H Tarifa

Hőszivattyú

H Tarifa a mielőbbi megtérülésért

A hőszivattyús megoldások az elektromos áram alapú fűtés leggazdaságosabb formáját kínálják. Ezek a megoldások főként megújuló energiával működnek, így a legköltséghatékonyabb és környezetbarát fűtési megoldást jelentik.

H tarifa ára és felhasználása

A hőszivattyúkhoz és a megújuló energiaforrásokhoz kiépített rendszerekhez használható tarifa. A legfontosabb jellemzője, hogy nem elérhető egész évben: fűtési célra a legkedvezményesebb áron csak október 15-től április 15-ig vehető igénybe.  A díja 23,5 Ft/kWh, és a H árszabás esetén a fűtési idény fogyasztására nem kerül alkalmazásra lakossági piaci ár. Létezik H árszabás fűtési idényen kívüli fogyasztásra is 2523 kWh/év-ig, ez 35,2 Ft, felette pedig 70,1 Ft*.
A H tarifa lényege a környezetkímélő, megújuló energiaforrást használó fűtési technológia támogatása.

*2022. augusztus 8-tól érvényben lévő bruttó árak

 

 

Megtérülés

Amennyiben ismert az épület éves energiaigénye, könnyen kiszámítható, hogy évente mennyi megtakarítást nyújt a levegő-víz hőszivattyú. Más típusnál a megtakarítás nagyobb, hisz az éves COP-érték kedvezőbb. Azt viszont a megtérülésnél figyelembe kell venni, hogy a levegős hőszivattyú telepítése nem igényel szakhatósági hozzájárulást vagy engedélyt (ez még a talajkollektoros hőszivattyúknál érvényes), illetve ezek bekerülési költsége a legalacsonyabb. Tehát a kedvezőtlen COP-érték ellenére egyértelműen elmondható, hogy a levegő-víz hőszivattyúk megtérülése a legkedvezőbb.

H tarifa igénylése

Az első lépés a lakóhelyünk szerinti áramszolgáltatóval való kapcsolatfelvétel, ugyanis ők tudnak pontos tájékoztatást adni, hogy milyen dokumentumokat szükséges kitöltve benyújtani, mert ezek szolgáltatónként eltérőek lehetnek.
Általánosságban elmondható, hogy szükség van egy kitöltött igénybejelentőre, illetve a csatlakoztatni kívánt készülék(ek) adatlapjára.
Második lépés, hogy villanyszerelő szakembert keresünk, aki felülvizsgálja a mérőóra helyét és elvégzi a szükséges munkálatokat.

HŐSZIVATTYÚ RENDSZER KALKULÁTOR

Kinek ajánlott a H tarifa?

A H tarifát a lakossági felhasználók hőszivattyús technológiát alkalmazó és megújuló energiaforrást használó fűtési rendszerek esetén vehetik igénybe. Ide tartoznak egyes split klímák is, amelyek fűteni és hűteni egyaránt képesek, illetve legalább 3,4 SCOP-értékkel működnek.

Hőszivattyús rendszer kulcsrakészen

Mit jelent a SCOP érték?

A SCOP (szezonális fűtési jóságfok) a hőszivattyú-/légkondicionáló rendszerek esetében alkalmazandó szezonális teljesítmény-együttható, amely a készülék fűtés esetén jellemző energiahatékonysági jósági fokát mutatja, azaz, hogy a befektetett villamosenergiából mennyi hőenergiát lehet kinyerni.

Egy hőszivattyús rendszer üzemeltetésének éves költsége

Adott egy jó energetikai besorolású ingatlan, mely közel nulla energiaigényű „BB” kategóriába tartozik a TNM rendelet alapján. (12 cm homlokzati, 8 cm aljzat, 10 cm padló és 25 cm födém szigetelés) Tegyük fel, hogy az épület fűtési és használati melegvíz igénye 100 kWh/év.
A hőleadók típus alapján felület fűtéssel üzemelnek. Legyakrabban 9 kW T-CAP technológiájú gépet alkalmazunk újépítésű ingatlanoknál.
Az imént említett feltételek mellett egy ilyen hőszivattyú éves fogyasztása 3800-4150 kWh között mozog, annak függvényében, hogy mennyi melegvizet használunk el.
Ez A2-es tarifa mellett éves szinten 159 600- 174 300 Ft-ot jelent.
Amennyiben telepítésre kerül a H-tarifás óra, úgy tovább csökkenthetőek a költségek.
Ebben az esetben éves szinten a fűtés + melegvíz igény energiafogyasztása 91 200-99 600 Ft közé tehető.
Az üzemeltetés része továbbá a hőszivattyú éves karbantartása és szivárgásvizsgálata. Ezzel üzembiztosságot és élettartam növekedést érhetünk el.
Ennek díja jelenleg bruttó 45 000 Ft évente. Fontos kiemelni, hogy a jelenlegi számolás nem tartalmazza a hűtési energia felhasználást.

hőszivattyús, modern ház

A villamos hálózat kiépítése meglévő hőszivattyúhoz:

  • A belső hálózat kialakítása alapvetően megegyezik a vezérelt bekapcsolásnál alkalmazott eljárásmóddal.
  • A nyomvonal kialakításánál ügyelni kell arra, hogy ne legyen kötés a csatlakozóvezetékben.
  • Minimálisan alkalmazható 4mm2 keresztmetszetű rézvezető, 20mm2 védőcsőben, ill. a terhelésnek megfelelő méretezés szerint.
  • Csatlakozás kialakítása: A leágazás végpontján plombázható elosztót kell elhelyezni, melyről a hőszivattyú villamos ellátása történik. Az elosztó villamos csatlakozása bontatlanul, mereven, nem a dugaszolóaljzaton keresztül történik. A hőszivattyú villamos ellátását szolgáló tápvezeték kialakítását a szolgáltató ellenőrzi.
  • Meglévő vezérelt mérés esetén nincs szükség új bekapcsolásra, elégséges a vezérlő berendezés cseréje, ill. az előírásoknak megfelelő csatlakozó vezeték kiépítése.
  • Az ELMŰ által minősített villamos kivitelezőnek nyilatkoznia kell, hogy az előírt műszaki feltételeknek megfelel a meglévő belső hálózat.
  • A tarifa igénylésekor elsősorban az eredeti „hőszivattyús” kivitelezőt kell megkeresni, aki elvégzi a szükséges átalakításokat, és elkészíti a szükséges dokumentációt.
  • Az üzembe helyezett hőszivattyúnak rendelkeznie kell CE vagy EUROVENT minősítéssel, vagy ezekkel egyenértékű külföldi tesztcentrum igazolással. Amennyiben nincs hiteles minősítés, ezt a külföldi tesztcentrumokban, vagy a hazai TÜV Rheinhard Gépész Műszaki csoportnál lehet pótolni.
Tanácsadás szakértőtől

Ne szalassza el a lehetőséget! Kérjen ajánlatot most!

Kérje árajánlatunkat az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen! Vagy kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a +36 27 548 440-es telefonszámon.

Cégünk számokban

jelentős szakmai tapasztalat

22 év

TAPASZTALAT

többezer telepített napelem rendszer, hőszivattyú rendszer

5500

TELEPÍTETT RENDSZER

többmillió kWh megtermelt energia

140,698,000

MEGTERMELT ENERGIA (KWH)

környezetbarát megújuló energia alkalmazás

45,047

TONNA CO2 MEGTAKARÍTÁS

országos hálózat

3 iroda

ORSZÁGSZERTE

Hőszivattyú videók

Ezeket a videókat érdemes megnézni annak, aki hőszivattyús rendszert tervez otthona fűtésére-hűtésére és melegvíz ellátására.

Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdésekre a válaszokat.

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal az ajanlat@wagnersolar.hu címen!

További videóink

Hőszivattyús rendszerek

Fűtési rendszerek összehasonlítása │Wagner Solar

Hogyan építsünk 0 energiás házat? │Wagner Solar

Hőszivattyú hangteszt │Wagner Solar

Aquarea Smart Cloud bemutató videó │Wagner Solar

Aquarea Service Cloud felhőalapú távfelügyelet Panasonic hőszivattyúkhoz

Aquarea Smart Cloud felhőalapú távfelügyelet Panasonic hőszivattyúkhoz

A Panasonic levegő-víz hőszivattyú rendszere: Aquarea koncept videó

Aquarea T-CAP duplacsöves hőcserélő

Hőszivattyú Referenciáink

D. Zs. – 2015 ügyfél

Rugalmas, együttműködő cég. Nyitott a problémák megoldására, abszolút vevőbarát.

B. – 2018 ügyfél

Minden szempontból elégedett vagyok a végeredménnyel és ez minimális energiaráfordítást igényelt. Az ügyintézés rugalmas a kivitelezés professzionális.

Faragó J. ügyfél

Alapos tervezés, amely a gyakorlatban hozta az ígért teljesítményt, tiszta és gyors kivitelezés, két éves hibátlan működés.