E-autó töltés otthon, tiszta energiából

EV töltő, Inverter, Napelem Közzétéve: 2021.07.12.

E-autóval tiszta lappal?

Ma már mindannyian látjuk, halljuk, de bőrünkön is érezzük, hogy gyorsan változik környezetünk. A naplementés, zöldmezős és színes korallzátonyos képek mellett megjelentek a forróságot, erdőpusztulást, folyókon, tengereken úszó szemétszigeteket ábrázoló felvételek. Ebben a disztópikus hangulatú közegben fokozott figyelem irányul a korlátlan napenergiát hasznosító napelemes rendszerekre és az e-autókra.

Menyire tiszta a napenergia?

 

Közvélekedés szerint, a napenergia tiszta energia, azonban, ha alaposabban megvizsgáljuk az ellátási láncot, vagy teljes életciklust, észrevehetünk egy kis ellentmondást. Mint minden termék előállítása, úgy ebben a fázisban a napelem is terhet ró a környezetre. Bauxit (alumínium), réz, ón, szilícium, bányák csúfítják el a földet, véres kobalt, nincs elég lítium, halljuk a hírekben. Az energiamérleg serpenyőjébe tehát tegyük bele e tényeket is. Más szempontból, azonban vizsgáljuk meg, mit szeretnénk helyettesíteni napelemekkel, s ha a másik oldalon a fosszilis energiahordozók állnak, máris elfogadhatóbb az összkép. A napenergia nem csak a káros anyag kibocsátás terén áll jobban ezeknél, de forrása kimeríthetetlen, így a napelemes rendszerek fenntarthatóvá tételével a napenergia termelése is azzá válik.

napelemek újrahasznosítása

Mitől lesz igazán tiszta? A napelemek újrahasznosítása

Gyorsan változó technológiáról van szó: 2019-ben Kínában feltaláltak egy vegyszeres technológiát, mely négy óra alatt 90 százalékban újrahasznosítható másodlagos nyersanyagokká dolgozza fel a napelemeket, majd néhány hónappal később, 2020 márciusában, már egy olasz technológiának köszönhetően, egy percen belül, 99 százalékban, oldószer mentesen visszakapjuk a szétválasztott nyersanyagokat. A napelemek újrahasznosítására korábbi cikkünkben bővebben kitértünk.

napelem újrahasznosítás

Miért érdemes e-autó mellé napelemes rendszerbe is beruházni?

  • A napenergia az egyik fő olyan energiaforrás, amely helyben előállítható, szállítása nem szükséges, így minimalizálható az energiapazarlás.
  • Miközben környezetünket nem szennyezzük, olcsón — a napelemes rendszer megtérülése után ingyen — jutunk elektromos energiához.
  • A napfényes órákban keletkező többlet energia eltárolható az e-autó akkumulátorában, így az nem terheli az elektromos hálózatot, és a termelési időszakon kívül nem kell visszavételeznünk.
  • A V2G (Vehicle to Grid) nevű szabvány által elképzelhető, hogy a jövőben elektromos járművünkből a hálózatra táplálva értékesíthessük a napelemes rendszerünkkel termelt energiát.
elektromos autó töltés otthon

Két feltétel, ha otthon napenergiával szeretnénk tölteni elektromos autónkat

 

  1. Mekkora villamos teljesítményünk van otthon, nevezetesen a villanyóra alatt hány darab és milyen terhelhetőségű kismegszakító (biztosíték) van?
  2. Hány négyzetméter beépíthető szabad felület, pl. tetőfelület plusz egyéb terület, carport, kerítés, szabad földterület van az ingatlanunkon?
Tablazat E-autó Töltés Otthon Tiszta Energiából

Összegezve a kapott eredményeket és megválaszolva az 1. és 2. pontban feltett kérdéseket, 7,5 kWp teljesítményű napelemes rendszerre és 40m2 szabad felületre van szükségünk, ha mind két projektet szeretnénk megvalósítani. 5 kVA teljesítmény felett csak 3 fázisú hálózaton lehet visszatáplálni, ezért a villanyóránk alatt praktikusan, három 16 A áramerősségű kismegszakítónak kell lennie.

Fajlagosan akkor járunk jól, ha egyszerre építjük meg a két beruházást, ellenkező esetben új (több hónapos) áramszolgáltatói eljárást kell végigvinni és az új inverter beszerzése is jelentős többlet, mintha egyben vettük volna meg. Ha azonban meghibásodik, csak az egyiket kell javítani, cserélni és addig a másik rendszerünk termelni tud. Ezen anomáliák kiküszöbölésére már létezik olyan napelemes biztosítás, mely egy meghibásodás, vagy rossz időjárás miatti hozamcsökkenés esetén is finanszírozza a bevételkiesésünket.

Előbb a napelemes rendszer, és csak utána az elektromos autó?

További nagy segítséget jelent, ha rendszerünket smart technológiával valósítjuk meg, mely  így széles határok között méretezhető lesz. Ha első körben csak a háztartás villamosenergiáját tudjuk fedezni, és később bővítenénk e-autó-töltőre, az akkor már más, nagyobb típusú napelemekkel is kompatibilis lesz. Egy másik praktikus megoldás olyan hibrid inverter választása, mely napelemes rendszer invertere és e-autó töltő is egyben.

SolarEdge energy hub

Azt ugyan nem lehet kijelenteni, hogy a napenergia jelenti a végleges megoldást az energiaéhségünkre, de mindenképpen kedvező megoldás, mivel korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, lakossági méretben is megfizethető és a fejlesztéseknek köszönhetően a napelemes rendszerek egyre kevesebb kibocsátást eredményeznek a teljes életciklusuk alatt.

Tartsuk szem előtt azt is, hogy a legolcsóbb energia a fel nem használt energia. A mértékletesség nem jelent szembefordulást a technológiai haladással, de minden egyes újként (nem újrahasznosított) előállított termék, földünk ásványkincseit meríti. Az ép testben ép lélek elvét követve ezért az elménk edzése mellett mozogjunk többet, és mielőtt elővesszük a slusszkulcsot, fontoljuk meg, hogy valójában mehetnénk-e gyalog, kerékpárral, vagy tömegközlekedéssel!

Fenntartható Energia Zöld Energia

Nézze meg videónkat, melyben kitérünk az E-autó töltőkre és egyéb lehetőségekre, vagy hallgassa meg az alábbi podcast-et, mely napelemes kérdések között kitér az elektromos autózásra, és annak a háztartásokra gyakorolt hatására is.

Podcast meghallgatása
Referenciáink önmagukért beszélnek

Napelemet keres?

Tekintse meg kínálatunkat, tájékozódjon a gyakran ismételt kérdésekben vagy forduljon hozzánk bizalommal! Szakértő kollégáink díjmentesen konzultálnak Önnel telefonon (+36 70 314 1527) vagy e-mailben (info@wagnersolar.hu).