SOLAREDGE GYÁRLÁTOGATÁS IZRAELBEN

Napelem Közzétéve: 2023.03.16.

Az a megtiszteltetés érte a Wagner Solar Hungária Kft. csapatát, hogy meghívást kaptunk egy SolarEdge gyárlátogatásra Izraelben. Egyedüli magyarországi cégként, elsőként tekinthettünk be a világhírű inverter gyártó mindennapi életébe. Az eseményen egy 4 fős delegáció vett részt cégünktől. Kevés cég mondhatja el magáról Európában, hogy ilyen szintű betekintést kapott a SolarEdge gyártó működésébe.

 

A kezdetek

Cégünk 2014-ben telepítette az első SolarEdge invertert, akkor még nem álltunk kapcsolatban a gyártóval. Egy véletlen folytán egy olasz napelem gyártótól hallottunk az okos inverter technológiáról és mint úttörő napelemes cég, rögtön elnyerte tetszésünket ez a fejlett megoldás. Az első telepítés nem volt zökkenőmentes, hiszen magunk kellett kitapasztalnunk, hogy hogyan is működik a SolarEdge technológia. Már a legelső telepítést követően láttuk az inverterben rejlő különleges megoldást, így nagy lendülettel meg is kezdtük a termék bevezetését Magyarországra. Miután a gyártó látta az eredményes munkánk gyümölcsét, 2016-ban hivatalos Magyarországi importőri szerződést kötött cégünkkel. A töretlen közös munka azóta is tart és bár voltak ellátási problémák az utóbbi hónapokban, jelenleg a raktárkészleteink feltöltve és a hitünk a SolarEdge technológiában töretlen.

Gyárlátogatás

A rövid kitekintés után nézzük, hogy hogyan is telt az Izraeli látogatásunk. A SolarEdge központja Tel-avivban található, ami a high-tech gazdaság fellegvára. Jelenleg közel 5000 alkalmazottal dolgoznak együtt világszerte és 36 országban vannak jelen termékeikkel. 135 különböző országban vannak SolarEdge inverterek letelepítve.

A Sella 1 gyár 1,5 órára található Tel-Avivtól és a 2019-ben elhunyt egyik alapítóról nevezték el. A hangulat kellemes, a fogadtatás barátságos volt, a dolgozóknak friss gyümölcsöt, teát és kávét biztosítanak, amivel bennünket is vendégül láttak.

 

A gyárlátogatás egy hosszú folyósóról indult, ahol egy falra festett idővonalon keresztül megismerkedhettünk a SolarEdge főbb mérföldköveivel. A cég 2006-os indulása óta hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Az idővonal végig vezetett bennünket a legelső termékektől a legújabb fejlesztésekig, a különleges eseményeket is kiemelve, mint például a 2015-ös tőzsdére lépést.

Egy rövid eligazítás után mindenki kapott egy elektrosztatikus inget és a cipőnkre egy földelést biztosító öntapadó szalagot, elektrosztatikus kisülés ellen. Ennek célja az volt, hogy amennyiben véletlenül hozzáérnénk valamihez, ne tegyük tönkre a gyengeáramú berendezéseket.

A gyártósorok között haladva szigorú szabályokat kellett betartanunk, de különleges élmény volt testközelből látni a gépeket, amelyek az optimalizálókat és invertereket gyártják.

SolarEdge

A gyárban automatizált gépek és emberi erőforrások együttes munkájának köszönhetően napi 18.000 optimalizáló és 1000 inverter a termelési kapacitása a gyárnak. 3 műszakban zajlik a munka, heti 7 óra leállással. Ez a világon gyártott SolarEdge termékek 10%-át teszik ki.

 

SolarEdge

 

Egy-egy optimalizáló ötszöri tesztelésen esik át. A gépek által jelzett hibát emberi ellenőrzésen és hibajavításon esnek át. Jó volt látni azt a magas precizitást és tesztelési folyamatot, amin minden egyes termék átesik. A teljes folyamatot megismerhettük, az alkatrészektől a végső termék becsomagolásáig. A gyártósoron több, mint egy órát eltöltöttünk és az ott dolgozó szakemberek minden felmerülő kérdésünkre választ adtak.

Egy apró alkatrész hiánya, megakadályozhatja a teljes gyártási folyamatot. A SolarEdge jelenleg több különböző beszerzési forrással szerződött, hogy megpróbálják csökkenteni az alapanyaghiány okozta ellátási problémákat orvosolni. Jó hír továbbá, hogy az amerikai piacra gyártott kapacitások egy részét átcsoportosítják Európára, hogy ezzel is jobban ki tudják szolgálni az igényeket.

SolarEdge

Titkos újdonságok

A gyárlátogatást követően a központban folytattuk napunkat. Találkozhattunk egy beszélgetés erejéig a legfelsőbb vezetőséggel is, akikkel megosztottuk pozitív tapasztalatainkat és megbeszéltük azt is, hogy miben fejlődhet még a cég a jobb kommunikáció érdekében.

Prezentációk sorozatában bemutatták nekünk a folyamatban lévő fejlesztéseket. Betekintést nyertünk a legújabb termékfejlesztésekbe, monitoring portál és a dizájner program módosításokba, stratégiai tervekbe.

Amit láttunk, az egy előremutató komplex ökoszisztéma, ami az ügyfelekkel közösen tesztelve egy átfogó és alapos munka végeredményét képezik. A Wagner Solar is részt fog venni a különböző tesztelési fázisokban, hogy a magyar piacra és még személyre szabottak legyenek a SolarEdge termékek.

SolarEdge

A fejlesztések még több hónapot vesznek igénybe, de amint elérhetőek lesznek, elsőként fogunk beszámolni róluk. részleteket jelenlegi cikkünkben még nem írhatunk, mivel a legtöbb információ még TOP SECRET felirattal volt prezentálva, belső felhasználására készültek. Azt viszont elárulhatjuk, hogy hamarosan izgalmas fejlesztések lesznek elérhetők a SolarEdge háza tájékán.

Kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal a +36 27 548 440-es telefonszámon vagy az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen. Szakértő kollégáink díjmentesen konzultálnak Önnel.

Ajánlatkérés
Hírlevélre feliratkozás