Így növelhető az önfogyasztás mértéke

Napelem Közzétéve: 2022.12.05.

A napelemek által tényleg sokat spórolhatunk az áramszámlán? Igen, ha odafigyelünk a részletekre és arra, mikor fogyasztunk több energiát! A napelemek szabályozását érintő, aktuális változások miatt elkerülhetetlen, hogy mindenki átgondolja, hogyan használja a saját rendszerét

Cikkünkben összeszedtük mindazon tudnivalókat, amelyekkel optimalizálni tudjuk az önfogyasztást.

A gyakorlatban nagyon jól működött eddig, hogy a napelemek a napsütéses órák alatt megtermelték az egyenáramot, majd az inverter által váltóárammá konvertált elektromos áram – részben vagy egészben – felhasználásra került az otthonunkban működő elektromos készülékek által.

A fel nem használt mennyiség visszatöltésre került a hálózatba – eddig; azonban akik ezt követően kívánnak napelemet telepíteni, azokra már az új szabályozás vonatkozik.

Az új szabályozás miatt alapvetően át kell gondolni az önfogyasztási szokásokat

Vagyis gyors és hatékony megoldásra van szükség a megváltozott napelemtelepítési szabályok és a betáplálási lehetőség megszüntetése miatt, amelynek eredményeképp a megtermelt energiát a saját házunkban kell majd felhasználnunk.

Ez viszont bonyolultabb, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen a napelemek termelése és az otthonunk energiafelhasználása egyáltalán nem egyenletes és sok külső tényező van rá hatással.

Az évszakok alapvető befolyással bírnak
Nyáron például, amikor a legnagyobb kapacitással működnek a napelemek, többnyire a szabadban vagyunk és még este 9 felé is olyan világos van, hogy mesterséges fényre, vagyis világításra csak a zárt, ablaktalan helységekben lehet csak átmenetileg szükségünk.

Ugyanakkor télen, amikor hamarabb sötétedik és a fűtés is szükségessé válik, önmagában kevés is lehet a napelemek által megtermelt áram.

elektromos elosztó kapcsolóval

Szükség van egy hosszú távon is jól alkalmazható megoldásra

Egy olyan kézzelfogható megoldást kell keresnünk, ami nagyobb extra költségek nélkül képes a megtermelt energia mennyiségét az energiafelhasználásunkkal összeegyeztetni.

Ezt, bár a SolarEdge inverter által biztosított ellenőrző felületnek köszönhetően részben már kézben tarthatjuk, de ez a betáplálási lehetőséget felfüggesztő, új szabályozás miatt mostantól már koránt sem lesz elég.

Mi akkor a megoldás?

Menjünk még beljebb a dolgok sűrűjébe, vagyis az energiafelhasználásunk idejét az energiatermeléshez kell tudnunk igazítani. Mi is okulunk a saját adatainkból.

Az ezen a linken elérhető, részletes példa jól szemlélteti, hogy mi az, amit meg kell oldanunk, ha napelemes rendszerről kívánjuk fedezni háztartásunk energiaigényét.

villanyszámla kérdések

2022.11.24-ig így nézett ki a példarendszer teljesítménye és fogyasztása

A példán a háztartás szükséges energiaigénye, vagyis a fogyasztás például szeptember hónapra vetítve 834,6 kWh volt, ám a napenergiából származó 703,3 kWh energiának még a felét sem tudtuk elfogyasztani.

Ebből 292,8 kWh saját fogyasztás mellett, 410,6 kWh került visszatáplálásra. Ez nagyon sok! Főleg, ha azt nézzük, hogy ugyanakkor 541,8 kWh bejövő energia érkezett a rendszerből, aminek a 80%-át fedezhettük volna a visszatáplált energiából.

Mi lehet ilyenkor a megoldás?

Példarendszer teljesítménye és fogyasztása

Az önfogyasztás mértéke és datálása ebből a szempontból igen lényeges

Az, hogy melyik háztartási gépek fogyasztják a legtöbb energiát legalább annyira fontos kérdés, mint hogy melyik napszakban történik inkább a fogyasztás.

A hűtő, a fagyasztószekrény, a villanytűzhely és a bojler azok a nagyfogyasztóink, amelyek az év minden napján folyamatosan kiszolgálnak minket, de sajnos az általuk generált fogyasztás legalább fele olyan időszakra esik, amikor nem termel energiát a napelemes rendszerünk.

A világítás (ha csak nem cseréltük már le a régi villanykörtéket LED égőkre) éves szinten szintén sok áramot fogyaszt és ez is olyan, amit általában csak akkor használunk, ha már besötétedett és otthon vagyunk.

Az áram tárolása hatékony megoldás lehet

Ha nem napközben használjuk a legtöbb energiát és szeretnénk megakadályozni a túltermelés hálózatra való betáplálását, akkor utólagosan is van lehetőségünk akkumulátoros tárolót venni.

Az akkumulátor mindaddig képes a napközbeni túltermelést tárolni , amíg haza nem érünk, és fel nem tudjuk azt használni. Azonban ennek a költségei többmilliós összegre rúgnak.

Létezik viszont szerencsére már egyéb módszer is a napközben megtermelt extra energia optimális felhasználásának mérésére: a SolarEdge okos mérő.

Háztartásunk energiafogyasztását okostelefonunkról könnyen követhetjük

Háztartásunk energiafogyasztását egy app letöltését követően a monitoring rendszerrel eddig is könnyedén, bárhonnan valós időben ellenőrizhettük. Ezáltal képet kaphattunk otthonunk pillanatnyi, valamint akár összesített energiafogyasztásáról és energiafelhasználási szokásairól is.

Ez adja az alapot ahhoz, hogy otthonunk napelemei által megtermelt energiát (akár a többletet is), az eddigi esetleges betáplálás helyett azonnal saját hasznunkra fordíthassuk.

A SolarEdge okos mérő (egy vezérlő egység segítségével) bármely SolarEdge inverterrel kompatibilissé tehető, így az általa mért adatok az inverter által biztosított ellenőrző felületen könnyedén lekérdezhetőek. Ez az új alkalmazás ráadásul a már meglévő monitoring platformon keresztül is elérhető.

Megújul a mySolarEdge applikáció

Mivel tud többet a SolarEdge smart energiamenedzsment, mint az alap monitoring rendszer?

Amennyiben többlettermelés mutatkozik a rendszeren és nem kívánjuk azt betáplálni a hálózatba, arra azonnali megoldást nyújthat a SolarEdge smart energiamenedzsment.

A segítségével például el tudunk indítani egy olyan energiafogyasztó berendezést, amelynek a fogyasztását eleve monitorozzuk és kompatibilis a rendszerrel; például a klímát, a fűtőpaneleket, a mosó- vagy mosogatógépet, vagy akár a kenyérsütőt.

Így az okos fogyasztásszabályzóval betáplálás helyett azonnal saját hasznunkra fordíthatjuk a napközben megtermelt extra energiát és egy kisebb akkumulátor is elegendő lehet számunkra .

Kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal a +36 27 548 440 -es telefonszámon vagy az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen. Szakértő kollégáink díjmentesen konzultálnak Önnel.

Ajánlatkérés
Hírlevélre feliratkozás