáltatónál, aminek az elmulasztása komoly kellemetlenségeket okozhat.

 

Túl nagy rendszer – engedély nélkül

A Villamos Energia Törvény rendelkezése szerint minden rendszer, ami meghaladja az 50 kVA-os teljesítményt, bizony építési engedély köteles.

Ha ennél nagyobb napelemek telepítése a cél, jelentsük be!

Az üzembiztonság fontossága

Akár az egész ház energiatermelését el tudja látni a napelem rendszer, ami lényegében azt jelenti, hogy mind az érintésvédelem, mind a túlfeszültség-védelem létfontosságú!

Miért?

  1. Elsősorban a súlyos sérülések, halálos balesetek elkerülése végett
  2. Emellett pedig egyszerre védik a ház elektromos rendszerét és a napelem rendszert is, mert nem engedik, hogy a hálózati túlfeszültség károkat tudjon okozni.

Amennyiben nem megfelelő a tetőnk dőlésszöge és/vagy tájolása, ideális megoldást nyújthat a SolarEdge inverter, amely segítségével csökkenthetjük a termeléskiesést is.