Napelemes rendszer garancia – Fontos átlátni

Inverter, Napelem Közzétéve: 2021.08.16.

 

A napelemes rendszerek karbantartási igénye elenyésző, mégis felmerülhetnek olyan problémák, amelyeket a telepítést végző cégnek kell megoldania, jótállási időn belül, garanciálisan. Manapság, a napelemeket legalább 25-30 évre tervezik, legalábbis a minőségi napelemekre átlagosan ennyi jótállást vállalnak a kereskedők, közel azonos feltételek mellett. Vannak azonban olyan esetek, melyekért nem a kereskedő vállal garanciát. Néha nem könnyű kiigazodni a kapott információk rengetegében, és két ajánlat összehasonlításakor akadályba ütközhetünk. Az „almát a körtével” történő összehasonlítást elkerülendő, ebben a cikkben részletesen leírjuk, melyik garancia típus mivel kecsegtet — és mivel nem.

 

Fontos átlátni, mire vonatkozik pontosan a garancia napelemes rendszer esetében

A termékgarancia

A termékgarancia konkrétan az egyes elemek mechanikai, elektromos és egyéb meghibásodásaira szól. Előfordulhat olyan helyzet, amikor a hiba a termék gyenge minőségéből ered, ezért a napelemes rendszer telepítője nem fog tudni garanciát vállalni a végeredményre. Ezért is szükséges, hogy megfelelő helyről, biztos hátterű gyártó termékeit vásároljuk meg. A minőségi napelemes rendszer további előnyei:

  • magasabb hozamot biztosít,
  • gyorsabb befektetési megtérülést eredményez,
  • ellenállóbb az időjárási viszonytagságokkal szemben,
  • garantált teljesítményt tud produkálni a teljesítménygarancia teljes idejére.

A napelemek esetében létezik külön termék- és külön teljesítménygarancia, de ezek eltérő funkciót töltenek be. Ezért fontos, hogy ne keverjük össze a kettőt!

hyundai napelemek 25 év termékgaranciával

A teljesítménygarancia

A teljesítménygarancia garantálja, hogy az adott napelem meghatározott feltételek mellett, milyen mérvű tervezhető teljesítményt tud produkálni. Példa: maximum 25°C panel hőmérséklet mellett, 1000 W/m2 besugárzás esetén, a 35° szélességi fokon, az eredeti gyártási névértéknek minimum 80%-át képes lesz leadni még 25 év működés után is.

A napelemek teljesítménye romolhat az évek alatt. Kiváltképp akkor tapasztalható a megadott időintervallum előtti teljesítményromlás, ha nem minőségi anyagokat tartalmaz a napelemes rendszer. Itt ismét hangsúlyos szerepet kap a termékgarancia. Másrészt bármilyen hosszú időre szól a teljesítménygarancia, csak a vállalkozás és a fogyasztó között létrejött szerződések alapján kötelező a kereskedőnek vállalnia azt.

A rendszergarancia

A rendszergarancia a rendszer egészére vonatkozik: az inverterre, a tartószerkezetre, a teljes kábelezésre valamint a napelemekre. Ezen beépített termékek működésének és alapvető tulajdonságainak tartósságát jelenti, általános beépítési körülmények és a vonatkozó kivitelezési előírások betartása esetén.

A rendszergarancia kiterjed a rendszerelemek összeférhetőségére, kifogástalan együttműködésére a hatályos jogszabályokban és rendeletekben meghatározott szavatossági idő alatt, valamint az adott teljesítménygarancia mellett. Érvényes a telepítést végző cég saját gyártású és forgalmazott rendszerelemeire is.

napelem családi ház tetején

A kivitelezői garancia

A kivitelezői garancia a minőségi munka biztosítéka. Magában foglalja a technikai jellegű meghibásodások esetén szükséges javítási-karbantartási munkálatok elvégzését és a gyors hibaelhárítást.

Egyes kivitelezők akár plusz biztosítást is adnak, amely a teljes rendszer védelmét hivatott hosszú távon biztosítani természeti károk és lopás esetén.

A gyártók vagy forgalmazók persze mindezeken túl is adhatnak egyedi, plusz jótállást, de a kötelező minimumot mindenképpen be kell tartaniuk.

minőségi garancia

Milyen hosszú a kötelező minimum garancia napelemes rendszer elemekre?

2021. január 1-jétől a tartós fogyasztási cikkek körét kibővítették, így az kiterjed immár a napelemekre is. Az új jogszabály-változások megerősítik és hatékonyabban védik a fogyasztók jogait. 100-250 ezer Ft értékhatár között a kötelező jótállást 2 évre, míg 250 ezer Ft felett 3 évre bővítették.

A garanciális ügyintézés terén is szigorítottak

Nem csak törekedni kell a visszaküldött termékek 15 napon belüli javítására (vagy cseréjére), de 30 nap elteltével, ha nem valósult meg a javítás, a gyártó kötelezhető a működésképtelen terméket kicserélni. Ha a meghibásodás többször fellép, a negyedik javítás helyett kötelező a termék cseréje.

jogszabály szigorítás

Abban az esetben, ha a csere bármilyen okból kifolyólag nem megoldható a fogyasztó által bemutatott bizonylat, számla vagy nyugta alapján a termék ellenértékét 8 napon belül köteles a vállalkozás visszatéríteni.

Így biztosítsa be magát!

Amikor napelem rendszerre adott ajánlatokkal találkozik az ember, gyakorta azt tapasztalja, hogy az árak között jelentős mértékű különbségek vannak. Ennek oka általában a napelemek minőségében rejlik. Viszont, ha megnézzük az azokon feltüntetett jótállási-, illetve garanciális feltételeket, láthatjuk, hogy nagy átlagban hasonló mértékű garancia jár hozzájuk.

Pedig napelemes rendszer és napelemes rendszer között akár ég és föld lehet a különbség, például a felhasznált anyagok tekintetében. Azt tapasztaljuk, hogy a leírtak nem mindig fedik a valóságot, ezért nem elég, ha egy „no name”, vagy pár éve működő gyártó papíron garantálja a minőséget, mert előfordul, hogy egy esetleges hiba esetén nem érvényesíthető az ígért garancia.

Fontos, hogy inkább a közismert, népszerű márkaneveket válasszuk, ugyanis ez már önmagában is nagyobb biztonságot garantál!

 

Kérdezzen rá a termékek eredetére, ha az nincs sehol egyértelműen feltüntetve, vagy nézzen utána a gyártó honlapján. Ha minőségi terméket vásárol, a beruházása hamarabb megtérülhet, mint egy olcsóbb, ugyanakkor gyengébb termék alkalmazásával.

Napelemek a háztetőn

További kérdése van?

Ha nem talált választ az Ön által keresett kérdésre, olvassa el értékesítő kollégáink által összegyűjtött Gyakran Ismételt Kérdéseket vagy forduljon hozzánk bizalommal!

Szakértő kollégáink díjmentesen konzultálnak Önnel telefonon (+36 70 314 1527) vagy e-mailben (info@wagnersolar.hu).

Gyakran Ismételt Kérdések
Hírlevélre feliratkozás