Intersolar 2021. beszámoló

EV töltő, Inverter, Napelem, Tartószerkezet Közzétéve: 2021.10.15.

Friss napelemes információk az év legfontosabb szakmai kiállításáról

Kollégáink Münchenbe látogattak az októberben megrendezett nemzetközi Intersolar kiállításra. Ez a legnagyobb éves napenergia szakmai kiállítás és konferencia amit minden kontinensen megrendeznek. A tavalyi évben sajnos a pandémia miatt elmaradt a rendezvény. Idén 45.000 négyzetméter alapterületen, több, mint 450 kiállító, körülbelül 26.000 látogatóval találkozott összesen 93 országból.

Napenergia újdonságok első kézből a gyártóktól

Már nagyon vártuk, hogy idén ismét személyesen találkozzunk a gyártókkal és megismerhessük a legújabb fejlesztéseiket! Érthető okból a megszokottnál visszafogottabbra sikerült a kiállítás, de örömünkre szolgál, hogy gyártóink közül többekkel sikerült így is kapcsolatba lépnünk a helyszínen. Izgalmas újdonságokat hoztunk többek között a SolarEdge-től, a Solax-tól és a Schletter-től.

Intersolar 2021 - Kollégáink jelentkeznek a kiállításról

SolarEdge, az okos napelemes rendszerek nagykövete

Nagy népszerűségnek örvendett a főként smart napelemes invertereiről és optimalizálóiról ismert gyártó standja. A SolarEdge ezt a kitüntetett figyelmet izgalmas, várva-várt termékújdonságokkal viszonozta.

Újdonságok:

 • Hamarosan elérhető lesz a SolarEdge új elektromos autó töltője, mely ezúttal a napelemes invertertől független, de képes kommunikálni azzal. Gyors, ütemezett töltést biztosít, mely a napelemes rendszerrel közös applikáción keresztül felügyelhető. 5 év garanciát vállal a gyártó erre a termékre.
 • Megtudtuk, hogy újfajta, teljesen saját fejlesztésű vezeték nélküli kommunikációs megoldást vezetnek be „energy net” néven, mely a korszerű „mesh hálózat” működési elvét használja.
 • Új, vezeték nélküli fogyasztásmérő is érkezik, amely a kábelek mellőzésével nagy mértékben egyszerűsíteni fogja a kiépítést.
SolarEdge E-autó töltő
 • Új „Energy Hub” inverter: Bemutatták a SolarEdge díjnyertes inverter és energiatároló megoldását, mely elektromos autó töltést, szünetmentességet, valós idejű felügyeletet és a gyarapodó smart termékcsalád rendszer-szintű használatát teszi lehetővé a felhasználó számára. Maga az inverter bámulatos, 99%-os hatékonyságra képes.
 • A SolarEdge „Energy Bank” akkumulátor pakk teljesítménye és energia szintje valós időben ellenőrizhető a beépített monitoringnak köszönhetően. Emellett a termékre a SolarEdge-től már megszokott maximális biztonság és bővíthetőség is jellemző.
 • Az intuitív „Home Backup” rendszer lehetővé teszi, hogy beállítsuk az akkumulátor által tárolt energia felhasználásának módját és mértékét.
SolarEdge “Energy Bank” akkumulátor pakk

A jövő energiamenedzsmentje a SolarEdge-től

Az új SolarEdge okos háztartási napenergia rendszerek leveszik a terhet az erőművekről táplált villamoshálózatról és áthárítják azt a megújuló energiaforrások intelligens hálózatára.

SolarEdge invertereink SolarEdge optimalizálóink

SolaX Power, a napenergia tárolás szakértője

Nagy érdeklődés övezte a Solax standját is, ahol a legfrisebb termékpalettát és gyártó húzó termékeit vehették közelről szemügyre a látogatók. Az új széria fejlesztésekor az ár-érték arány és a megbízhatósági szempontokra fókuszált a gyártó.

Ezen kívül nagy hangsúlyt kaptak a hibrid megoldások. A növekvő energiaárak fokozzák az érdeklődést a hibrid rendszerek iránt. Részben ennek tudható be, hogy 2021-re jelentősen nőtt piaci kereslet irántuk. A Solax több, mint 10 éve végez kutató, fejlesztő munkát az energiatárolás terén, amit folyamatos innovációval erősítettek. Ázsia-szerte elsőként jelent meg a gyártó ezen a piacon, és idén már a IV. generációs energiatároló rendszerüket mutatták be a nagyközönségnek.

A Solax Power standja

A globális igényeknek eleget téve pedig olyan irányba fejlesztették tovább energiatároló rendszerüket, hogy az komplett lakossági megoldásként is helyt álljon.

Újdonságok:

 • X3-Forth: ipari felhasználású hibrid inverter, mely jelenleg a Solax legizmosabb terméke a kategóriájában. A gyártó az év végén tervezi az X3-Forth bevezetését, de már a kiállításon szemrevételezhettek az érdeklődők azt. További részletekre a december 7-i bemutatót követően számíthatunk.
 • X-ESS G4: energiatároló és inverter együtt, egy monoblokk termékben. Gyors és egyszerű telepítése példátlan ezen a területen. Számos háztartási eszközzel társítható, mely az eszközök átlátható felügyelete és hatékony működése szempontjából is nagy előny. Kaszkádosított rendszerként egyaránt képes hálózatra tápláló és sziget üzemmódra. Az X-ESS G4 nem csak innovatív, magas, szabványoknak megfelelő minőséget képvisel, amit a TÜV Rheinland “All Quality Matters” elismeréssel jutalmazott. Az egyedülálló, moduláris design pedig Red Dot díjat zsebelt be.
 • EV-töltő: A Solax bemutatta új, II. generációs, falra szerelhető elektromos autó töltőjét. Az intelligens otthoni fali töltő 4 különböző, választható töltési móddal igazodik a felhasználó napi rutinjához. A Solax I. generációs töltőjére akkora volt a kereslet Ázsiában, hogy az el sem jutott az európai vásárló közönségig.  Hozzánk elsőként a gyártó most debütáló II. generációs töltője érkezik, melynek a Solax Cloud Portálba integrálása is megoldott.
Solax elektromos autó töltő

Schletter, a napelem rögzítéstechnika mestere

A világszerte aktív napelem tartószerkezet rendszereket gyártó Schletter Group számos fejlesztést mutatott be. Ezek főként a maximális anyaghatékonyságot, a jobb aerodinamikát és az egyszerű kezelhetőséget célozzák. A termékek modularitásának növelésével érték el, hogy kevesebb komponens variációra legyen szükség egy adott rendszer összeállításához.

Újdonságok:

 • Megerősített védőbevonatok: az új tartószerkezeti elemek olyan újfajta bevonatot kaptak, melyek tovább növelik azok élettartamát. Ezért a Schletter mostantól 25 év garanciát vállal minden tetőre szerelt rendszerére!
 • Új generációs ProLine rendszer ferde tetőre: nemcsak súlycsökkenésben, de erősségben is felülmúlja elődjét. A rendszer lelke egy új multi-átalakító elem, mely segítségével az új ProLine sorozat profiljai mostantól a szabványos Schletter tetőhorgokra is felszerelhetők, és fordítva. Egy másik újdonság, egy új kereszt-sín csatlakozó, mely lezárja a szélső elemek szabadon maradó réseit. Ezzel a funkcióval a ProLine rendszer alkalmas ferde tetők esetén a szerkezetileg legmegfelelőbb keresztsín megoldások kivitelezésére. Vízszintes helyzetű vagy akár keret nélküli modulok rögzítésére is megfelelő és bármilyen típusú ferde tetőn használható ez a megoldás.
Schletter új generációs ProLine rendszer ferde tetőre
 • Továbbfejlesztett FixGrid Pro rendszer lapostetőre: a termék légellenállásának javításával sikerült elérni, hogy 10%-kal kisebb súlyozásra legyen szükség, melyet szélcsatornás tesztek igazolnak.  Ezenkívül a Schletter fejlesztői optimalizálták a rendszer modularitását, még rugalmasabb és gyorsabb tervezést és telepítést biztosítva ezzel. A dőlésszögtől, a modul méretétől vagy a függőleges / vízszintes felhelyezéstől függően eltérő modultartók helyett mostantól minden változat megvalósítható néhány univerzálisan alkalmazható komponenssel.
 • A FS Gen 3 fix telepítési rendszer legújabb generációja: kevesebb anyag felhasználásával még ugyanolyan vagy még nagyobb teherbírással büszkélkedik, mint elődje az adott kilowatt beépített teljesítményhez mérve.
Schletter továbbfejlesztett FixGrid Pro rendszer lapos tetőre
 • Optimalizált Schletter Tracker napkövető szabadföldi tartószerkezet: mechanikus önzáró képességének köszönhetően olyan stabil, mint egy rögzített tartórendszer.
 • Valamennyi szabadföldi rendszert frissítette a gyártó a piac igényeinek megfelelően. Ez érinti a kompatibilitást a kétoldalas (bifacial) napelem modulokkal és a legújabb, nagy formátumú panelekkel akár vízszintes, akár függőleges konfigurációban. Ezeket új bevonatok egészítik ki, amelyek tovább növelik a szerelési rendszerek élettartamát.
Optimalizált Schletter Tracker napkövető szabadföldi tartószerkezet:

Napelemes piaci áttekintés

A kiállításon bemutatott új generációs és termékpaletta-szélesítő termékekből az látszik, hogy az utóbbi 1-2 év napelemes rendszerek fejlesztéseinek célpontjában egyértelműen az energiatárolás és az elektromos autók töltése áll. Szakmai szemmel jó volt látni, hogy a napelemes rendezvényekben visszafogottra sikerült elmúlt év alatt sem álltak meg a fejlesztések. Az elektromos autó töltők és az akkumulátorok diverzitását és tovább bővülő választékát szemlélni pedig felhasználóként is lelkesítő élmény volt.

elektromos meghajtású autó - Intersolar 2021

A friss piaci hírek alapján felkészülnünk rá, hogy az utóbbi időben tapasztalt drágulás sajnos tovább erősödik. Ennek hátterében továbbra is egyrészt az alapanyaghiány, másrészt a gyárak korlátozott kapacitása, harmadrészt a felfelé kúszó energiaárak hatása áll. A termékhiány kialakulásának kockázata kihat a szállítási időre is, mely előre láthatóan egyre hosszabbodik. A gyártók K+F részlegei dolgoznak az alternatív alkatrészetek és beszállítók felkutatásán, hogy mérsékeljék a várható kellemetlenségeket. További megoldást jelenthet raktárkészlet fenntartása. Azonban leszögezhető, ha valaki napelemes rendszer szereltetésén gondolkozik, a döntést halogatnia most halmozottan nem éri meg.

Referenciáink önmagukért beszélnek

Napelemes rendszert szeretne?

Tekintse meg kínálatunkat, használja gyors és egyszerű napelem kalkulátorunkat vagy forduljon hozzánk bizalommal! Szakértő kollégáink díjmentesen konzultálnak Önnel telefonon (+36 70 314 1527) vagy e-mailben (info@wagnersolar.hu).