Árnyékhatás. Melyik napelemet válasszam?

Napelem Közzétéve: 2021.05.12.

Olvasási
idő:
4 perc

Polikristályos kontra monokristályos napelemek

A poly és a monokristályos napelemek közül mára elterjedtebbé váltak a monokristályos modulok. Míg a polykristályos technológiák fejlődése megállni látszik, addig a monokristályos piacon újabbnál újabb technológiák jelennek meg, növelve a napelemek hatékonyságát, teljesítményét, olyannyira, hogy a ugyanakkora méretben mér jóval nagyobb teljesítményre képesek mint polykristályos társaik. A technológiai fejlesztésekkel együtt jár a panelek felépítésének változása is, mely nagyban befolyásolja a napelem mindenkori teljesítményét, napsütéses és teljesen vagy részben árnyékolt környezetben is.

Készítettünk egy grafikus összehasonlítást, hogy a különböző napelemek hogyan reagálnak az árnyékhatásra.

Standard napelemek árnyékolása

Egy normál monokristályos napelem jelenleg (2021 tavasz) maximum 320 W teljesítményre képes. 60 db nyolcszögletű cellából áll, amelyek 3 sztringet alkotva (3 részre osztva helyezkednek el), a panel tetején párhuzamosan összekötve. A három rész egymástól függetlenül termel, viszont olyan esetben, ahol a napelem akár egy keskeny alsó részét betakarjuk, a teljes panel termelése leáll.

Osztott cellás napelem árnyékolása

A félbevágott napelem cellákkal jobban ki tudják használni a felületet, valamivel nagyobb teljesítményt tudnak így elérni (jelenleg 2021 tavaszán maximum 380 W). A fél cellákat 2X3 sztringbe kötve helyezik el a modulokon, melyeket középen összegyűjtve párhuzamosítanak, így 6 különálló cellasort létrehozva. Az előző példához hasonlóan egy kitakart alsó résszel, ami érinti mind a három alsó cellamezőt, a napelem felső fele gondtalanul működik maximum 190 W-nyi névleges teljesítménnyel.

Tovább a napelemre

Zsindely technológiás napelem árnyékolása

A zsindely technológia ötvözi a back contact (a busbar a cella alatt van, nem takar ki értékes felületet) és az osztott cella előnyeit, azokat igencsak továbbfejlesztve. A jóval kisebb vágott cella darabokat soronként kötik egy-egy sztringbe, sorokat oldalt párhuzamosítva nagyobb névleges teljesítményt létrehozva ugyanakkora felületen (jelenleg 2021 tavaszán 400 W körül). Az alsó sor kitakarásával így jóval kevesebb cellát kivonva a termelésből.

Tovább a napelemre

Hyundai napelem

A zsindelyes technológia élenjárója a Hyundai gyártó. A háztartási méretű rendszerekhez kínált 400 w-os, ipari méretű rendszerekhez pedig akár 470-480 W-os panelek nem csak hatékonyabbak más modulokhoz képest, de a többi napelem gyártótól megszokott 10-12 vagy max. 15 év termékgarancia helyett 25 évet garantál minden zsindely technológiás napelem esetében.

Ajánlatot kérek
Hyundai napelem

Napelemes cellatechnológiák

Készítettünk egy összehasonlító videót, amiben kollégánk elmagyarázza, hogyan is működnek a különböző cellatechnológiák.

Napelem kalkulátor