Drága vagy olcsó napelemet válasszak?

Ezzel kell szembenézni annak, aki olcsó napelemet vásárol!

Mindennek megvan az előnye és a hátránya. Nézzük mivel kell számolnunk abban az esetben ha a legolcsóbb napelem mellett döntünk.

Összegyűjtöttünk néhány buktatót, amit érdemes figyelembe venni a napelemes rendszer megvásárlása előtt.

A napelem a rendszer alapja, így érdemes az ár mellett a minőséget is megvizsgálni. Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy hosszú évtizedekre szolgálnia kell ennek a rendszernek, így fontoljuk meg jól a döntést. Az olcsó néha drágább.

 

Napelem panelek széles választéka
Napelemes rendszer minőségi buktatói
 • Gyenge minőség

  Egy napelemes rendszernek magas a bekerülési költsége, így sokan próbálnak rajta spórolni és kedvezőbb ajánlatokat fognak el. De ebben az esetben is érdemes figyelembe venni, amit a közmondás is mond, hogy „Olcsó húsnak híg a leve.” Sok esetben azt látjuk, hogy a napelem gyártási költségének csökkenése annak köszönhető, hogy a gyártó az alapanyagok minőségből enged. Így ha összeségében nézzük, a rendszer most olcsóbb lesz, de hosszú távon pont az ellenkező hatást érjük el, az esetleges meghibásodásokkal,  javításokkal, termeléskieséssel, amortizációval drágább rendszert kapunk.

  Éppen ezért érdemes a minőséget előnyben részesíteni az árral szemben.

  Ez az alapelv nem csak a napelemre, de az inverterre és a tartószerkezetre egyaránt igaz.

 • Rosszabb gyártás

  Gyártó és gyártó között óriási különbségek vannak. Az olcsó napelemeket nagy eséllyel egy alacsony költségű gyártósoron készítik, amit a végfelhasználó nem lát. Ezek felszereltsége nem tökéletes, ezért az elkészült panelek illesztése, forrasztása akár szemmel láthatóan is problémás lehet. Sajnos találkoztunk mi is ilyen panelekkel 2002-es működésünk óta.

  A valóság az, hogy az ügyfél nem is látja, hogy milyen panel került fel a tetőre, hiszen az ácsok telepítik a napelemet a tetőre és utána már senki nem mászkál a napelemek között. A minőségi problémák pedig majd évek elteltével a termelésben fognak visszaütni.

 • Ellenőrizhetetlen forrás

  Gyakran találkozunk azzal, hogy az olcsó napelemeket stabil anyagi háttér nélküli cégek gyártják. A napelemekre a gyártók 10-30 év garanciát kínálnak. A baj akkor kezdődik ha néhány év után garanciális probléma adódik, de addigra a gyártó cég megszűnik létezni, így a garanciát se vállalja senki. 

  Egy átlagos napelem rendszernél a gyártók napelem paneljei nem keverhetők más gyártók termékeivel. Így ha a gyártó megszűnik, a napelem pótlása vagy az esetleges bővítési igény is probléma lehet. Kivételt jelentenek ebben azok a napelem rendszerek, amelyek SolarEdge inverrel lettek szerelve, hiszen ezek bármilyen gyártó napelemeivel működni fognak.

 • Alacsony teljesítmény

  Napjainkban nagyon nagy ütemű fejlődés figyelhető meg a napelem panelek teljesítményében és technológiai újításaiban egyaránt. A nagyobb gyártók egymásra licitálva versengenek a nagyobbnál nagyobb teljesítményű napelemek piacra dobásában.

  Éppen ezért érdemes képbe kerülni, hogy milyen teljesítményű napelemek érhetők el aktuálisan a piacon és emennyiben egy alacsonyabb teljesítményt ajánlanak ki nekünk olcsón, kezdjünk el gyanakodni. A háttérben valószínűleg egy régi gyártás van, aminek már évek óta ketyeg a garanciája, valószínűleg rossz minőségű alapanyagokból készült.

  Hosszú távon ilyen esetekben hibák jönnek majd elő, amelyeket költségesen lehet majd kijavítani, sőt amennyiben a napelemeket ki kell cserélni, még dupla annyiba is fog kerülni a rendszer teljes beruházása.

  Egy olcsó napelem és a minőségi, prémium napelem között körülbelül 10.000 Ft – 20.000 Ft körüli különbség van, vagyis egy 10 paneles rendszernél 100-200.000 Ft különbségről beszélünk. Éppen ezért s érdemes elgondolkozni azon, hogy melyiket válasszuk.

Cégünk számokban

jelentős szakmai tapasztalat

20 év

TAPASZTALAT

többezer telepített napelem rendszer, hőszivattyú rendszer

4000+

TELEPÍTETT RENDSZER

többmillió kWh megtermelt energia

102,326,400

MEGTERMELT ENERGIA (KWH)

környezetbarát megújuló energia alkalmazás

36,038

TONNA CO2 MEGTAKARÍTÁS

országos hálózat

4 iroda

ORSZÁGSZERTE