Megszűnhet egy fontos tiltás

Napelem Közzétéve: 2024.02.01.

Feloldhatják az erkély napelemek hazai tiltását

Újabb kedvező bejelentés a napelem iránt érdeklődőknek.
Erre utal a magyar kormány által az Európai Bizottságnak benyújtott helyreállítási terv, melyet a REPowerEU fejezettel egészítettek ki az energetikai vállalások terén.
Jelentős változást hozhat az országba, miközben az EU más országaiban széles körben elfogadottak.

Mi az az erkély napelem?

Az erkély napelem hasonlóan működik, mint a tetőre szerelhető napelem: fotovoltaikus cellákból álló paneleket kell a Nap felé fordítani, hogy felfogják a napfényt és egyenáramú (DC) elektromossággá alakítsák azt át.
Ezt az egyenáramot utána egy hordozható áramfejlesztőben tárolják vagy egy mikroinverter segítségével váltják át váltóárammá (AC).

Ezt az elektromosságot aztán közvetlenül felhasználhatjuk készülékeink (pl. a hűtő-fűtő klíma) működtetéséhez, vagy akár vissza is táplálhatjuk a hálózatba.

Hol használják az erkély napelemet?

A világ különböző részein, különösen olyan városrészeken, ahol a tetőterület igen limitált, vagy már „zöld” tetővé lett alakítva, igen széles körben alkalmazzák az erkély napelemeket.
Németország az egyik vezető ország a napenergia hasznosítás területén, több mint 50 gigawatt telepített kapacitással. Az ország az elsők között engedélyezte az erkély (vagy balkon) napelemek használatát.

Kormány kontra erkély napelem

 

A háztartási méretű (HMKE) naperőművek esetében, amelyek csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA-t, a kormány vállalta, hogy legkésőbb 2024 végéig megszünteti az újonnan telepítendő HMKE-re vonatkozó átmeneti hálózati betáplálási stopot, mely 2022 novemberétől volt érvényben.

Ezen intézkedés értelmében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendszeresen, legalább félévente felülvizsgálja a korlátozást a Mavirral és az elosztórendszer-üzemeltetőkkel együttműködve. Amennyiben az értékelés eredményei szerint a hálózat képes a megtermelt villamos energia integrálására, a korlátozást, akár regionális szinten is fel kell oldani. Az energiaügyi miniszter korábbi bejelentése alapján ez már 2024 januárjában megtörtént, és az áramkörök 93%-ában megszűnt a betáplálási stop, ami az érintett háztartások 84%-át kedvezően érinti.

Kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal a +36 27 548 440-es telefonszámon vagy az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen. Szakértő kollégáink díjmentesen konzultálnak Önnel.

Ajánlatkérés
Hírlevélre feliratkozás