Magyarbrands és Superbrands díj nyertes Pénzügyileg Stabil Vállalkozás a Dun & Bradstreet Minősítése Alapján
Magyarbrands és Superbrands díj nyertes Pénzügyileg Stabil Vállalkozás a Dun & Bradstreet Minősítése Alapján

Hőszivattyú szivárgásvizsgálat

Kérdések és válaszok

Hőszivattyú szivárgásvizsgálat tudnivalók

Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és a válaszokat a hőszivattyúk regisztrációjával és szivárgásvizsgálatukkal kapcsolatban.

Kérdések és válaszok
 • Hol érhető el a Klímagáz adatbázis a regisztráció megkezdéséhez?

  A Klímagáz adatbázishoz kapcsolódó, regisztrációs és egyéb kötelezettség a Hatóság www.nkvh.kormany.hu honlapján a „Klímagáz Adatbázis” fül alatt érhető el.

 • Miért, milyen esetben kell regisztrálnom?

  Hűtőkör tulajdonosként, üzemeltetőként (magánszemélyeknek és vállalkozásoknak is)

  Abban az esetben szükséges regisztrálni, amennyiben a hűtőkör (berendezés) szivárgásvizsgálatra kötelezett, azaz 3 kg ORLA töltetnél több, vagy több mint 5 t CO2-egyenérték F-ÜHG töltet van az adott berendezésben.

 • Hogyan kell regisztrálni a Klímagáz adatbázisban?

  A Klímagáz adatbázisba történő regisztrációhoz a Klímagáz adatbázis nyitó oldalán megtalálható és letölthető regisztrációs útmutató nyújt segítséget. Kérjük, hogy a regisztrációt az útmutatóban leírt módon, lépésről-lépésre végezzék el.

 • Kinek kell berendezés-tulajdonosként regisztrálni a Klímagáz adatbázisba?

  A Klímagáz adatbázisba azon természetes személyeknek és vállalkozásoknak kell regisztrálni, akik 5t széndioxid egyenérték feletti F-ÜHG-t és/vagy 3 kg feletti ORLA-t tartalmazó (azaz szivárgásvizsgálatra kötelezett) berendezés (alkalmazás) tulajdonosai vagy üzemeltetői.

  A regisztráció menetéről a nyitólapon található „Útmutató regisztrációról” dokumentumból részletesen tájékozódhat.

 • Csak a szivárgásvizsgálatra kötelezett berendezéseket kell regisztrálni, vagy azokat is, amelyek nem szivárgásvizsgálatra kötelezettek, de újonnan telepítettek?

  A berendezés-tulajdonos vagy üzemeltető kizárólag azokat a berendezéseket köteles a Klímagáz adatbázisban rögzíteni, amelyek legalább 5 tonna CO2-egyenértéknek megfelelő mennyiségű, nem hab formájában tárolt fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmaznak.

  A regisztrációs kötelezettség fennáll:

  Minden, már telepített berendezésre, amely legalább 5 tonna CO2-egyenértéknek megfelelő mennyiségű klímagázt tartalmaz és minden újonnan telepített berendezésre, amely legalább 5 tonna CO2-egyenértéknek megfelelő mennyiségű klímagázt tartalmaz.

 • A meglévő vagy az új berendezéseket kell regisztrálni?

  A berendezések Klímagáz adatbázisban való regisztrációjának az alapja az 517/2014/EU rendelet azon rendelkezése, amely értelmében a legalább 5 tonna CO2-egyenértéknek megfelelő mennyiségű, nem hab formájában tárolt fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó berendezések szivárgásvizsgálati kötelezettség alá esnek.

  E szerint a Klímagáz adatbázisban regisztrálni szükséges:

  Minden, már telepített berendezést, amely legalább 5 tonna CO2-egyenértéknek megfelelő mennyiségű klímagázt tartalmaz és minden újonnan telepített berendezésre, amely legalább 5 tonna CO2-egyenértéknek megfelelő mennyiségű klímagázt tartalmaz.

 • Mely berendezések tartoznak szivárgásvizsgálati kötelezettség alá?

  Az 517/2014/EU rendelet értelmében a legalább 5 tonna CO 2 – egyenértéknek megfelelő mennyiségű, nem hab formájában tárolt fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó berendezések kötelezettek szivárgásvizsgálatra.

  Ezen berendezések az alábbiak:

  a) helyhez kötött hűtőberendezések;

  b) helyhez kötött légkondicionáló berendezések;

  c) helyhez kötött hőszivattyúk;

  d) helyhez kötött tűzvédelmi berendezések;

  e) hűtőkamionok és – pótkocsik hűtőegységei;

  f) elektromos kapcsolóberendezések;

  g) szerves Rankine-ciklusok.

  De a kevesebb, mint 3 kg fluortartalmú üvegházhatású gázt tartalmazó berendezés, vagy a hermetikusan zárt berendezés, amelyet ilyenként címkéztek fel, és kevesebb, mint 6 kg fluortartalmú üvegházhatású gázt tartalmaz, 2016. december 31-ig nem tartozik a szivárgásvizsgálatra vonatkozó követelmény hatálya alá. A kevesebb, mint 10 tonna CO 2 – egyenértéknek megfelelő fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó hermetikusan zárt berendezések nem tartoznak a szivárgásvizsgálat hatálya alá, amennyiben e berendezések hermetikusan lezárt voltát címke igazolja.

   

  Nem tartozik a szivárgásvizsgálat hatálya alá az elektromos kapcsolóberendezés, amennyiben megfelel a következő feltételek valamelyikének:

  1. igazolt szivárgási mértéke a gyártó műszaki leírásában foglaltak szerint évente kevesebb, mint 0,1 %, és ennek megfelelően címkéztek fel, nem tartoznak az e cikk szerinti szivárgásvizsgálat hatálya alá.

  2. egy a nyomást és sűrűséget ellenőrző eszközzel vannak felszerelve, vagy

  3. 6 kg-nál kevesebb fluortartalmú üvegházhatású gázt tartalmaz.

 • A tulajdonomban lévő hőszivattyú szivárgásvizsgálatra kötelezett?

  Igen, ha a készülékben legalább 5 tonna CO 2 – egyenértéknek megfelelő mennyiségű, fluortartalmú üvegházhatású gázt tartalmaz.

  Például: A Panasonic hőszivattyúk R410a hűtőközeget tartalmaznak.

  Az 5 tonna CO egyenérték = 2,4 kg R 410a , tehát ha a készülékben ekkora vagy ennél nagyobb mennyiségű hűtőközeg található akkor a készülék szivárgásvizsgálatra kötelezett !

  A régebbi típusú hőszivattyúk R407c hűtőközeget tartalmaznak.

  Az 5 tonna CO egyenérték = 2,78kg R407c, tehát ha a készülékben ekkora vagy ennél nagyobb mennyiségű hűtőközeg található akkor a készülék szivárgásvizsgálatra kötelezett !

  Ez az adat a készülék adatlapján megtalálható.

 • A tulajdonomban lévő Panasonic hőszivattyú szivárgásvizsgálatra kötelezett?

  Igen, ha a készülékben legalább 5 tonna CO 2-egyenértéknek megfelelő mennyiségű, fluortartalmú üvegházhatású gázt tartalmaz.

  A Panasonic hőszivattyúk R410a hűtőközeget tartalmaznak.

  Az 5 tonna CO egyenérték = 2,4 kg R 410a, tehát ha a készülékben ekkora vagy ennél nagyobb mennyiségű hűtőközeg található, akkor a készülék szivárgásvizsgálatra kötelezett!

  Ez az adat a készülék adatlapján megtalálható.

 • Hogyan tudom megbízni az önök cégét a szivárgásvizsgálat elvégzésével?

  Miután regisztrálta magát és a készülékét az a Nemzeti klímavédelmi hatóság oldalán az adatbázison keresztül, felkérést küld a Wagner Solar Hungária Kft.-nek, hogy elvégezze a szivárgásvizsgálatot.

  Ha a felkérést megkaptuk, akkor munkatársaink felveszi Önnel a kapcsolatot időpont egyeztetés céljából.

  Ha az időpontban megegyeztek, a képesített kollégánk elvégzi Önnél a szivárgásvizsgálatot, majd feltölti az eredményeket és a szivárgásvizsgálati terv dokumentációt a Klímavédelmi hatóság oldalára.

Tanácsadás szakértőtől

Ne szalassza el a lehetőséget! Kérjen ajánlatot most!

Kérje árajánlatunkat az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen! Vagy kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a +36 27 548 440-es telefonszámon.