A napelemmel fékezett rezsiről

Napelem Közzétéve: 2022.08.02.

villamos energia árak 2022 augusztus 1-től

 

Úgy tűnik, hogy aki éves szinten legfeljebb 2 520 kWh-nál nem fogyaszt több áramot (ez havi szinten max. 210 kWh-t jelent), az továbbra is a rezsicsökkentett árat fizeti érte, ami jelenleg 36 Ft/kWh.

És aki többet fogyaszt?

A fent meghatározott értékig szintén csökkentett áron jut áramhoz, a fennmaradó részért viszont szinte a dupláját, 70,1 Ft/kWh díjat kell fizetnie.

 

Kit érint az áremelkedés?

villany
villanyszámla kérdések

A válasz nagyban függ attól, hogy ki-mire használja az elektromos energiát.

Ebben az esetben nehéz meghatározni, hogy mi számít átlagos háztartásnak, mert az energiafogyasztás mértéke nem csak az adott háztartás létszámától számától függ, hanem a működtetett háztartási gépek energetikai besorolásától, darabszámától kezdve a hűtési, a fűtési, és a vízmelegítő rendszer típusáig számos tényező szerepet játszik benne. Ha már hűtésről és fűtésről is beszélünk, számít, hogy milyen az ingatlan tájolása, hőszigetelése, stb.

Tehát egyszerűbb, ha mindenki a saját fogyasztása alapján kalkulál és az mérlegeli a következő kérdést:

Megéri-e napelemes rendszert telepíttetni az áramszámla drágább részének fedezésére?

Egy napelemes rendszert nem csak mára tervezünk.

Igaz, hogy a jövőbe tekintve főként spekulálni tudunk, de azt beláthatjuk, hogy minden a magasabb fogyasztás felé terel minket: egyre általánosabbá válik, hogy több jármű jut egy háztartásra, mert a napi munkába járás, és a gyerekek fuvarozása így oldható meg praktikusan.

Aztán jönnek az egyre népszerűbb és elérhetőbb elektromos robogók, kerékpárok, rollerek. Egy számítógép / laptop már nagyon ritka esetben elég otthon, inkább fejenként egy kell: a munkához, a tanuláshoz, a hobbihoz… és a korábban luxuscikknek számító időspóroló eszközökről még nem is beszéltünk, mint a mosogatógép, a robotfűnyíró, a különböző automata rendszerek, az okos háztartás kütyüi, melyek mind-mind elektromos árammal operálnak.

elektromos energia fogyasztók a háztartásban

És itt jön képbe az energia árának növekedése: a villanyé már most duplázódik, a gázé a sokszorosára nő (érdemes elgondolkodni más alternatíván?), és az sem látható, hogy ezek az új árak meddig maradnak.

A kérdést tehát praktikusan átfogalmazható erre:

Mekkora napelemes rendszerben érdemes gondolkodni?

A kalkulációhoz ajánlott elővennünk az éves villanyszámla gyűjteményt és — mivel ez egy hosszú távon megtérülő beruházás — az alábbi kérdéseket feltennünk a jövőre nézve:

  • Milyen fogyasztókkal szeretném még bővíteni a háztartásomat?
  • Tervezek-e családalapítást vagy-bővülést?
  • Szeretném-e a jelenlegi, gázzal működő kazánomat/ bojleremet/ tűzhelyemet valamikor elektromosra cserélni?
  • Szeretnék-e a közeljövőben elektromos autóra váltani?

Ezek csak a leggyakoribb, legáltalánosabb kérdések, de a végtelenségig tovább árnyalható a kép.

A példa kedvéért

Számoljunk 15 000 kWh éves áramfogyasztással.
Ebből 12 480 kWh marad a rezsicsökkentett
(2 520 kWh/év) mennyiségen túl. Ezt az éves energiamennyiséget egy kb. 11,5 kWp-es napelemes rendszer képes fedezni. Ez a rendszer 405W-os napelemekkel számolva 28-29 db napelem modullal valósítható meg és durván 875 000 Ft-ot tudunk megtakarítani vele, ha a rezsicsökkentett díj feletti hányaddal számolunk 70,1 Ft/kWh áron.

 

számoljunk

Mennyibe kerül a fenti napelemes rendszer kiépítése és mennyi idő alatt térül meg a beruházás?

Nagyon nehéz hosszú távra előre kalkulálni.

A napelemes rendszer elemeinek ára sajnos az energia és az alapanyag árával növekszik, hiszen mind a nyersanyag előállítása, a gyártás, a szállítás, a raktározás folyamata érintett. Ha növekszik a rendszer ára, akkor hosszabb a megtérülés ideje, miközben az energia ára is változhat, ami gyorsabb megtérülést eredményezhet.

A jelenlegi árakkal és munkadíjakkal számolva (cikkünk 2022. augusztus 1-én íródott) kb. 5 300 000 Ft-os kiadással számolhat, aki a példában vett napelemes rendszert szeretné megvalósítani. Ez nagyjából 6-7 év alatt térül meg az aktuális (augusztus 1-től érvényben lévő) áramdíjjal számolva.

elektromos elosztó kapcsolóval

Takarékoskodjunk!

Elcsépeltnek tűnhet, de akár napelemes rendszerrel, akár anélkül oldjuk meg a háztartás energiaellátását, az első számú és legfontosabb megoldás a takarékosság. A legegyszerűbb és legapróbb mozdulatok is sokat számítanak, mint például
a használaton kívüli…

  • … elektromos elosztók lekapcsolása
  • … elektromos eszközök kihúzása a konnektorból
  • … villany, klíma, ventilátor lekapcsolása
  • … számítógép, tv, és egyéb szórakoztató elektronika kikapcsolása készenléti állapot helyett
  • a telefonok töltése éjszaka helyett napközben (egyes töltők a maximális töltöttségi szint elérése után nem szakítják meg a töltést, hanem hővé alakítva pazarolják az elektromosságot, arról nem is beszélve, hogy ez az akkumulátorra nézve is ártalmas)

Számtalan további példát sorolhatnánk, ahogy valószínűleg mindenki tudna. A takarékosság valóban csak fél siker, de anélkül bármilyen más megoldás is kevesebbet ér.

Ez viszont nem kerül semmibe.