13 tévhit a levegős hőszivattyús rendszerekről

amelyeket most megcáfolunk

A levegős hőszivattyús rendszerek viszonylag kevés elektromos áram ráfordítással látják el hőenergiával az épületeket, mert a hőt a környezetből nyerik ki hozzá.

A technológia egyre inkább terjedőben van, és ahogy lenni szokott, félinformációk vagy szándékosan hibás állítások miatt rengeteg tévedés él a köztudatban a levegős hőszivattyús rendszerekről. A cikkünkben ezért most eloszlatjuk a leggyakoribb tévhitet.

Tévedések a levegős hőszivattyúk működése kapcsán
 • 1. „A levegős hőszivattyú hidegben nem működik”

  Féligazság. A valóság az, hogy a levegős hőszivattyús készülék akár -28 C°-ig is üzemképes, azaz Magyarország majdnem egész területén nagyjából az év 99,999%-ban használható

 • 2. „A hőszivattyú csak fűtésre használható”

  Tévedés. A rendszer a fűtésen kívül hűtésre is alkalmas, ahogy használati melegvíz előállításra is. Tehát egy hőszivattyús rendszer télen-nyáron alkalmas az energiával való spórolásra.

 • 3. „A hőszivattyú más megújuló berendezéssel (napelem, napkollektor) nem kombinálható”

  Tévedés. A készülék együtt használható bármilyen más hőtermelő vagy energiatermelő berendezéssel!

 • 4. „A levegő-víz hőszivattyú nem működik hatékonyan”

  Tévedés. A gyártók kiemelten nagy hangsúlyt fektetnek levegő-víz hőszivattyú típusok fejlesztésére, így manapság már elérhető az akár 5 feletti COP érték is. A hatékonyságuk tehát egyértelműen bizonyított.

 • 5. „Túl hangos”

  Tévedés. Valaki biztos összetévesztette a fűnyírót a hőszivattyúval, mert az átlagos kültéri egység maximális zajszintje kb. 50 dB, ami egy normál beszélgetés erejének felel meg.

Tévedések a levegős hőszivattyúk felépítése kapcsán
 • 6. „Radiátorral semmilyen esetben se használható”

  Ez részben igaz. Magasabb hőfokon, illetve túlméretezett radiátorokkal nagyon is használható a rendszer.

 • 7. „Nagy helyet foglal”

  Féligazság. Külön létezik olyan rendszer, amelyet kis helyekre fejlesztettek. Ilyen megoldás például az AllinOne kombináció vagy a kombinált tartályos rendszer.

 • 8. „Szondákat/kutat kell fúrni minden esetben”

  Tévedés. Ezt sem tudni, kinek a fejéből pattant ki, de valószínűleg összekeverte a geotermikus hőszivattyúkkal (víz-víz illetve talaj-víz hőszivattyúk). A levegős hőszivattyú esetében nincs szükség se szondákra se kútfúrásra.

Tévedések a levegős hőszivattyúk energiafelhasználása kapcsán
 • 9. „Rövid az élettartama”

  Féligazság. Az élettartam hossza mindig viszonyítás kérdése. Megfelelő karbantartás és használat mellett több mint 10-15 év is lehet a teljes életciklusa egy levegős hőszivattyús rendszernek. Ez alatt pedig több pénzt takarít meg, mint amennyi a ráfordítás volt, így anyagilag jobban jár a felhasználó.

 • 10. „A padlófűtés felkavarja a port”

  Féligazság. A padlófűtés akkor is felkavarja a port, ha földgázt égető házközponti fűtéssel vagy távhővel érkezik a meleg víz. A megoldás a rendszeres takarítás és portalanítás.

 • 11. „Elektromos fűtéssel olcsóbban fűthetem az otthonom, mint hőszivattyúval”

  Hatalmas tévedés. Érthető, hogy az emberek többsége árérzékeny, főként válságos időszakban, ám ettől még egy ilyen állítás nettó tévinformáció.

  A hálózati forrásból származó, tisztán elektromos fűtés esetében ugyanis nincs megújuló rész, így a COP értéke is 1 lesz. Ez pedig azt jelenti, hogy éppen ellenkezője igaz a tévhitnek, vagyis kb. 3-4-szer drágábban fűtünk velük.

 • 12. „Nem minősül megújuló technológiának, mivel villamos energiát használ”

  Hatalmas tévedés. Eleve a megújuló technológiák túlnyomó többsége villamos energiát használ, és ha napelemes rendszer gondoskodik az áramról, akkor 100%-osan megújuló technológiáról beszélünk a levegős hőszivattyús rendszerek esetében is.

  Amennyiben pedig közműhálózatról üzemel, akkor is részben megújuló forrásból nyeri a hőt, tehát megújuló technológiának minősül.

 • 13. „A hőszivattyús rendszer úri huncutság: csak a tehetős emberek tudják megfizetni, ”zabálja az áramot”

  Tévedés. Ezzel az erővel azt is mondhatnák, hogy bármi „úri huncutság”, hiszen sokaknak még egy biciklire vagy egy okostelefonra se telik. A hőszivattyús rendszereknél, mint minden, megújuló erőforrást használó megoldásnál, az számít, hogy mennyi idő alatt hozza vissza az árát.

  Márpedig azt pontosan tudni, hogy egy gázkazános rendszerrel szemben a megfelelően kiválasztott, jól méretezett hőszivattyús rendszer akár 10 éven belül visszahozza az árát!

  A levegős hőszivattyús rendszer tehát befektetésnek is kiváló, környezetbarát, energiatakarékos megoldás mindenki számára, akinek fontos, hogy egyszerre óvja a saját pénztárcáját és a környezetet.

Hőszivattyú videók

Ezeket a videókat érdemes megnézni annak, aki hőszivattyús rendszert tervez otthona fűtésére-hűtésére és melegvíz ellátására.

Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdésekre a válaszokat.

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal az ajanlat@wagnersolar.hu címen!

További videóink

Hőszivattyús rendszerek

Fűtési rendszerek összehasonlítása │Wagner Solar

Hogyan építsünk 0 energiás házat? │Wagner Solar

Hőszivattyú hangteszt │Wagner Solar

Aquarea Smart Cloud bemutató videó │Wagner Solar

Aquarea Service Cloud felhőalapú távfelügyelet Panasonic hőszivattyúkhoz

Aquarea Smart Cloud felhőalapú távfelügyelet Panasonic hőszivattyúkhoz

A Panasonic levegő-víz hőszivattyú rendszere: Aquarea koncept videó

Aquarea T-CAP duplacsöves hőcserélő

Cégünk számokban

jelentős szakmai tapasztalat

20 év

TAPASZTALAT

többezer telepített napelem rendszer, hőszivattyú rendszer

4000+

TELEPÍTETT RENDSZER

többmillió kWh megtermelt energia

102,326,400

MEGTERMELT ENERGIA (KWH)

környezetbarát megújuló energia alkalmazás

36,038

TONNA CO2 MEGTAKARÍTÁS

országos hálózat

4 iroda

ORSZÁGSZERTE

Referenciáink

D. Zs. – 2015 ügyfél

Rugalmas, együttműködő cég. Nyitott a problémák megoldására, abszolút vevőbarát.

B. – 2018 ügyfél

Minden szempontból elégedett vagyok a végeredménnyel és ez minimális energiaráfordítást igényelt. Az ügyintézés rugalmas a kivitelezés professzionális.

Faragó J. ügyfél

Alapos tervezés, amely a gyakorlatban hozta az ígért teljesítményt, tiszta és gyors kivitelezés, két éves hibátlan működés.