Az új hálózati szabályozás megdrágíthatja a napelemes beruházásokat (FRISSÍTVE – 2021.07.01.)

Napelem Közzétéve: 2021.04.11.

Fontos határidők napelemes beruházóknak

  • Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől!Marad a szaldó! – Otthonfelújítási program elszámolás változás A 2021. június 30-i kormányrendelet módosítás alapján a vissza nem térítendő támogatással megvalósított háztartási méretű napelemes kiserőművek tulajdonosai továbbra is szaldó elszámolásban részesülhetnek. Nem tudni biztosan, meddig marad a szaldós elszámolási forma támogatás esetén, ezért érdemes minél hamarabb lépni!
  • Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől!2021 április 30. – Új elosztói szabályozás lép életbe A beadott csatlakozási igények esetén a rendelet szerint egy fázisú inverter 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, így 2,5 kW fölött kötelező a 3 fázisú inverterek használata, ami megdrágítja a napelemes beruházást minimum 100.000 Ft-tal.

MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK

  • Mielőbbi megvalósítás

A fent említett határidők és módosulások életbe lépése előtt mihamarabb célszerű megvalósítani a beruházást.

  • Fázisok bővítése

amennyiben 5 kW-os napelemes rendszert szeretne, de otthonában csak 1 fázis van bekötve, a teljesítményt bővíteni szükséges 3 fázisra. 32 Amper jár díjmentesen, felette a díj 3600 Ft + Áfa Amperenként (Ez a hálózat fejlesztési hozzájárulás). Az ügyintézése több hónapot is igénybe vehet! Egyszerre nem igényelhető a napelemes rendszer engedélyeztetésével, mivel megállítja mindkét folyamatot.

  • Teljesítmény szabályzás

Például telepítünk egy 4 kW-os invertert, de a kivitelező 2,5 kW-ra leszabályozza az invertert szoftveresen. Ennek köszönhetően hiába tud leadni a rendszer 4 kW-ot, az inverter maximum 2,5 kW-ot ad le. Célja, hogy az éves össztermelés nagyobb legyen, igaz így sok lesz az elveszett energia. Kérdés, hogy ezt a megoldást elfogadja-e majd az áramszolgáltató.

  • Export limitálás

Egy külön mérővel szabályozzuk, hogy soha ne menjen ki a házból több, mint 2,5 kW. Ez akár akkumulátorral is kiegészíthető, így a többlettermelés eltárolható. Ez tény, hogy nagyobb beruházást igényel.

  • Több inverter használata

3 fázis van az ingatlanban, de csak 1 fázisú invertert szeretnénk telepíteni. Ebben az esetben megoldható, hogy két fázisra felteszünk egy-egy 2,5-kW-os invertert, amihez 2 inverter szükséges és végeredményben kapunk egy 5 kW-os napelemes rendszert.

Miért szükséges a szabályozás?

A szabályozás oka a leterhelt hálózatokban rejlik, amely korszerűsítésre szorul már. Külföldön ez bevett szokás, Németországban 3,68 kVA a limit, amely egy barátibb megoldás, mint a hazai 2,5 kVA-es  korlát.

Ajánlatkérés

Fontos határidők

Nézze meg összefoglaló videónkat a fontosabb támogatási, megvalósítási és új elosztói szabályozási határidőkről. Videónkban a megtérülési időkre is kitérünk.

Ajánlatkérés
Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán

Változás! A 2021. június 30-i kormányrendelet módosítás alapján a vissza nem térítendő támogatással megvalósított háztartási méretű napelemes kiserőművek tulajdonosai továbbra is szaldó elszámolásban részesülhetnek. Nem tudni biztosan, meddig marad a szaldós elszámolási forma támogatás esetén, ezért érdemes minél hamarabb lépni!

Összegezve

A nehezen betartható határidők és a megszokottnál hosszabb ügyintézési folyamat megnehezítheti a napelemes beruházásokat, sőt, az új szabályozás végett az áremelkedéssel is kalkulálni kell majd.