Magyarbrands és Superbrands díj nyertes Pénzügyileg Stabil Vállalkozás a Dun & Bradstreet Minősítése Alapján
Magyarbrands és Superbrands díj nyertes Pénzügyileg Stabil Vállalkozás a Dun & Bradstreet Minősítése Alapján

A fan coil rendszer jelentése, működése, előnyei és hátrányai

A fan coil rendszer nagyon hasonlít a radiátorhoz, de mégsem az, hiszen hűteni is tud. Rengeteg előnye van a többi hasonló rendszerhez képest – de akadnak azért hátrányai is.

Ha fontos az épületben a fűtés mellett a hűtés is, akkor a fan coilt mindenképp érdemes megfontolni.

De előbb járjunk utána, hogy pontosan mi is a fan coil jelentése, hogyan működik, mik a legnagyobb előnyei és hátrányai – és mennyibe kerül?

Fan coil jelentése

A szó maga angol, amely két másik szó összeolvasztásából keletkezett:

 • Fan, mint ventilátor
 • Coil, mint kalorifer

A fan coil mellett nevezik még ventilátoros konvektornak vagy hűtő konvektornak is. Ennek az az oka, hogy a fan coil tulajdonképpen egy konvektor.

Tehát a fan coil jelentése: Lamellás, sűrűn bordázott hőcserélő felület, amin keresztül a helyiség levegőjét áramoltatjuk egy ventilátor segítségével. Ennél azonban egy kicsit összetettebb a fan coil működési elve.

 

HŐSZIVATTYÚ RENDSZER KALKULÁTOR
Hőszivattyú

Fan coil működése

Nagy hőcserélő felülete leginkább a radiátorhoz hasonlít, de a fan coil a berendezés illetve a helyiség hűtésére is alkalmas a radiátorral ellentétben.

Ezt a benne található ventilátoros levegőkeringtetés teszi lehetővé, illetve az, hogy meleg víz mellett hideg vizet is képes áramoltatni.

Ebből következik, hogy a rendszer csővezetékeiben víz kering:

 • Fűtési időszakban (télen) a meleg vizet keringtetjük át, ezáltal a fan coil fűtést szolgáltat
 • Hűtési, klímás időszakban (nyáron), amikor a hőmérséklet csökkentése a cél, akkor hideg víz áramlik keresztül a rendszeren, ezáltal a fan coil klímaként üzemel.
Olimpia Slendid fan-coil berendezések

Kétféle fan coil rendszer létezik: a kétcsöves és a négycsöves.

A lényegi különbség a két rendszer között az, hogy míg a kétcsövesnél a fűtő- és a hűtővíz ugyanabban a csőpárban kering, addig a négycsövesnél két egymástól teljesen független áramoltató rendszerben, külön csőpárban áramlik a víz.

A kétcsövesnél, tehát a fan-coilon szezonálisan kell kiválasztani a fűtési vagy hűtési üzemmódot a hőközpontban, így szezononkét változik a meleg, illetve hideg víz keringetése.

A négycsöves fan-coil rendszernek viszont már négy vízoldali csonkja van, ezért a rendszer automatikusan tud fűteni vagy akár hűteni, szinte ugyanakkor, ugyanis az átálláshoz nem szükséges központi átkapcsolás vagy emberi beavatkozás.

Hogy ez miért fontos?

Mert ezáltal az átmeneti hónapokban a hidegebb helyiségekben fűthetünk, míg a melegebb helyiségekben hűthetünk – egy időben!

Akad azonban más előnye is a fan-coil rendszernek

Előnyök – és a fan-coil hátrányai

A hőcserélő csövekre apró bordázatok vannak felerősítve, amelyek képesek akár a többszörösére növelni a hőleadó felületet más hőleadó berendezéshez képest (pl.: radiátor).

Emellett hatalmas előnye a már korábban említett jellemző, miszerint a radiátorral szemben hűtésre is alkalmas. A klíma vagy más hűtőberendezések használatakor mindig számolni kell alapzajjal.

Ez azonban teljes mértékig kezelhető a fan coil esetében, ugyanis a berendezéseket Eurovent minősítési rendszer szerint is be kell vizsgálni vagy vizsgáltatni, így nem érheti az embert váratlan meglepetés, miszerint a tényleges zaj teljesen mást mutat a gyakorlatban, mint a műszaki dokumentációkban szereplő zaj- és teljesítményadatok.

Hőszivattyú

Emellett a fan coil rendszer egyik legnagyobb előnye az egyszerűségében rejlik.

Szerelése sokkal egyszerűbb, mint a legtöbb más hőleadó berendezésé. A fan coilhoz szükséges egyéb berendezések száma pedig minimális, ami miatt a költségek is jócskán alacsonyabbak más berendezésekhez képest, ahogy az majd olvasható lesz a “fan coil ára” részben.

Az egyszerűsége miatt a szállítási határidők is jóval rövidebbek, szemben például a légkezelőkkel vagy más, egyéb bonyolultabb rendszerekkel.

A kevés berendezésnek hála maga a készülék kevés helyet foglal el a térből – de akár még a falba is süllyeszthető!

A készülékeket ipari dizájnerek tervezik, ezért a legtöbb változat önmagában is stílusos. De ha mégis szeretnénk elrejteni, akkor annak sincs semmilyen akadálya, hiszen a levegőt ventilátor keringteti, amelynek a teljesítményét nem csökkenti az eltakarás – ellentétben mondjuk a radiátorokkal, ahol a hőleadást jelentősen csökkentheti bármilyen takarás vagy elfedés. A látvány mellett fontos azonban a praktikusság is, ezért úgy tervezik a burkolatukat, hogy azokat könnyen lehessen tisztán tartani és takarítani.

A négycsöves rendszereknél a helyiségekben külön-külön beállítható a hőmérséklet, ezzel pedig sikeresen elkerülhető a felesleges túlhűtés vagy túlfűtés, amelyet a legtöbb háztartásban az ablakok nyitogatásával szoktak megoldani.

A fan coil rendszer árához és költséghatékonyságához kapcsolódik még, hogy fűtéskor nem szükséges a radiátoroknál megszokott 80-85 °C-os vízhőmérséklet – elég csupán ennek a fele, 35-45 °C is.

A szabályzó rendszere is nagyon fejlett, hiszen a mikroprocesszoros vezérlés képes automatikusan kiválasztani a megfelelő ventilátor-fordulatszámot aszerint, hogy miként érhető el a leggyorsabban a kiválasztott hőmérséklet.

 

Emellett képes automatikusan:

 • Kiválasztani a téli/nyári állapotot
 • Leállítani a fan coilt bármely rendellenesen víz hőmérsékletnél vagy működésnél
 • Újraindulni, amint visszaálltak a normál üzemi körülmények

De a rendszer akár távvezérelhető is.

 

Fan-coil hátrányok

A fan coil hátrányaként róható fel, hogy a hűtéshez a rendszert sajnos ki kell egészíteni egy folyadékhűtővel, amely a hideg vizet szolgáltatja. További hátrány a négycsöves rendszerek esetén, hogy szükség van egy-egy mágnesszelep alkalmazására is, mind a fűtés, mind a fan coil hűtés oldali csonkjain. Mivel a szelepeket a termosztát nyitja és zárja, illetve vezérli, ezért a négycsöves rendszerhez egy erre alkalmas vezérlő termosztát alkalmazása is szükséges.

Fan-coil ár

Amikor a költségeket mérlegeljük, akkor célszerű nem csak a berendezést, hanem a teljes rendszert is megvizsgálni az alábbiak szerint:

 • Beszerelés, telepítés
 • Anyagszükséglet
 • Csőhálózat kiépítése
 • Későbbi karbantartás
 • Garanciális szolgáltatások

 

Hírlevélre feliratkozás

Ezek alapján kijelenthető, hogy a fan coil rendszer jóval olcsóbb, mint bármely más berendezés, amely hasonló funkciót tölt be.

A beruházáshoz nagyon fontos tényező még az üzembiztonság. Minél kevesebb javítást és karbantartást igényel a rendszer, annál jobb befektetés lesz. Emellett természetesen a biztonság is kiemelkedően fontos a fűtő berendezések esetében.

Ahhoz, hogy a fan coil ára hosszútávon is a legversenyképesebb legyen, a minőségi berendezéseken kívül fontos a szakképzett szervizhálózat és a minél hosszabb távú garanciális szolgáltatások is – valamint a megfelelő, megbízható szakemberek kiválasztása.

Ajánlatkérés

Cégünk számokban

jelentős szakmai tapasztalat

22 év

TAPASZTALAT

többezer telepített napelem rendszer, hőszivattyú rendszer

5500

TELEPÍTETT RENDSZER

többmillió kWh megtermelt energia

140,698,000

MEGTERMELT ENERGIA (KWH)

környezetbarát megújuló energia alkalmazás

45,047

TONNA CO2 MEGTAKARÍTÁS

országos hálózat

3 iroda

ORSZÁGSZERTE

REFERENCIÁINK

Több évtizedes működésünk során több ezer elégedett ügyfél távozott tőlünk.

Pájer-T. K ügyfél

Megbízható, pontos, korrekt cég. A pályázatból megvalósult napelemes rendszernél mindenre odafigyeltek és a segítségemre voltak, a pályázathoz szükséges dokumentáción keresztül egészen a kivitelezés befejezéséig. A gyári hibás inverter kicserélését illetve kártérítést is intéztek a gyártónál számomra, tehát ha hiba van, megtalálhatóak, segítőkészek.

Balogh J. ügyfél

Korrekt, megbízható cég. Elégedett voltam a teljes folyamattal a tájékoztatástól a beszerelésig! A solar rendszer számunkra várakozáson felül bevált, érdemes volt belevágni, bátran ajánlom, nem fogják megbánni!

Nádudvari G ügyfél

Ezt nem lehet 3 szóban leírni. 🙂 A folyamatok az ajánlat adástól a kivitelezésik nyomon követettek, mindenről készül írásos anyag, minőségi kivitelezés, majd tisztességes elszámolás, és hosszútávú garancia, aminek megvan a reális ára is. Itt nem úgy működik, hogy a kőműves-pista, meg a sógorkoma már látott képen szakmunkást, és akkor két sörért összetákol valamit.

Több, mint 5000 rendszert telepítettünk országszerte