Napelemes rendszer elektromos autóhoz

EV töltő, Inverter, Napelem Közzétéve: 2021.08.02.

Mekkora napelemes rendszert vásároljak, ha később elektromos autót szeretnék?

Sok érdeklődőnkben felmerül a fenti kérdés. A mi célunk, hogy segítsünk a tökéletes napelemes rendszer megtervezésében és teljes körű kivitelezésében.

Örülünk, hogy egyre több ember számára fontos, hogy energiatudatosan éljen. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogyan érdemes kalkulálni, és ez nem csak az elektromos autókra vonatkozik, hanem más fogyasztókra is, mint például szauna, szárítógép vagy medencefűtő hőszivattyú.

Az elektromos autó fogyasztása

Egy napelemes rendszer tervezése során mindig az az alap kérdés, hogy mennyi a havi villanyszámla összege vagy az éves fogyasztás. Meglévő ingatlannál általában ez egy könnyű kérdés.

Fontos szempont, hogy a beruházó tervez-e a jövőben bármilyen nagyobb fogyasztót beszerezni, ugyanis ez nagyban befolyásolja majd, hogy pontosan milyen típusú és mekkora rendszerre lenne szüksége. Ilyen jellegű beruházás például egy elektromos autó vagy az elektromos fűtésre való átállás is.

Cégünk a közlekedésben is a zöld utat választja

Bővíthető napelemes rendszer

Sok esetben, ha csak a közeljövőben valósul meg az elektromos autó vásárlás, akkor kiváló megoldás, hogy már a napelemes beruházáskor tervezünk a nagyobb energiaszükséglettel és úgy méretezzük az invertert, hogy bővíthető legyen a jövőben. Így könnyedén elindulhat a rendszer kevesebb napelem panellel, ami a jelenlegi szükségletet elégíti ki. Majd a későbbiekben, ha már beszerzésre került az extra fogyasztó, pl. elektromos autó, a rendszer további panelekkel bővíthető. A tapasztalatunk, hogy ügyfeleink ezzel a lehetőséggel gyakran élnek.

Napelem

Számítás

Egy átlagos elektromos autó vegyes fogyasztásban kb. 18-20kWh energiát fogyaszt 100 kilométeren. Számoljunk most 19kWh-val, de ezt a számot könnyen helyettesíthetjük saját e-autónk fogyasztásával amennyiben már van tapasztalatunk vagy vásárlás előtt vagyunk, de már utána jártunk a pontos fogyasztási adatoknak. Korábbi évek tapasztalata alapján tudjuk, hogy évente mennyit autózunk, így egy egyszerű képlettel kiszámolhatjuk az autónk éves energiaszükségletét.

A példa kedvéért végeztünk egy kalkulációt, hogy mekkora napelemes rendszerre lenne szükségünk a példában szereplő elektromos autó otthoni töltésére és a háztartásunk energiaellátására.

Példa: évi 17.500km vezetés esetén és 19kWh/100km fogyasztással a várható energiaszükséglet 3315 kWh.

Tablazat E-autó Töltés Otthon Tiszta Energiából

Természetesen a dolog nem ennyire egyszerű. A töltés során veszteség adódik, így jó esetben 90%-os hatásfokkal tudjuk az energiát az autónkba tölteni. Azonban gondoljunk arra is, hogy nem mindig otthon töltjük majd az autót, hiszen utazásaink során használhatunk például közületi töltőállomást, vagy a bevásárló központok parkolójában lévő töltőket.

MIÉRT ÉRDEMES ELEKTROMOS AUTÓ MELLÉ NAPELEMES RENDSZERBE IS BERUHÁZNI?

Ha többet szeretne tudni a témában, ajánljuk korábbi cikkünket, melyben arra is kitérünk, hogy valóban tiszta energiát tankol-e az, aki napenergiával tölti az elektromos autóját.

E-autó töltés otthon tiszta energiából

Nézze meg videónkat, melyben kitérünk az EV töltőkre és egyéb lehetőségekre, vagy hallgassa meg az alábbi podcast-et, mely napelemes kérdések között kitér az elektromos autózásra, és annak a háztartásokra gyakorolt hatására is.

Podcast meghallgatása
elektromos autó töltése

Napelemes rendszerről töltené elektromos autóját?

Vegye igénybe 1 perces napelem kalkulátorunkat vagy tekintse meg EV töltő kínálatunkat! Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal! Szakértő kollégáink díjmentesen konzultálnak Önnel telefonon (+36 70 314 1527) vagy e-mailben (info@wagnersolar.hu).