Napelemes online kutatásunk eredményei (FRISSÍTVE – 2021.07.01.)

Napelem Közzétéve: 2021.06.01.

Tájékozott-e a lakosság napelemes kérdésekben?

Napjainkban fokozott figyelem irányul a környezetünket érintő globális problémákra, mint például a fosszilis energiaforrások kimerülése és az üvegházhatás okozta globális felmelegedés. Az elmúlt évtizedben a széndioxid kibocsátás csökkentését sürgető intézkedések segítik a megújuló energiák felhasználásának terjedését. A napelemek lakosság körében való elterjedésének hajtórugója viszonylagos egyszerűségük, elérhetőségük és a folyamatos technológia fejlesztések. A téma népszerűségének köszönhetően nagy mennyiségű -részben- szakmai tartalom jelenik meg napi szinten. Az információ áradatát azonban nehéz szűrni, ezért sok tévhit is terjeng. Kíváncsiak voltunk, hogy mennyire tájékozott a lakosság, ezért készítettünk egy online felmérést a következő kérdésekben:

Átlagosan mennyi idő egy lakossági napelemes rendszer megtérülése önerős beruházás, szaldó elszámolás esetén?

A többség optimista: a válaszolók 75%-a 8-10 év közötti időintervallumot jelölt meg, ami reális elképzelés. A megtérülési idő a beruházás költségétől és az áramszámla csökkenésének mértékétől függ. A mai, korszerű napelemek kedvező ár-érték aránya köszönhető egyrészt a gyártás egyszerűsödését és a technológia fejlődését követő árcsökkenésnek és a napelemek teljesítménynövekedésének, amiből következik, hogy egységnyi energia megtermeléséhez egyre kevesebb napelem panel szükséges.

napelem családi ház tetején

Mikor nem termel a napelem?

Egyelőre még nem gyártottak olyan napelemet, amely éjszaka, a hold fényénél képes lenne termelni. Árnyék esetén viszont a válasz már több tényezőtől függ. Például számít, hogy milyen napelemes rendszerről beszélünk (milyen a napelem panelekből áll, hány különálló áramkörön folyik a termelés, el van-e látva optimalizálóval a rendszer) és, hogy mekkora felületet érint az árnyékhatás. Részleges árnyékolás esetén a napelembe épített bypass diódák leállítják az árnyék áltat érintett cellasort, hogy ne károsodjon az egyenetlen termelés hatására.

Ilyenkor egy hagyományos napelem minimum az 1/3 része esik ki a termelésből, míg az osztott cellás napelem esetében csak 1/6, a zsindelyesnél pedig ennél is kisebb az érintett felület. A panel szintű optimalizálóval ellátott rendszerben a részleges árnyékhatás csak az érintett napelem terelését csökkenti, míg optimalizáló nélkül a sorba kötött panelek mindegyikét gyengíti a legalacsonyabb hatékonysággal működő egység.

Árnyékhatás

Ha a napelemek teljes felületét hó vagy árnyék fedi, fény hiányában azok nem termelnek. A fentebb említett technológiák esetében viszont már egy szabadon maradt egység jóvoltából akár a hófedte napelem is képes működni. Az üzemelési hőnek köszönhetően pedig a hó gyorsabban leolvad a modul felületéről, így elhárítva az akadályt.

 

Hó a napelem felületén

Ködös és felhős időben egyaránt számít annak mértéke. Ha elegendő napfény képes átszűrődni, az ellátja a paneleket a működésükhöz szükséges napenergiával. A polykristályos napelemeknek például kifejezetten erőssége a szórt fény hasznosítása.

Hova érdemes okos napelemes rendszert telepíteni?

Aránylag kevesen gondolták, hogy csak árnyékhatás vagy többféle tájolású, osztott tető esetén érdemes „smart” napelemes rendszert kiépíteni. A válaszolók jelentős többsége tudta, hogy az okos rendszerrel járó plusz befektetés megtérülését további előnyök biztosítják. A következő funkciók a legoptimálisabb helyszíni adottságok mellett is praktikusak:

  • hatékonyság fokozása
  • távfelügyeleti lehetőség
  • működési rendellenességek és hibák jelzése
  • maximális biztonság
  • előre tervezhető, gazdaságos üzemeltetés
  • minimálisra csökkentett esély „hot-spot” kialakulására
SolarEdge monitoring rendszer

A napelem vagy az inverter garanciaideje fontosabb?

A többség egyetértett abban, hogy mindkettő tényező fontos, ami valóban helyes megállapítás. Bár általánosságban elmondható, hogy a napelem panelek garanciaideje hosszabb (10-30 év), akár a duplája az inverterekének (5-10 év), téves lenne arra következtetni, hogy ez utóbbi kevésbé fontos. Ha a cserére szoruló inverter helyett nincs lehetőségünk azzal egyező típusú és teljesítményű eszközt telepíteni, a napelemes rendszer engedélyeztetési folyamatát az új inverterrel meg kell ismételni, ami akár az áramszolgáltatói szerződés módosításával is járhat. Ezt elkerülendő, az inverterek garanciaidejét további évekkel meg lehet hosszabbítani a vásárláskor. A termék kiválasztásánál azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a garanciális ügyintézés helyett mindig jobban járunk, ha szakember ajánlása alapján megbízható, bizonyított, régóta a piacon lévő terméket választunk, amelynek meghibásodásával csekély mértékben kell csak számolnunk.

Inverter kínálatunk

Mikortól szűnik meg a szaldós elszámolás?

A kapott válaszokat összesítettük a mellékelt diagramon. A teljesség igényére törekedve érdemes több nézőpontból vizsgálni a kérdést:

  • Önerős beruházásoknál 2023. december 31-ig kell kiépíteni a rendszert ahhoz, hogy a szolgáltató szaldós elszámolással szerződjön.
  • Frissítés! Otthonfelújítási támogatás esetén eltörölték a 2021. június 30-i határidőt, tehát NEM szűnik meg a napelemek által termelt energia szaldós elszámolása! (Nem tudni biztosan, meddig marad a szaldós elszámolási forma támogatás esetén, ezért érdemes minél hamarabb lépni.)
Diagram - 1

Jelen információink alapján, aki szaldós elszámolásra szerződik, az a fenti időpontok után sem kerül át bruttó elszámolásra. A négy kilowattnál nagyobb napelemekre ugyan kivethet a szolgáltató úgynevezett teljesítményadót, de ennek értéke egyelőre nulla forint.

A 0 Ft-os villanyszámla elérése csak marketing fogás?

Túlzó lehet az optimizmusa azoknak, akik úgy gondolják, hogy bruttó elszámolásban is elérhető a 0 Ft-os villanyszámla – bár nem lehetetlen. Ha energiatárolót kötünk a rendszerbe, a nappal megtermelt „saját” energiát éjszaka vagy a borús napokon lefogyaszthatjuk és télen is jobban ki tudjuk használni a napelemes rendszerünket, viszont nem szabad megfeledkezni az energiatároló vásárlásával járó plusz költségről sem.

Szaldós elszámolás esetén kinullázható a villanyszámla, de mindenképpen előrelátó, pontos tervezés szükséges hozzá. Meglévő ingatlan esetében villanyszámla alapján a rendszer mérte pontosan kalkulálható, új építésűeknél viszont ez nehezebb, csak becsülni lehet. Ilyenkor túlméretezés helyett érdemes a rendszer bővíthetőségére áldozni.

Általában mennyi időbe telik egy lakossági napelemes rendszer engedélyeztetése?

A válaszolók eltérő elképzeléssel álltak hozzá az engedélyeztetési folyamat kérdéséhez. A pesszimisták számára jó hír, hogy a legrosszabb esetben sem tart 4 hónapnál tovább az eljárás, de sajnos az 1 hónap sem reális becslés. Az áramszolgáltatók általában 30 napon belül reagálnak a fogyasztói igénybejelentésre. Ezt követi a csatlakozási dokumentáció összeállítása, aminek a pozitív elbírálása esetén zárul le az engedélyezési folyamat. Tehát sajnos az 1-2 hetes álomhatáridő nem megvalósítható, minimum 2 hónappal érdemes számolnia annak, aki napelemes rendszer engedélyeztetése előtt áll.

Diagram - 2.

Mi alapján érdemes napelemes rendszer kivitelezőt választani?

Döntő választási szempontnak látszik a megbízható kivitelezői háttér és a termékek garanciaideje, emellett sokaknak számít az ár és az ismerősi körből származó ajánlás is. Bármi is legyen a személyes preferenciánk, összességében elmondható, hogy elkerülhetetlen a tájékozódás és a körültekintő utánajárás a kivitelezők és a termékek megismerése. Minden projekt más és más, ezért fontos a kapott ajánlatok alapos átnézése a választás előtt.

Napelem telepítése

Készítettünk egy blog bejegyzést, amiben részletesen kifejtjük, hogy mire érdemes figyelni. További tanácsokért kattintson a gombra:

Napelemek a háztetőn

Napelemet keres?

Tekintse meg kínálatunkat, használja gyors és egyszerű napelem kalkulátorunkat vagy forduljon hozzánk bizalommal! Szakértő kollégáink díjmentesen konzultálnak Önnel telefonon (+36 70 314 1527) vagy e-mailben (info@wagnersolar.hu).

sajtómegjelenések

A kutatási eredményekről és annak elemzéséről interjút is készítettek kollégánkkal, amely az alábbi platformokon került publikálásra: