5+5 napelemes rendszer kérdés: tervezés/ újratervezés

Inverter, Napelem Közzétéve: 2021.08.09.

 

Cikkünk célja, hogy egyszerűen és érthetően összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a napelemes rendszer kiépítés lehetőségeiről és kötöttségeiről. Ezért összegyűjtöttünk 5+5 kérdést, amelyek gyakran felmerülnek napelem rendszerek megvalósítása előtt vagy később, a kész rendszer kapcsán. Kezdjük a listát azokkal, melyeket ügyfeleink majdnem minden alkalommal feltesznek a napelem rendszer megvalósítása előtt:

 

Napelemes rendszert szeretnék a háztatőre

1. Milyen invertert válasszak a napelemes rendszerhez?

Az inverter a napelem rendszer lelke, és hosszú távon az egyetlen tartozéka, amely 30 éves használat során cserére fog szorulni. Természetesen nem mindegy, hogy ez mikor következik be. 2002-es indulásunk óta számos gyártó inverterét teszteltük munkánk során.

A SolarEdge okos invertereknek az évek alatt nagyon sok előnyét tapasztaltuk, mint például a modul szintű monitoring, a maximális tetőkihasználtság, a biztonsági funkciók, a jobb összteljesítmény és az akár 25%-kal magasabb hozam.

A SolaX invertereket azért ajánljuk, mert széles feszültségtartományban dolgoznak akár 97,8%-os hatékonysággal. A SolaX vállalat piacvezető a hibrid inverter megoldásokban.

Az osztrák Fronius inverter gyártó 20 éve aktív szereplője a napelemes piacnak. A hivatalos Fronius System Partner hálózat tagjaként az általunk forgalmazott Fronius invertereket a magyarországi paramétereknek megfelelően beállítva, magyar nyelvű menüvel telepítjük.

napelemes inverterek

2. Hova kerüljön az inverter?

Gyakran kérdezik tőlünk már a rendszer tervezésének korai szakaszában. Praktikusság tekintetében célszerű a napelemekhez minél közelebb elhelyezni a berendezést, mert minél hosszabb az invertert és a napelemeket összekötő egyenáramú szakasz annál nagyobb veszteségeket kell elkönyvelnünk. A tetőhöz közel, az eresz alatt ráadásul árnyékos, védett, hűvös helye van a berendezésnek.

SolarEdge inverterek wifis rendszerkövetéséből adódóan nem szükséges közvetlenül a berendezést szemrevételeznünk a működés ellenőrzéséhez. Minden adat elérhető telefonon és számítógépen a monitoring rendszeren keresztül. Az általunk forgalmazott inverterek megfelelő IP védelemmel rendelkeznek, így kültérre is elhelyezhetők. Ha a berendezés kívülre szerelve negatívan befolyásolná egy épület összképét, jellemzően a garázsba, a tárolóba vagy a gépészeti helyiségbe kerül, külső kábelcsatornákban elvezetett kábelekkel.

Solax napelemes, egy- és három fázisú inverterek

Az invertertől az esetek nagy többségében elegendő a lakás elosztójáig vezetnünk a váltakozó áramú kábelt. Csak ritka esetben fordul elő, hogy az elosztóban nem megfelelő a kábelek keresztmetszete. Ebben az esetben az AC kábelt a villanyóráig kell vezetni.

3. Mekkora az inverter befoglaló mérete?

Az alkalmazott inverterek alakja, méretei nagyon különbözőek. A pontos méreteket csak az invertertípus kiválasztását követően lehet megmondani. Nézzünk néhány példát:

  • SolarEdge SE 3-10k 3-10 kW három fázisú inverter:  540 mm * 315 mm * 260 mm
  • SolaX X3 Hybrid 5-6 kW háromfázisú fázisú hibrid inverter 457 mm * 654 mm * 228 mm
  • Fronius Primo 3-8,2 kW három fázisú inverter: 645 mm * 431 mm * 204 mm

Ha további termékeink adataira kíváncsi, tekintse meg inverter kínálatunkat:

Inverter kínálatunk
Fronius napelemes egy- és három fázisú - hibrid inverterek

4. Miért van szükség tűzvédelmi kapcsolóra?

A tűzvédelmi kapcsoló beépítésének szabályozását az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiadott 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet és a villamos berendezésekre vonatkozó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI 7.2:2016.07.01) írja elő. Az előírás célja a napelem rendszerek biztonságos DC oldali tűzeseti lekapcsolása annak érdekében, hogy tűz esetén rövid idő alatt csökkenthető legyen mind az épületben tartózkodókat, valamint a tűzoltókat érő áramütés veszélye, és a vezetékeken esetleg kialakuló egyenáramú ív miatt bekövetkező újragyulladás kockázata.

A leválasztó gomb beépítésének szükségességét az inverter és napelemek közti nyomvonal hossza határozza meg, ami nagyban függ az épület adottságaitól. Attól függően, hogy külső, vagy belső falfelületen, esetleg lapos tetőn történik az egyenáramú kábel vezetése a rendelet összesen maximum 5-10 méter kábelvezetést engedélyez tűzvédelmi kapcsoló beépítése nélkül. Homlokzaton kívül vezetett egyenáramú kábel hossza minimum 2 méter lehet, ezt meghaladva szintén szükség van a leválasztó kapcsoló beépítésére.

A tűzvédelmi kapcsolót az aktuális rendelet alapján a villanyóra vagy a főbejárat 1 méter sugarú környezetében szükséges elhelyezni.

 

inverter és tűzvédelmi kapcsoló

5. Megoldható-e a fűtés napelemes rendszerrel?

Röviden és tömören a válasz, igen. Jó méretezéssel és tervezéssel ez könnyedén megvalósítható. Számos olyan napelemes rendszert telepítettünk már, amely a fűtést és a teljes villanyszámlát képes kiváltani.

fűtés Panasonic hőszivattyúval
  • Elektromos fűtéssel kiváltható a gáz vagy fatüzelés. Ezt a megoldást abban az esetben szoktuk javasolni, amennyiben az ingatlan jól szigetelt és kicsi a hővesztesége. Előnye, hogy például egy Nobo paneles elektromos fűtés viszonylag kis beruházásból megvalósítható és kiváló módon szabályozható helyiségenként is.
  • Jó megoldás lehet a hőszivattyús fűtés is, amelyet nyáron hűtésre is használhatunk. Energiatakarékos és környezetkímélő is egyben.

Már van napelemes rendszerem, de újabb igények merültek fel

1. Hagyományos rendszer miként építhető át okos napelemes rendszerré?

Első lépésként tisztázzuk a hagyományos és az okos napelem rendszer közötti legfontosabb különbséget: A napelemes rendszer lelke az „okos” vagy hagyományos inverter. Utóbbival a leggyengébb napelem modul a vele egy körön lévők teljesítményét is csökkenti, szükségtelen termeléskiesést okozva ezzel.

Az okos inverter, mint például SolarEdge használatakor minden egyes modul maximális teljesítményt nyújt. Ezt a napelem panelek mögé felszerelendő, ún. optimalizáló teszi lehetővé. Tehát hagyományos rendszer okos rendszerré alakításához napelem optimalizálókra lesz szükségünk.

A SolarEdge inverterek kompatibilisek az optimalizálókkal, míg más gyártók invertereihez további eszköz telepítése szükséges, és az optimalizálók így is csak korlátozottan működhetnek. Ha nem szeretnénk az invertert lecserélni, ez is lehet egy megoldás, de a leírtak miatt nem ajánlott.

A rendszer méretétől függően az átalakítás akár 1 nap alatt is kivitelezhető.

SolarEdge okos inverter monitoring rendszerrel

2. Meglévő rendszerem hogyan alakíthatom hibrid napelemes rendszerré?

A hibrid rendszer lényege, hogy a megtermelt áramot tárolni tudjuk akkumulátorokban. A hálózathasználat előnyeit megtartva, lehetőség nyílik a háztartás áramellátására napenergiából a napfényes órákon kívül is. Léteznek olyan hibrid rendszerek, melyek áramszünet esetén szünetmentes áramforrásként is funkcionálnak.

Sajnos a legtöbb hálózatra tápláló inverterhez nem kapcsolható akkumulátor. Az inverter cseréjét elkerülhetjük, ha egy komplett, szigetüzemű csomagot (szabályozó, akkumulátor, szigetüzemű inverter) építünk be az energiatároláshoz. Ezzel a megoldással a meglévő rendszer hibriddé alakítható, viszont áramszünet esetén az inverter biztonsági okokból továbbra sem üzemelhet.

Praktikusabb megoldás egy hibrid inverter telepítése, mely amellett, hogy a hálózatra van kötve, csatlakoztatható hozzá akkumulátor is. Ez egy kiváló átmenet a hálózatra kötött és a szigetüzemű napelemes rendszer között.

A SolaX inverter gyártó piacvezető a hibrid technológia területén.
Kínálatunkban továbbá megtalálható a Fronius GEN24 Plus hibrid invertere is.

 

háztartás áramellátása

3. Bővíthetem-e további napelemekkel meglévő rendszeremet?

A meglévő napelemes rendszer bővíthetősége a rendelkezésre álló tetőfelület méretétől és az inverter teljesítményétől függ. Egy átlagos inverter +20-50% teljesítménnyel túlméretezhető, vagyis ennyivel bővíthető további napelemekkel a meglévő rendszer. Ez az érték inverterenként eltér. A bővítés nem engedélyköteles, tehát nem kell bejelenteni a szolgáltatónál.

napelem panelek telepítése háztetőre

4. Kell karbantartani, tisztán tartani a napelemes rendszerem?

A napelemes rendszerek esetében nincs szükség karbantartásra sem tisztításra, nem igényelnek különleges odafigyelést. A napelemek felületére kerülő szennyeződéseket az eső lemossa, ha viszont magunk állunk neki a panelek tisztításának, az apró porszemek dörzsölésével idővel roncsolhatjuk a felületet. A felszíni sérülések hatására a napfény más beesési szöggel érkezhet a napelem cellákra és így romolhat a hatékonyság. Amennyiben mégis szükségesnek ítélné a napelem tisztítását, érdemes szakemberhez fordulni segítségért.

Okos otthon rendszer

5. Ha költözöm, érdemes magammal vinnem a napelemes rendszert?

Nem biztos, hogy megtérül az átköltöztetés. A kérdés pontos megválaszolásához viszont több szempontot is figyelembe kell vennünk:

  • Az átköltöztetés telepítési költséggel jár, és újra engedélyeztetni kell a meglévő, használt invertert is. A szolgáltató helyszínenként ellenőrzi a hálózati csatlakozási lehetőséget.
  • A napelem rendszer növeli az ingatlan értékét, tehát pozitívum lehet, ha azzal együtt értékesítjük az ingatlant.
  • Az újonnan telepített rendszerek költsége ma alacsonyabb a régebbiekhez képest.
napelem költöztetése

Mindent egybevéve tehát a meglévő rendszer átköltöztetése (annak méretétől függően) hasonló költséggel jár, mint egy új rendszer telepítése.

További kérdése van?

Ha nem talált választ az Ön által keresett kérdésre, olvassa el az értékesítő kollégáink által összegyűjtött Gyakran Ismételt Kérdéseket vagy forduljon hozzánk bizalommal!

Szakértő kollégáink díjmentesen konzultálnak Önnel telefonon (+36 70 314 1527) vagy e-mailben (info@wagnersolar.hu).

Gyakran Ismételt Kérdések
Hírlevélre feliratkozás