Magyarbrands és Superbrands díj nyertes Pénzügyileg Stabil Vállalkozás a Dun & Bradstreet Minősítése Alapján
Magyarbrands és Superbrands díj nyertes Pénzügyileg Stabil Vállalkozás a Dun & Bradstreet Minősítése Alapján

Drága vagy olcsó napelemet válasszak?

Ezzel kell szembenézni annak, aki olcsó napelemet vásárol!

Mindennek megvan az előnye és a hátránya. Nézzük mivel kell számolnunk abban az esetben ha a legolcsóbb napelem mellett döntünk.

Összegyűjtöttünk néhány buktatót, amit érdemes figyelembe venni a napelemes rendszer megvásárlása előtt.

A napelem a rendszer alapja, így érdemes az ár mellett a minőséget is megvizsgálni. Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy hosszú évtizedekre szolgálnia kell ennek a rendszernek, így fontoljuk meg jól a döntést. Az olcsó néha drágább.

 

Napelem panelek széles választéka
Napelemes rendszer minőségi buktatói
 • Gyenge minőség

  Egy napelemes rendszernek magas a bekerülési költsége, így sokan próbálnak rajta spórolni és kedvezőbb ajánlatokat fognak el. De ebben az esetben is érdemes figyelembe venni, amit a közmondás is mond, hogy „Olcsó húsnak híg a leve.” Sok esetben azt látjuk, hogy a napelem gyártási költségének csökkenése annak köszönhető, hogy a gyártó az alapanyagok minőségből enged. Így ha összeségében nézzük, a rendszer most olcsóbb lesz, de hosszú távon pont az ellenkező hatást érjük el, az esetleges meghibásodásokkal,  javításokkal, termeléskieséssel, amortizációval drágább rendszert kapunk.

  Éppen ezért érdemes a minőséget előnyben részesíteni az árral szemben.

  Ez az alapelv nem csak a napelemre, de az inverterre és a tartószerkezetre egyaránt igaz.

 • Rosszabb gyártás

  Gyártó és gyártó között óriási különbségek vannak. Az olcsó napelemeket nagy eséllyel egy alacsony költségű gyártósoron készítik, amit a végfelhasználó nem lát. Ezek felszereltsége nem tökéletes, ezért az elkészült panelek illesztése, forrasztása akár szemmel láthatóan is problémás lehet. Sajnos találkoztunk mi is ilyen panelekkel 2002-es működésünk óta.

  A valóság az, hogy az ügyfél nem is látja, hogy milyen panel került fel a tetőre, hiszen az ácsok telepítik a napelemet a tetőre és utána már senki nem mászkál a napelemek között. A minőségi problémák pedig majd évek elteltével a termelésben fognak visszaütni.

 • Ellenőrizhetetlen forrás

  Gyakran találkozunk azzal, hogy az olcsó napelemeket stabil anyagi háttér nélküli cégek gyártják. A napelemekre a gyártók 10-30 év garanciát kínálnak. A baj akkor kezdődik ha néhány év után garanciális probléma adódik, de addigra a gyártó cég megszűnik létezni, így a garanciát se vállalja senki. 

  Egy átlagos napelem rendszernél a gyártók napelem paneljei nem keverhetők más gyártók termékeivel. Így ha a gyártó megszűnik, a napelem pótlása vagy az esetleges bővítési igény is probléma lehet. Kivételt jelentenek ebben azok a napelem rendszerek, amelyek SolarEdge inverrel lettek szerelve, hiszen ezek bármilyen gyártó napelemeivel működni fognak.

 • Alacsony teljesítmény

  Napjainkban nagyon nagy ütemű fejlődés figyelhető meg a napelem panelek teljesítményében és technológiai újításaiban egyaránt. A nagyobb gyártók egymásra licitálva versengenek a nagyobbnál nagyobb teljesítményű napelemek piacra dobásában.

  Éppen ezért érdemes képbe kerülni, hogy milyen teljesítményű napelemek érhetők el aktuálisan a piacon és emennyiben egy alacsonyabb teljesítményt ajánlanak ki nekünk olcsón, kezdjünk el gyanakodni. A háttérben valószínűleg egy régi gyártás van, aminek már évek óta ketyeg a garanciája, valószínűleg rossz minőségű alapanyagokból készült.

  Hosszú távon ilyen esetekben hibák jönnek majd elő, amelyeket költségesen lehet majd kijavítani, sőt amennyiben a napelemeket ki kell cserélni, még dupla annyiba is fog kerülni a rendszer teljes beruházása.

  Egy olcsó napelem és a minőségi, prémium napelem között körülbelül 10.000 Ft – 20.000 Ft körüli különbség van, vagyis egy 10 paneles rendszernél 100-200.000 Ft különbségről beszélünk. Éppen ezért s érdemes elgondolkozni azon, hogy melyiket válasszuk.

Cégünk számokban

jelentős szakmai tapasztalat

22 év

TAPASZTALAT

többezer telepített napelem rendszer, hőszivattyú rendszer

5500

TELEPÍTETT RENDSZER

többmillió kWh megtermelt energia

140,698,000

MEGTERMELT ENERGIA (KWH)

környezetbarát megújuló energia alkalmazás

45,047

TONNA CO2 MEGTAKARÍTÁS

országos hálózat

3 iroda

ORSZÁGSZERTE