Szaldó, Bruttó, Otthonfelújítás támogatás (FRISSÍTVE – 2021.07.01.)

Napelem

Olvasási
idő:
4 perc

Napelem rendszer – szaldó elszámolás

Jelenleg hazánkban is rohamosan gyarapszik a megújuló energiát használók köre lakossági szinten is. A háztartási méretű napelemes kiserőművek kifogyhatatlan forrásból nyerik az energiát, sokszor többet termelve, mint amit épp fel is használunk és ezt visszatáplálva a szolgáltatói hálózatba. A kivett és betáplált energia mennyiségét egy ad-vesz órával méri a szolgáltató, de hogyan történik az elszámolás.

Biztosan előtérbe került már a szaldó elszámolás fogalma, ami annyit takar, hogy a vételezési ár és a betáplálási ár ugyanaz. Így csak annyi energiáért kell fizetünk, amit a betáplált mennyiségen felül használtunk el, vételeztünk a szolgáltatótól. Ez az elszámolási mód előreláthatólag 2024 január 1-től megszűnik egy európai uniós rendelkezés miatt.

Mi lesz a már meglévő napelem rendszerekkel?

A 2024 előtt csatlakoztatott rendszerek elszámolási formája nem változik a mai álláspontok szerint, ha megtörtént a szolgáltató által engedélyezett, szerződött csatlakozás 2023.december 31-ig. Viszont, amennyiben ezeknél a rendszereknél 2024 után új inverter csatlakoztatási engedély születik, azaz megszűnik a korábbi hálózati csatlakozási szerződés, még nem tisztázott, hogy a szaldós elszámolás ugrik vagy marad minden a régi. Ilyen esetben kérdéses lehet egy rendszer költöztetése, egy elromlott inverter más típusra való cseréje vagy rendszerbővítés miatti nagyobb teljesítményű inverterre történő csere.

Tanácsadás szakértőtől

Frissítés! A 2021. június 30-i kormányrendelet módosítás alapján a vissza nem térítendő támogatással megvalósított háztartási méretű napelemes kiserőművek tulajdonosai továbbra is szaldó elszámolásban részesülhetnek. Nem tudni biztosan, meddig marad a szaldós elszámolási forma támogatás esetén, ezért érdemes minél hamarabb lépni!

Ajánlatot kérek
Kamatmentes hitel energetikai korszerűsítésre

Mi lesz helyette? Bruttó elszámolás

Ez annyit takar, hogy a betáplálási árat a szolgáltató más összegben fogja meghatározni, mint a vételi árat, így előfordulhat, hogy energiaforrás ellenére villanyszámlát kell fizetnünk. Még nem tisztázott, hogy lesz-e minimál ár, milyenek lesznek a feltételek és pontosan milyen összegekről beszélhetünk. Elképzelhető, hogy a betáplálási ár folyamatosan változó árfolyamon fog mozogni, ennek akár előnye is lehet, hogy a napelemes rendszer beruházások megtérülését a korábbi időintervallumhoz közel lehet tartani, de lehet az is, hogy egy fix összeget fog kínálni a szolgáltatónk. A fix árfolyam hátránya lehet, hogy jóval megnőhet a megtérülési idő, hisz sejthető, hogy ez alacsonyabb lesz, mint amennyiért kínálja majd a szolgáltató az eladni kívánt energiát.

Hírlevélre feliratkozás

Számoljunk

Egy átlag 15000 Ft-os villanyszámla és egy (felső-)közép kategóriás rendszer telepítésekor míg szaldó elszámolásnál, 37,5 Ft/kWh árral kalkulálva 9-11 év után megtérül a befektetés, úgy egy 20 Ft-os betáplálási árral számolva, bruttó elszámolás esetén ez megnőhet akár 17-19 évre is, jóval túllépve egy átlagos inverter max. 5-10 év alap garancia idejét és a napelemek 12-15 évét. Célszerű választás lehet ebből a szempontból egy SolarEdge inverterrel felszerelt napelemes rendszer, mely 5-25%-al hatékonyabb egy hagyományos napelem erőműnél és akár 20-25 év termékgaranciával is kérhet. Ezt kombinálhatjuk egy Hyundai zsindelytechnológiás napelemmel, melyre 25 év termékgaranciát vállal a gyártó, 25 év után 84,8% garantált teljesítménnyel, főleg ha azt 2023. december végéig sikerül is telepíttetni.

Napelem kalkulátor

REFERENCIÁINK

Több évtizedes működésünk során több ezer elégedett ügyfél távozott tőlünk.

Pájer-T. K ügyfél

Megbízható, pontos, korrekt cég. A pályázatból megvalósult napelemes rendszernél mindenre odafigyeltek és a segítségemre voltak, a pályázathoz szükséges dokumentáción keresztül egészen a kivitelezés befejezéséig. A gyári hibás inverter kicserélését illetve kártérítést is intéztek a gyártónál számomra, tehát ha hiba van, megtalálhatóak, segítőkészek.

Balogh J. ügyfél

Korrekt, megbízható cég. Elégedett voltam a teljes folyamattal a tájékoztatástól a beszerelésig! A solar rendszer számunkra várakozáson felül bevált, érdemes volt belevágni, bátran ajánlom, nem fogják megbánni!

Nádudvari G ügyfél

Ezt nem lehet 3 szóban leírni. 🙂 A folyamatok az ajánlat adástól a kivitelezésik nyomon követettek, mindenről készül írásos anyag, minőségi kivitelezés, majd tisztességes elszámolás, és hosszútávú garancia, aminek megvan a reális ára is. Itt nem úgy működik, hogy a kőműves-pista, meg a sógorkoma már látott képen szakmunkást, és akkor két sörért összetákol valamit.

Több, mint 5000 rendszert telepítettünk országszerte