Továbbra is zajlanak a szakmai egyeztetések (FRISSÍTVE – 2021.07.01.)

Napelem Közzétéve: 2021.03.03.

Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán

Változás! A 2021. június 30-i kormányrendelet módosítás alapján a vissza nem térítendő támogatással megvalósított háztartási méretű napelemes kiserőművek tulajdonosai továbbra is szaldó elszámolásban részesülhetnek. Nem tudni biztosan, meddig marad a szaldós elszámolási forma támogatás esetén, ezért érdemes minél hamarabb lépni!

7 pontból álló javaslatot nyújtott be a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) az új elszámolási rendszer kialakítási folyamatát koordináló Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kérésére.

  1. A szaldó elszámolást felváltó bruttó pénzügyi elszámolás: A HMKE (háztartási méretű kiserőmű) által megtermelt és közcélú hálózatba visszatáplált villamos energiát a hálózati szolgálattó DSO (vagyis az elosztó cég) teljes egészében vásárolja meg az aktuális piaci – tehát az aktuális bruttó hatósági áron.
  2. A HMKE által megtermelt és a hálózatba visszatáplált teljes villamos energia mértékéig jogosult villamos energiát felhasználni a mindenkori bruttó lakossági ár 20%-áért a termelő tulajdonában álló más ingatlanban – közös mérlegkör.
  3. Fűtések elektrifikációjának ösztönzése. A B vezérelt H és Geo fűtési tarifákkal szemben is legyen elszámolható pénzügyi alapon a teljes HMKE által megtermelt villamos energia mennyiség.
  4. Elektromobilitás és házi villamosenergia-tárolás ösztönzése. A szaldó elszámolás felváltásával egyidejűleg bevezethetnénk az elektromos autók otthoni töltésének kedvezményes időszakát (lásd okosmérés javaslat), ahol a csúcsidőn kívüli időszakban a B vezérelt H és Geo fűtési tarifához hasonló mértékű áron lehetne tölteni az elektromos autót vagy a házi akkus energiatárolót. Ezzel a kedvezményes töltési lehetőséggel szemben is legyen elszámolható pénzügyi alapon a HMKE által megtermelt teljes villamos energia mennyiség.
  5. Okosmérés. A szaldó elszámolás módosításával javasoljuk az okosmérés lehetőségei jogszabályi hátterének megteremtését is. Javasoljuk, hogy tarifa idősávokkal ösztönözzük a villamosenergia csúcsidőn kívüli felhasználását. A DSO-k által telepített digitális mérők mindegyike alkalmas többtarifás mérésre, ahol lehetséges, be kell vezetni, hogy a csúcsidőn kívüli időszakokban a B vezérelt tarifával azonos áron lehessen megvásárolni a villamos energiát.
  6. A beruházási támogatást igénybe vevőkre vonatkozólag a 2021.06.30-ig benyújtott igénybejelentés legyen a mérvadó határidő.
  7. A szaldós elszámolásban a HMKE rendszerek AC oldali teljesítmény maximuma 50kVA. Javasoljuk, hogy a Bruttó elszámolással párhuzamosan ez a határ emelkedjen fel 200kVA-ra.

Fontos határidők

Nézze meg összefoglaló videónkat a fontosabb támogatási, megvalósítási és új elosztói szabályozási határidőkről. Videónkban a megtérülési időkre is kitérünk.

Ajánlatkérés
Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán

Változás! A 2021. június 30-i kormányrendelet módosítás alapján a vissza nem térítendő támogatással megvalósított háztartási méretű napelemes kiserőművek tulajdonosai továbbra is szaldó elszámolásban részesülhetnek. Nem tudni biztosan, meddig marad a szaldós elszámolási forma támogatás esetén, ezért érdemes minél hamarabb lépni!

Szaldó vagy bruttó?

A 6. javaslat tiszta helyzetet teremthet a piacon, mivel ma szolgáltatónként eltérő, hogy mikor kap valaki hálózathasználati szerződést, ami nem egyenlő elbánást eredményez. Az a módosítás egyben a határidő kitolását is eredményezné, ami azért is előnyös lenne, mert a szűkös határidő fokozott teherhet jelent mind a szolgáltatókra mind a telepítő vállalkozásokra.

A MANAP iparági egyesület is egyetért ezzel, hiszen a szabályozás nem egyértelmű, a szolgáltatók vonatkozó gyakorlata pedig nem egységes: van, ahol az óra felszerelésére, máshol a hálózathasználati szerződés megkötésére vonatkozik a támogatott beruházások esetében a jelenlegi szaldó elszámolási rendszer végét jelölő dátum.

Frissítés! A 2021. június 30-i kormányrendelet módosítás alapján a vissza nem térítendő támogatással megvalósított háztartási méretű napelemes kiserőművek tulajdonosai továbbra is szaldó elszámolásban részesülhetnek. Nem tudni biztosan, meddig marad a szaldós elszámolási forma támogatás esetén, ezért érdemes minél hamarabb lépni!

Miért lenne fontos egy közös álláspont?

A nehezen betartható határidők és a megszokottnál hosszabb ügyintézési folyamat megnehezítheti a napelemes beruházásokat, sőt, az új szabályozás végett az áremelkedéssel is kalkulálni kell majd.

SolarEdge egy- és háromfázisú inverterek

Kifinomult monitoring rendszerének köszönhetően online tudja követni rendszere teljesítményét, és a rendszerben keletkező bármi féle meghibásodás, vagy probléma esetén figyelmeztető üzenetet küld, hogy a lehető leggyorsabban korrigálni lehessen, akár távolról is a hiba forrását.