Szempontok tökéletes napelem választáshoz

Napelem Közzétéve: 2021.10.20.

Ahány napelemes rendszer, annyi szempont

Könnyű dolga van annak, aki ma napelemet szeretne. Az utóbbi évek során egyre elérhetőbbek lettek ezek a termékek, és terjedésükkel a választék is gyarapodott.

Másrészt ez az előny hátrány is tud lenni. Miért?

A választható opciók számával a döntés egyszerűsége fordított arányban áll. Ahhoz, hogy a bőséges kínálatból megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb terméket, alapos utánajárás szükséges, főleg, ha nem vagyunk különösebben jártasak a témában.

Szerencsére a  szolár termékeknek már elég régóta vannak jelen a magyar piacon ahhoz, hogy kialakuljon a kellő tapasztalattal és tudással rendelkező szakembergárda, aki leveszi a vállunkról a terhet.

Mi alapján válasszunk?

Tehát van kihez fordulnunk ahelyett, hogy külföldi oldalakat kellene bújnunk a tesztekért és véleményekért — persze más helyzet, ha valakinek ez az érdeklődési köre.

Összességében valóban sokkal könnyebb a vásárlók dolga, mint 10-20 évvel ezelőtt.

Egy kis segítséggel már nem is olyan bonyolult a választás, főleg, ha tudjuk, milyen szempontok alapján keressünk. Ehhez szeretnénk néhány szemléltető példával szolgálni.

A szívós napelem

Ez az új generációs napelem üveg-üveg technológiával készül, melynek köszönhetően nagyobb teherbírást képes elviselni, mint hagyományos rokonai.

A nagy múltú, német Solarwatt saját fejlesztésű napelemeit Drezdában gyártja német minőségi sztenderdeknek megfelelően. A cég híres a fenntarthatóságra és bolygónk megóvására irányuló törekvéseiről. Ez a csúcsminőségű fotovoltaikus termék számos előnye ellenére nem nyújt minden felhasználó számára megoldást: prémium árfekvése miatt akkor éri meg, ha nagyobb távlatokban tervezünk vele.

A Solarwatt Vision üveg-üveg napelem felépítése
a strapabíró napelem

Hosszú távú előnyei

 • német fejlesztés és gyártás
 • magas hozambiztonság
 • kiemelkedő mechanikai ellenállás
 • 30 év termékgarancia
 • 30 éves teljesítmény garancia
 • 5 év teljeskörű biztosítás

Az alkalmazkodó napelem

Ez a napelem típus nem csak fizikai értelemben rugalmas, de rendkívül jól alkalmazkodik az adott körülményekhez és időjárási viszontagságaihoz is, mint például magas só- vagy páratartalmú levegő, erős UV sugárzás vagy részleges árnyék.

A Hyundai gyártó zsindely (shingled) technológiás napelemeiben a cellák között nincsenek fém kötések, helyettük rugalmas ragasztóval oldották meg a szomszédos cellák összekötését, az áramkörök létrehozását, és az elektronok gyűjtését a napelemen.

A cellák elrendezésének köszönhetően részleges árnyék esetén csak az árnyék által érintett cellasor „kapcsol le”, így nagyobb felület marad a termelésben más technológiákhoz képest.

Hyundai napelem panelek
árnyékhatás zsindelyes napelemen

Sokoldalú felhasználás

 • nagy teljesítményű, hatékony napelem
 • részleges árnyékban is a maximumon teljesít
 • a szükséges panelek darabszáma lecsökken
 • költséghatékony gyártás, ár-érték arányban erős
 • fém kötés nélkül nincs hőtágulás
 • rugalmas, jól tűri a mechanikai terhelést
 • hosszú élettartam
 • 25 év gyártói és teljesítménygarancia

A közvetlen napelem

Nem is gondolnánk, hogy ennek az első ránézésre a kecses és a high-tech napelemnek nem az esztétika a fő erőssége.

A Solarwatt részben áttetsző, üveg-üveg paneljének lényege, hogy jól kiválasztott célra használva egyszerre hatékony és praktikus: egyrészt a napból közvetlenül érkező sugarakból állít elő energiát — mint a klasszikus, tetőre helyezett napelemek —, másrészt a cellákon áthaladó és a környezetből visszaverődő fényt is képes hasznosítani.

SolarWatt áttetsző napelem

Ezt a nem hétköznapi terméket természetesen nem hétköznapi felhasználásra szánták. Számos előnyös tulajdonságát rendeltetésének megfelelően telepítve (pl. terasz, előtető, autóbeálló fedésére) és körültekintő pozicionálással (dőlésszög, magasság) lehet maximalizálni. Helyesen alkalmazva segít a kevésbé előnyös tájolású vagy dőlésszögű, kisebb felületeket kihasználni.

Solarwatt részben átlátszó, keret nélküli napelem panelek

Külöleges tulajdonságok

 • elegendő fényt enged át, hogy ne legyen sötét
 • árnyékolásával véd az erős napsugaraktól
 • kellemes atmoszférát kölcsönöz a térnek
 • a kevésbé előnyös fényviszonyokból kihozhatja a maximumot
 • strapabírás, hosszú élettartam
 • kimagasló termék- és teljesítménygarancia
 • stílusos megjelenés
 • kerettel és keret nélküli változatban is elérhető

Az elegáns napelem

Ha valaki antracit vagy fekete tetőcserepet választ, érthető, hogy ragaszkodik annak modern, stílusos megjelenéséhez. Jó hír a számára, hogy az esztétika lerontása nélkül is tud napenergiát használni otthonában.

A Hyundai „Full Black” kiadású napeleme a zsindelyes technológia rugalmasságát kínálja divatos, egyszínű köntösben. Nem véletlenül kínál azonban a gyártó hagyományos kinézetű panelt a „Full black” változata mellett. Az eleganciának ugyanis ára van: a teljesítményből kell lecsípnünk egy kicsit cserébe.

Sötétített vagy fekete napelemet több gyártó is kínál, például a Solarwatt is. Ennek a típusnak az ütőkártyája a fejlett cellatechnológiája, mely különféle viszonyokban egyaránt megállja helyét. A cellák közötti speciális kötések előnye is fokozottan érvényesül: nincsenek fém áramvezető szalagkábelek, ezért semmi sem töri meg a homogén összképet.

Hyundai Full Black napelem panel
Zsindelyes napelem cellák kötése

Előnyösen mutat sötét színű tetőn is

 • nem töri meg a sötét színű tető egységességét
 • korszerű, homogén arculat osztások nélkül
 • a zsindelyes napelem minden előnyével rendelkezik
 • fekete felülete ellenére kiküszöböli a veszélyes túlmelegedést

Kapcsolódó videós tartalmak

A Hyundai Energy Solutions a legnagyobb és legrégebb óta működő, fotovoltaikus rendszer-és modulgyártó  Dél-Koreában. Összesen 600 MW modul gyártói kapacitással rendelkezik. Háztartási és ipari felhasználásra egyaránt gyárt napelemeket. A zsindelyes technológia úttörőinek számítanak.

További videóink

A német Solarwatt napelem gyártó bemutatkozó kisfilmje

Napelem cellatechnológiák

Solarwatt napelem – Karcolás teszt

Solarwatt napelem – Tűzteszt

A napelemgyártás egyéb technológiái

Solarwatt napelem – Terhelés tesz

Solarwatt napelem – Jégteszt

Napelemek a háztetőn

Napelemet keres?

Tekintse meg kínálatunkat, használja gyors és egyszerű napelem kalkulátorunkat vagy forduljon hozzánk bizalommal! Szakértő kollégáink díjmentesen konzultálnak Önnel telefonon (+36 70 314 1527) vagy e-mailben (info@wagnersolar.hu).