A napelemes rendszerek jövője

Napelem Közzétéve: 2022.12.05.

November 1-gyel a háztartási méretű kiserőművekre (HMKE) vonatkozó szabályozás jelentős változáson ment keresztül: ideiglenesen felfüggesztették a hálózati betáplálás lehetőségét, az elektromos hálózat védelme érdekében.

Bár ez a lépés bizonytalanságot szült a lakossági napelemes rendszerek piacán is, továbbra is szép és kifizetődő jövő áll a napenergia előtt.

Összefoglaló következik arról, hogy jelenleg milyen napelemes rendszerek megvalósítására van lehetőség, mit érdemes tekintetbe venni új rendszerek telepítésekor, a maximális profit érdekében.

Napelemes rendszerek eddigi és jövőben várható típusai

 • Hálózatra tápláló és hálózatról vételező
  – hagyományos rendszer: elterjedt; hálózattól függetlenül nem képes működni.
  – hibrid rendszer: kiegészítő eszközökkel a hálózattól függetlenül is működhet.
 • Hálózatról csak vételező
  – hibrid rendszer: visszatáplálás elleni védelem szükséges hozzá, kiegészítő eszközökkel a hálózattól függetlenül is működhet.
  – hagyományos rendszer: visszatáplálás elleni védelem szükséges hozzá; hálózattól függetlenül nem képes működni.
 • Szigetüzemű rendszer: teljesen független a hálózattól, ezért nem engedélyköteles.
engedélyeztethető napelemes rendszerek

Eddig az országban a hálózatra visszatápláló rendszer volt a legelterjedtebb. Az ügyfél a nap során megtermelt energiatöbbletet visszatáplálja az áramszolgáltatói hálózatba, amikor a házierőmű nem termel, a hálózati áramot fogyasztja – ezt hívják szaldós rendszernek is. Évente van elszámolás, amikor az évi fogyasztás és visszatáplálás különbözetét kiszámolják, és rendezi vagy a felhasználó, vagy a szolgáltató.

November 1-től ezt, az egyébként igen kedvező és népszerű feltételrendszert vezették ki, a helyére várhatóan a bruttó elszámolási módszer kerül.

Ez abban tér el a korábbi elszámolástól, hogy a fogyasztó nem a fogyasztott és visszatermelt energia különbözetét fizeti be, vagy kapja vissza, hanem a kettő külön kerül elszámolásra, más áron.

Külföldön ez az eljárás jó ideje sikerrel működik. Amennyiben a fogyasztó figyelmet fordít arra, hogy fogyasztását optimalizálja, ebben az elszámolásban is jelentősen csökkentheti áramszámláját. Ha szeretné megtanulni, hogyan lehet optimalizálni az önfogyasztást, olvassa el az erről készült cikkünket.

Hibrid inverterek – tekintsünk előre!

A hibrid inverterek lehetőséget adnak a fogyasztónak arra, hogy amennyiben energiatöbbletet termel a rendszere, azt egy akkumulátorban tárolja el későbbi felhasználásra.

Ugyan országunkban ezek még nem engedélyezett rendszerek, de az inverterek most is telepíthetőek és használhatóak. A jövőben ezek a hibrid rendszerek pedig akkumulátorokkal bővíthetők.

Miért jó ez Önnek?

Amennyiben befektet egy ilyen inverterbe, azzal egyrészt működtetheti a jelenleg engedélyezett rendszerét, másrészt ha majd engedélyezésre kerül a letárolhatóság országunkban, Ön már rendelkezni fog megfelelő inverterrel.

A többletenergia tárolásához szüksége lesz még akkumulátorra, és okosmérőre (smart mérő). Itt olvashat többet az energiatárolást lehetővé tevő rendszerekről.

Hibrid inverter működése (png)

A „visszwatt” védelemről

A visszwatt védelem kiépítése költséges megoldás, akár 1-1,5 millióba is kerülhet. Erőművi engedélyek megszerzésének régóta feltétele egy ilyen rendszer kiépítése azért, hogy a napelemes rendszer ne tápláljon vissza a hálózatba.

A jó hír viszont, hogy az áramszolgáltatók várhatóan elfogadják az inverter gyártók saját okosmérőit lakossági és kisebb ipari felhasználóknál is, nem szükséges további fedővédelem. A smart mérőeszköz kezeli az elektromos energiával kapcsolatos adatokat és a napelemmel megtermelt energiát továbbítja otthonunkba.

Ez az eszköz lehetőséget nyújt arra, hogy amíg nincs engedélyezve a visszatáplálás, addig könnyedséggel állíthassuk rendszerünket önfogyasztásra, de amennyiben feloldódik a korlátozás, visszacsatlakozhassunk a termelésbe. Emellett lehetőséget nyújt az inverterek szabályozására is, amennyiben otthoni rendszerünk ezt igényli.

Ez a készülék praktikus, megfizethető és egyúttal megkönnyíti a napelemes rendszerek engedélyeztetését is.

Fontos tudni, hogy jelenleg szolgáltatói területenként eltérő, hogy kik engedélyezik a smart mérős rendszereket és kik nem. Az aktuális információkról kérjük érdeklődjön kollégáinknál!

Áramszolgáltatók térképe

Cégünk ajánlatai

A Wagner Solar Hungária továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy kedvező és nyereséges ajánlatokat nyújtson ügyfeleinek. Röviden bemutatjuk, hogy jelenleg mit tudunk ajánlani azoknak a partnereknek, akiknek nincs folyamatban lévő igénybejelentése.

Amennyiben új rendszert szeretne telepíteni, mi a Solax, SolarEdge és Fronius invertereinket tudjuk ajánlani, azonban ha Ön már egy másik inverterrel adott be igénybejelentést, megrendeljük és azzal telepítünk.

ajánlatkérés online

Megoldás, ha az ingatlanban 1 fázis van

1 fázissal rendelkező ingatlanok esetén nem javasoljuk a költséges és időigényes fázisbővítést. Lehetőség van egy legfeljebb 5 kW teljesítményű invertert telepíteni, hiszen ha nem táplálunk vissza a hálózatra, a 2,5 kW-os korlátozással se kell foglalkozni. Amennyiben a visszatáplálásra újra lehetőség nyílik, a napelemes rendszert a meglévő smart mérővel le lehet limitálni 2,5 kW-os visszatápláláshoz is. Lehetőség van akár 1 fázis esetén is hibrid invertert telepíteni a későbbi tárolhatóság érdekében. Érdemes hosszú távon gondolkozni és nem egy hagyományos invertert felszerelni.

Ajánlatkérés
SolarEdge egy - és háromfázisú inverterek

Megoldás, ha az ingatlanban 3 fázis érhető el

Ha 3 fázis van ingatlanunkban, fontos tisztában lennünk vele, hogy a mai inverterek ~98%-a szimmetrikus elven működik. Ez azt jelenti, hogy amikor visszatáplálunk, mindhárom fázis egységes energiát ad le a hálózatba, hogy kerülje a túlterhelést. Azonban most, hogy visszatáplálós rendszer nem igényelhető, olyan inverterekre lesz szükség, amelyek képesek aszimmetrikusan dolgozni. Ilyen esetben a rendszer mindig csak azon a fázison ad energiát amelyiken a fogyasztónak épp szüksége van rá.

Kevés ilyen inverter érhető el a piacon, de a jó hír, hogy a kínálatunkban lévő Solax hibrid inverterek képesek az aszimmetrikus működésre. Sőt, egyúttal akkumulátorok is elérhetőek a kínálatban.

Ajánlatkérés
Solax egy- és három fázisú napelemes inverterek

A tiltás feloldásáig telepítsünk napelemet, vagy ne?

A jogszabály szövege és az energiapiaci folyamatok is arra utalnak, hogy a visszatáplálás nélküli alacsony termelési üzem rövid ideig fog tartani, legfeljebb néhány évig. Ez alatt az időszak alatt még lehet szaldós elszámolással szerződni, még ha ideiglenesen a visszatáplálás korlátozva is van. A tiltás feloldása után előnyben lesznek azok, akik már rendelkeznek szerződéssel.

Nem elhanyagolható szempont a napelemes technológiák drágulása: a nemzetközi ellátási láncok zavarai, az energiaválság acél-és alumíniumiparra gyakorolt hatása, a globális infláció, a forintárfolyam romlása, az Európa-szerte növekvő kereslet a megújuló energiák iránt mind további drágulást vetít előre. Érdemes előre bevásárolni!

Kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal a +36 70 314 1527 -es telefonszámon vagy az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen. Szakértő kollégáink díjmentesen konzultálnak Önnel.

Ajánlatkérés
Hírlevélre feliratkozás