Meddig tart a szaldós elszámolás a napelemes piacon?

Napelem Közzétéve: 2022.11.28.

A november 18.-ai közlemény újabb módosításokat hozott a napelemes piacon. Cikkünkben  összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a napelemes rendszer szaldós elszámolásával kapcsolatban, hogy segítséget nyújtsunk eligazodni az információk között, melyben a „10 év” a kulcsszó, de nézzük csak, hogy ezt hogyan is kell érteni.

Pontosan honnan számít a 10 év?

A legújabb rendelet alapján, akik 2014. előtt telepítették napelemes rendszerüket, azok legkésőbb 2024. január 1.-ig (éves elszámolásig) maradhatnak szaldós rendszerben, amennyiben nem történt bővítés. Ha volt bővítés, akkor a bővítés dátumától számított 10 évig maradhatnak még a szaldós elszámolásban.

 

A legtovább pedig azok maradnak ennél az elszámolásnál, akiknél a telepítés jövőre történik meg, ugyanis náluk is 10 év áll még rendelkezésre ebben a formában, azaz csak 2033. december 31-étől változik az elszámolásuk.

 

Azt, hogy a szolgáltatók miként fogják kezelni magát a bővítés kérdést még tisztázandó. Amint bővebb tájékoztatást kapunk a szolgáltatóktól, cikkünket frissítjük.

Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől

Természetesen az bármikor megengedett, hogy valaki önkéntesen is ki léphessen a szaldós elszámolásból, de ezt valószínűleg kevesen veszik igénybe, hogy minél hamarabb átálljanak a bruttós elszámolásra.

A rendeletben továbbá változtak a zónaidők:

  • 6:00–17:00 óráig nappali időszak,
  • 17:00–22:00 óráig csúcsidőszak,
  • 22:00–6:00 óráig pedig völgyidőszak lesz.

Van megoldás viszont a továbbiakban is! Az akkumulátorral ellátott rendszereké lesz a jövő, amik iránt már most nagy az érdeklődés és valószínűleg ez a tendencia csak növekedni fog.

Kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal a +36 27 548 440-es telefonszámon vagy az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen. Szakértő kollégáink díjmentesen konzultálnak Önnel.

Ajánlatkérés
Hírlevélre feliratkozás