Magyarbrands és Superbrands díj nyertes Pénzügyileg Stabil Vállalkozás a Dun & Bradstreet Minősítése Alapján
Magyarbrands és Superbrands díj nyertes Pénzügyileg Stabil Vállalkozás a Dun & Bradstreet Minősítése Alapján

A hőszivattyúk működése egyszerűen

Fűtés megújuló energiával

Mi is az a hőszivattyú?

A hőszivattyúk az ingyenesen elérhető energiát hasznosítják, ami a természetben megtalálható. Ez a fűtési és melegvíz-készítési módszer leggazdaságosabb, leghatékonyabb és legkörnyezettudatosabb módja napjainkban.

Jelentős fűtési megtakarítást garantálnak azzal, hogy a földben, talajvízben és a levegőben rejtőző természetes energiát hasznosítják. A hőszivattyúk működésének célja tehát nem más, mint hogy ezt a hőt/energiát elvonják és fűtésre alkalmas hőmérsékleten leadják a ház belsejében. Alacsony környezeti hőmérsékletben is hatékonyan működnek, így a kívánt energiamennyiség akár 75%-át fedezni tudják a környezetből és mindösszesen a fennmaradó 25%-ot kell elektromos árammal pótolni. Ezzel jelentősen csökkenti a károsanyagkibocsátást.

Hőszivattyú felépítése

A bal oldalon látható az elpárologtató, ez maga a hőforrás.

Középen helyezkedik el a kompresszor, aminek az elektromos áram rásegítésben van szerepe.

Jobb oldalon van a kondenzátor, ez fűtési oldalnak adja le az energiát.

Alul található az expanziós szelep, ami a kondenzátorból érkező melegvizet lehűti, majd visszajuttatja az elpárologtatóba.

Kalkuláljon és kérje árajánlatunkat!

Hőszivattyú működési folyamata

  1. Az elpárologtatón keresztül a rendszer energiát/környezeti hőt vesz fel az adott hőforrásból (talaj,víz,levegő) majd egy magasabb hőmérsékleten elpárologtatja, így gáz halmazállapotúvá válik.
  2. Ezután kapcsolódik be a kompresszor, ami villamos energiát felhasználva a képződő párát besűríti. Ebben a zárt térben a gáz molekulák egymáshoz szorulnak a növekvő nyomás következtében, ami hőmérséklet- növekedéssel jár. Ezt a keletkező hőt juttatja tovább a rendszer a kondenzátorhoz.
  3. A kondenzátorban a gáz átadja a hőt a fűtési rendszernek, kicsapódik és melegvíz formájában távozik. Itt a fűtővíz akár 35-40 fokos is lehet.
  4. Végül ez az eltávozott melegvíz az expanziós szelepen keresztül lehűl, majd tovább kerül az elpárologtatóba és a folyamat kezdődik előröl.

 

A hőszivattyús technológia tehát tulajdonképpen fordítottja a hűtőgép működési elvének. Míg a hűtőgép a meleg levegőt szállítja a készüléken kívülre a készülék belsejéből, addig hőszivattyú a külső környezetből vonja ki a hőt és szállítja azt az épület belsejébe. A talaj-, talajvíz- vagy a légkör hőjét a hűtőközeg elnyeli, majd a kompresszió után kibocsátja. Összefoglalva tehát a hőszivattyú működése négy lépésben foglalható össze: párologtatás, sűrítés, cseppfolyósítás, oldódás.

Panasonic hőszivattyú

Mire használhatjuk a hőszivattyút?

A hőszivattyúk fűtésre és hűtésre egyaránt alkalmazhatók.

Hőleadó felületek fűtésre: padlófűtés, mennyezet fűtés, fancoil

Hőleadó felületek hűtésre: mennyezet hűtés ,fancoil

A hűtési folyamat során az eddig ismert körforgás megfordul és a hőszivattyú a fűtési rendszerből kivont hőt a típustól függő hőforrásba juttatja vissza a kompresszor segítségével. A korábban cseppfolyósítóként funkcionáló egység a hűtési ciklus közben párologtatóvá alakul. A szoba melegét a hűtőközegnek adja át és gázhalmazállapotú hűtőközeget kondenzátorba vezetik majd a hőcserélőbe, ami a folyamat végén visszajuttattja a szobából kivont hőt a földbe.

Ajánlatkérés

Videóinkból további érdekes és hasznos információkat tudhat meg a hőszivattyús rendszerekről!

Kövessen minket Youtube csatornánkon!

További videóink

Cégünk számokban

jelentős szakmai tapasztalat

22 év

TAPASZTALAT

többezer telepített napelem rendszer, hőszivattyú rendszer

5500

TELEPÍTETT RENDSZER

többmillió kWh megtermelt energia

140,698,000

MEGTERMELT ENERGIA (KWH)

környezetbarát megújuló energia alkalmazás

45,047

TONNA CO2 MEGTAKARÍTÁS

országos hálózat

3 iroda

ORSZÁGSZERTE

Hőszivattyú Referenciáink

D. Zs. – 2015 ügyfél

Rugalmas, együttműködő cég. Nyitott a problémák megoldására, abszolút vevőbarát.

B. – 2018 ügyfél

Minden szempontból elégedett vagyok a végeredménnyel és ez minimális energiaráfordítást igényelt. Az ügyintézés rugalmas a kivitelezés professzionális.

Faragó J. ügyfél

Alapos tervezés, amely a gyakorlatban hozta az ígért teljesítményt, tiszta és gyors kivitelezés, két éves hibátlan működés.