Smart napelemes rendszerek

Napelem Közzétéve: 2021.03.08.

Smart napelemes rendszerek

Az okos otthonok jellemzője, hogy az ingatlanban működő eszközök között kapcsolat van, tehát az adott otthon berendezései kommunikálnak, hatással vannak egymás működésére és a távolból is irányíthatóak különféle számítástechnikai eszközökről legyen ez PC, táblagép, vagy akár mobiltelefon.  Az intelligens otthon alkalmazkodik az időjáráshoz, megjegyzi igényeinket, figyelemmel kíséri a berendezéseink hibamentes működését, hogy egy esetlegesen adódó probléma azonnal orvosolható legyen.

Napjainkra ez az elvárt intelligencia már nem áll meg csupán egy-két háztartási eszköznél, egyre komolyabb követelmény lett, hogy minden területre kiterjedjen. Így természetesen a napelem piacon is szükséges a folyamatos fejlődés. Ezt felismerve sokan használják értékesítési előnyként a kifejezést, ezért nem árt tisztában lenni ezzel a témakörrel.

A napelemek bizonyos csoportja gyártási technológiából adódóan, jól reagál az árnyékolás okozta hatásokra, veszteségekre, de van olyan típus, ahol a leghatékonyabb működés optimalizálva, monitoring alkalmazással kiegészítve jön létre. A fentiek megvalósítására több napelem is jelen van a piacon. Ilyen például a Hyundai Shingled cellás panel vagy a Maxim technológiával készült napelem.

Nézzük meg közelebbről a Hyundai (zsindelyes) napelemeket

Ennél a típusnál a cellák csíkokra vannak szeletelve, szorosan egymás mellé illesztve, mint a zsindelytető. Új forrasztási módszer, ahol az összekötések a szomszédos darabok alatt futnak, így kiküszöböli a napelem cellái közötti rést, mellyel növeli a modul hatékonyságát.

Hyundai napelemek

Előnyei:

 • Kisebb ohmi veszteség: a modulon belüli körön alacsonyabb az áram, mint a hagyományos szalagos cellacsatlakozás esetén
 • alacsonyabb feldolgozási hőmérséklet:csökken a cellára jutó feszültség és a negatív ráhatások
 • alacsonyabb működési hőmérséklet a kevesebb áramerősség hatására: ezáltal növekedik a valós energiatermelés
 • nagyobb felületkihasználtság: nincs cellatávolságra, így sűrűbben téve ugyan akkora felületen több fér el
 • esztétikusabb és homogén összkép
 • árnyékolásra is kevésbé érzékeny: akkor is termel energiát, ha az egyes cellái takarásban vannak.

Most következzenek a Maxim, cellasor optimalizált napelemek

A Maxim rendszerű napelemek esetében az IC-k (chipek) a bypass-diódák helyére kerültek beépítésre, így 3 különálló, önálló napelemet kapunk egybeépítve, emiatt árnyékolás esetén a napelem többi cellasora maximális hatásfokkal képes termelni.

Okos otthon rendszer

Az optimalizálók pótolják a bypass diódák szükségességét. Ez javítja a panel hosszú távú megbízhatóságát azáltal, hogy kiküszöböli a forró pontokat és minimalizálja az áramromlási mechanizmusok hatását.

Összegezve a különbségeik

Igaz, mindkét varriáció célja, hogy a maximális energiát meg lehessen termelni, a gyártói és teljesítmény garanciák különbségei és a márka megbízhatósága nem hagyhatóak figyelmen kívül.

Garanciális különbségek

 • Hyundai napelemek: a gyártói és teljesítmény garancia 25-25év
 • Maxim rendszerű napelemek: általában 10-12 év gyártói és 25 év teljesítménygaranciát kínálnak a szolgáltatók.

Márkanév, gyártói háttér

A márkanév is egy kihangsúlyozandó tényező. Akinek a termékét vásároljuk, mennyire megbízható és mennyire ismert a márka neve? Vajon évek múlva is a piacon lesz, hogy a garanciális igényeinket benyújthassuk? Történik-e felelősséghárítás például napelem gyártó és chip gyártó között, mely a probléma megoldást nehezíti az idejét, pedig növeli a vásárló szemszögéből?

Jöjjön a smart rendszer megismerése

Főbb ismertetői, melyek működéséhez csupán internet kapcsolatra van szükség, és így számos előnyt biztosítanak az alábbiak:

SolarEdge energy hub
 • monitoring rendszere van
 • amennyiben probléma van jelzi: azonnal tudomásunkra jut, míg máskor csak akkor szembesülünk vele, ha termelés leellenőrzésekor nem várt adatokat kapunk.
 • pontosítja is mi a probléma és hol található: nem szükséges az egész rendszert átvizsgálni panelenként, könnyen kiszűrhető melyikkel van probléma és a garanciális időben mielőbb lehet érvényesíteni, ha például gyártási hiba merülne fel.
 • távolról is lehet befolyásolni a működést: bárhol vagyunk láthatjuk üzemel-e a rendszer.

Optimizer rendszer további előnyei:

SafeDC (Biztonságos DC vezetékszakasz): pl. áramszünet, műszaki hiba esetén komolyabb teljesítmény nem történik (1 voltot ad le). Így biztonsági szerepet tölt be emberek (pl. telepítők, karbantartók) és a vagyontárgyak részére.

Ívhiba érzékelés – Külső hatás, vagy öregedést követően létrejött sérülések, a meglazult érintkezők vagy csatlakozások, figyelmetlenül kezelt vagy megfeszített vezetékek miatt létrejött rejtett ívhibák érzékelése és megszakítása, amelyek súlyos károkat okozhatnának.

 

Jövőbiztos: megoldást jelent a korábban megoldhatatlannak tűnt tényezőkre. Pl. a napelem árnyékolás, többirányú tájolás, különböző típusú modulok használatára.

 

A rendszer rugalmas, és bármikor tovább bővíthető.

 

Egyedülálló hozam és hatásfok, mivel hagyományos napelemek esetében akár 25%-kal több energiát termel, mint egy hagyományos inverter.

Végezetül:

Egy okos napelemes rendszer telepítésével járó plusz költség, nem akkora veszteség, mint amit egy bekövetkező termelés kiesés jelentene. Egyszeri befektetés, mely évtizedekig folyamatos előnyt nyújt.

Mindezt az előnyt testesíti meg a SolarEdge által kidolgozott monitoring rendszer. A SolarEdge inverterekre 12 év termékgarancia érvényes, ami akár 20, 25 évre is meghosszabbítható.

Inverter

Mielőtt döntünk egy napelemes rendszer kiválasztása kapcsán, érdemes a fent említett szempontokkal tisztában lenni, hiszen egy hosszútávú befektetést befolyásol a rendszer hatékonysága. Ezek nélkül nehéz kiigazodni, sok a megtévesztő információ, ha nem vagyunk elég alaposan felkészülve.

Fontos határidők

Nézze meg összefoglaló videónkat a fontosabb támogatási, megvalósítási és új elosztói szabályozási határidőkről. Videónkban a megtérülési időkre is kitérünk.

Ajánlatkérés
Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán

Változás! A 2021. június 30-i kormányrendelet módosítás alapján a vissza nem térítendő támogatással megvalósított háztartási méretű napelemes kiserőművek tulajdonosai továbbra is szaldó elszámolásban részesülhetnek. Nem tudni biztosan, meddig marad a szaldós elszámolási forma támogatás esetén, ezért érdemes minél hamarabb lépni!