A fan coil rendszer jelentése, működése, előnyei és hátrányai

A fan coil rendszer nagyon hasonlít a radiátorhoz, de mégsem az, hiszen hűteni is tud. Rengeteg előnye van a többi hasonló rendszerhez képest – de akadnak azért hátrányai is.

Ha fontos az épületben a fűtés mellett a hűtés is, akkor a fan coilt mindenképp érdemes megfontolni.

De előbb járjunk utána, hogy pontosan mi is a fan coil jelentése, hogyan működik, mik a legnagyobb előnyei és hátrányai – és mennyibe kerül?

Fan coil jelentése

A szó maga angol, amely két másik szó összeolvasztásából keletkezett:

 • Fan, mint ventilátor
 • Coil, mint kalorifer

A fan coil mellett nevezik még ventilátoros konvektornak vagy hűtő konvektornak is. Ennek az az oka, hogy a fan coil tulajdonképpen egy konvektor.

Tehát a fan coil jelentése: Lamellás, sűrűn bordázott hőcserélő felület, amin keresztül a helyiség levegőjét áramoltatjuk egy ventilátor segítségével. Ennél azonban egy kicsit összetettebb a fan coil működési elve.

 

HŐSZIVATTYÚ RENDSZER KALKULÁTOR
Hőszivattyú

Fan coil működése

Nagy hőcserélő felülete leginkább a radiátorhoz hasonlít, de a fan coil a berendezés illetve a helyiség hűtésére is alkalmas a radiátorral ellentétben.

Ezt a benne található ventilátoros levegőkeringtetés teszi lehetővé, illetve az, hogy meleg víz mellett hideg vizet is képes áramoltatni.

Ebből következik, hogy a rendszer csővezetékeiben víz kering:

 • Fűtési időszakban (télen) a meleg vizet keringtetjük át, ezáltal a fan coil fűtést szolgáltat
 • Hűtési, klímás időszakban (nyáron), amikor a hőmérséklet csökkentése a cél, akkor hideg víz áramlik keresztül a rendszeren, ezáltal a fan coil klímaként üzemel.
Olimpia Slendid fan-coil berendezések

Kétféle fan coil rendszer létezik: a kétcsöves és a négycsöves.

A lényegi különbség a két rendszer között az, hogy míg a kétcsövesnél a fűtő- és a hűtővíz ugyanabban a csőpárban kering, addig a négycsövesnél két egymástól teljesen független áramoltató rendszerben, külön csőpárban áramlik a víz.

A kétcsövesnél, tehát a fan-coilon szezonálisan kell kiválasztani a fűtési vagy hűtési üzemmódot a hőközpontban, így szezononkét változik a meleg, illetve hideg víz keringetése.

A négycsöves fan-coil rendszernek viszont már négy vízoldali csonkja van, ezért a rendszer automatikusan tud fűteni vagy akár hűteni, szinte ugyanakkor, ugyanis az átálláshoz nem szükséges központi átkapcsolás vagy emberi beavatkozás.

Hogy ez miért fontos?

Mert ezáltal az átmeneti hónapokban a hidegebb helyiségekben fűthetünk, míg a melegebb helyiségekben hűthetünk – egy időben!

Akad azonban más előnye is a fan-coil rendszernek

Előnyök – és a fan-coil hátrányai

A hőcserélő csövekre apró bordázatok vannak felerősítve, amelyek képesek akár a többszörösére növelni a hőleadó felületet más hőleadó berendezéshez képest (pl.: radiátor).

Emellett hatalmas előnye a már korábban említett jellemző, miszerint a radiátorral szemben hűtésre is alkalmas. A klíma vagy más hűtőberendezések használatakor mindig számolni kell alapzajjal.

Ez azonban teljes mértékig kezelhető a fan coil esetében, ugyanis a berendezéseket Eurovent minősítési rendszer szerint is be kell vizsgálni vagy vizsgáltatni, így nem érheti az embert váratlan meglepetés, miszerint a tényleges zaj teljesen mást mutat a gyakorlatban, mint a műszaki dokumentációkban szereplő zaj- és teljesítményadatok.

Hőszivattyú

Emellett a fan coil rendszer egyik legnagyobb előnye az egyszerűségében rejlik.

Szerelése sokkal egyszerűbb, mint a legtöbb más hőleadó berendezésé. A fan coilhoz szükséges egyéb berendezések száma pedig minimális, ami miatt a költségek is jócskán alacsonyabbak más berendezésekhez képest, ahogy az majd olvasható lesz a “fan coil ára” részben.

Az egyszerűsége miatt a szállítási határidők is jóval rövidebbek, szemben például a légkezelőkkel vagy más, egyéb bonyolultabb rendszerekkel.

A kevés berendezésnek hála maga a készülék kevés helyet foglal el a térből – de akár még a falba is süllyeszthető!

A készülékeket ipari dizájnerek tervezik, ezért a legtöbb változat önmagában is stílusos. De ha mégis szeretnénk elrejteni, akkor annak sincs semmilyen akadálya, hiszen a levegőt ventilátor keringteti, amelynek a teljesítményét nem csökkenti az eltakarás – ellentétben mondjuk a radiátorokkal, ahol a hőleadást jelentősen csökkentheti bármilyen takarás vagy elfedés. A látvány mellett fontos azonban a praktikusság is, ezért úgy tervezik a burkolatukat, hogy azokat könnyen lehessen tisztán tartani és takarítani.

A négycsöves rendszereknél a helyiségekben külön-külön beállítható a hőmérséklet, ezzel pedig sikeresen elkerülhető a felesleges túlhűtés vagy túlfűtés, amelyet a legtöbb háztartásban az ablakok nyitogatásával szoktak megoldani.

A fan coil rendszer árához és költséghatékonyságához kapcsolódik még, hogy fűtéskor nem szükséges a radiátoroknál megszokott 80-85 °C-os vízhőmérséklet – elég csupán ennek a fele, 35-45 °C is.

A szabályzó rendszere is nagyon fejlett, hiszen a mikroprocesszoros vezérlés képes automatikusan kiválasztani a megfelelő ventilátor-fordulatszámot aszerint, hogy miként érhető el a leggyorsabban a kiválasztott hőmérséklet.

 

Emellett képes automatikusan:

 • Kiválasztani a téli/nyári állapotot
 • Leállítani a fan coilt bármely rendellenesen víz hőmérsékletnél vagy működésnél
 • Újraindulni, amint visszaálltak a normál üzemi körülmények

De a rendszer akár távvezérelhető is.

 

Fan-coil hátrányok

A fan coil hátrányaként róható fel, hogy a hűtéshez a rendszert sajnos ki kell egészíteni egy folyadékhűtővel, amely a hideg vizet szolgáltatja. További hátrány a négycsöves rendszerek esetén, hogy szükség van egy-egy mágnesszelep alkalmazására is, mind a fűtés, mind a fan coil hűtés oldali csonkjain. Mivel a szelepeket a termosztát nyitja és zárja, illetve vezérli, ezért a négycsöves rendszerhez egy erre alkalmas vezérlő termosztát alkalmazása is szükséges.

Fan-coil ár

Amikor a költségeket mérlegeljük, akkor célszerű nem csak a berendezést, hanem a teljes rendszert is megvizsgálni az alábbiak szerint:

 • Beszerelés, telepítés
 • Anyagszükséglet
 • Csőhálózat kiépítése
 • Későbbi karbantartás
 • Garanciális szolgáltatások

 

Hírlevélre feliratkozás

Ezek alapján kijelenthető, hogy a fan coil rendszer jóval olcsóbb, mint bármely más berendezés, amely hasonló funkciót tölt be.

A beruházáshoz nagyon fontos tényező még az üzembiztonság. Minél kevesebb javítást és karbantartást igényel a rendszer, annál jobb befektetés lesz. Emellett természetesen a biztonság is kiemelkedően fontos a fűtő berendezések esetében.

Ahhoz, hogy a fan coil ára hosszútávon is a legversenyképesebb legyen, a minőségi berendezéseken kívül fontos a szakképzett szervizhálózat és a minél hosszabb távú garanciális szolgáltatások is – valamint a megfelelő, megbízható szakemberek kiválasztása.

Ajánlatkérés

Cégünk számokban

jelentős szakmai tapasztalat

20 év

TAPASZTALAT

többezer telepített napelem rendszer, hőszivattyú rendszer

4000+

TELEPÍTETT RENDSZER

többmillió kWh megtermelt energia

102,326,400

MEGTERMELT ENERGIA (KWH)

környezetbarát megújuló energia alkalmazás

36,038

TONNA CO2 MEGTAKARÍTÁS

országos hálózat

4 iroda

ORSZÁGSZERTE

REFERENCIÁINK

Több évtizedes működésünk során közel 3000 elégedett ügyfél távozott tőlünk.

Pájer-T. K ügyfél

Megbízható, pontos, korrekt cég. A pályázatból megvalósult napelemes rendszernél mindenre odafigyeltek és a segítségemre voltak, a pályázathoz szükséges dokumentáción keresztül egészen a kivitelezés befejezéséig. A gyári hibás inverter kicserélését illetve kártérítést is intéztek a gyártónál számomra, tehát ha hiba van, megtalálhatóak, segítőkészek.

Balogh J. ügyfél

Korrekt, megbízható cég. Elégedett voltam a teljes folyamattal a tájékoztatástól a beszerelésig! A solar rendszer számunkra várakozáson felül bevált, érdemes volt belevágni, bátran ajánlom, nem fogják megbánni!

Nádudvari G ügyfél

Ezt nem lehet 3 szóban leírni. 🙂 A folyamatok az ajánlat adástól a kivitelezésik nyomon követettek, mindenről készül írásos anyag, minőségi kivitelezés, majd tisztességes elszámolás, és hosszútávú garancia, aminek megvan a reális ára is. Itt nem úgy működik, hogy a kőműves-pista, meg a sógorkoma már látott képen szakmunkást, és akkor két sörért összetákol valamit.

Több, mint 3000 rendszert telepítettünk országszerte