A napelem panelek sorsa hosszú távon

Napelem Közzétéve: 2021.07.19.

A minőségi napelem panelek évtizedekig termelik az áramot, mielőtt tönkremennének. A gépkocsikhoz hasonlóan, a napelemek között is találni olyat, amelyik már 30 vagy 40 éve üzemel. Azonban míg az autók esetében pontosan tudni, mi történik velük az életciklusuk végén, hogyan hasznosítják újra, addig a napelemek esetében egyelőre több a kérdőjel.

Kezdjük azzal, hogy mennyire minősülnek környezetbarátnak a tönkrement napelemek, hogy mi a teendő velük:

Mennyire terhelik a környezetet a tönkrement napelem panelek?

Mint minden elektronikai hulladék, az életciklusuk végére ért napelemek is veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért különleges eljárást igényelnek. Csakhogy az eddig telepített rendszerek túlnyomó többsége része még használatban van, így mindössze minimális mennyiségű e-hulladék keletkezett fotovoltaikus panelekből.

napelem panelek telepítése háztetőre

Amik – szemben például az akkumulátorokkal – kiválóan újrahasznosíthatók, hiszen a napelem panelek csökkentett vastartalmú üveget tartalmaznak a legnagyobb mértékben, emellett alumíniumot, szilíciumot, rezet és ónt. A nem, vagy minimálisan újrahasznosítható műanyag egészen apró mértékben van jelen, így egy tönkrement napelem, megfelelő eljárással, gyakorlatilag nem fogja károsítani a környezetet!

Az újrafeldolgozott anyagokból készült napelemek eredeti (újkori) hatékonyságuk 70%-át képesek nyújtani. Látszik, hogy van még hova fejlődni az újrahasznosítás terén, de az eredmény biztató.

napelem újrahasznosítás

Mit tegyünk a tönkrement napelem panelekkel Magyarországon?

Természetesen az elmélet és a gyakorlat nem mindig fedi egymást. Magyarországon például annak dacára, hogy 95-99 %-ban újra feldolgozható, 114 Ft/kg környezetvédelmi termékdíjat vetettek ki a napelemekre 2015-ben.

A hivatalosan “jelentős szennyezést okozó terméket” sújtó díjat aztán 2018-ban a felére, 57 Ft/kg-ra csökkentették, bár ez még mindig érthetetlen környezetvédelmi szempontból – főként úgy, hogy külföldön kifejezetten támogatják a napelemek telepítését, mert mindenestül sokkal kevésbé terhelik a környezetet, mint a szén vagy olaj elégetése.

A napelem panelek újrahasznosítása napjainkban: megéri?

A fotovoltaikus panelek újrahasznosítása – bár ténylegesen kevés jutott még erre a sorsra – általában úgy zajlik, mint minden elektromos hulladéké, azaz igyekeznek kinyerni az értékes nyersanyagot belőle. Nemzetközi szinten folyamatos munka zajlik annak érdekében, hogy az újrahasznosítás mind hatékonyabb legyen. Az olasz La Mia Energia konzorcium például kizárólag mechanikai szétválasztást alkalmaz, hő vagy vegyi anyagok felhasználása nélkül. Egy panel újrahasznosítása átlagosan kevesebb mint egy perc, és óránként 1,2 tonnányi hulladék-napelemmel képesek megbirkózni. Keleten pedig a kínai kutatók ultraszónikus besugárzást használnak a napelemek hátlapjának szelektív újrahasznosításához.

környezetbarát törekvések a Föld egészségéért

Mit tegyünk a tönkrement napelem paneleinkkel?

Abban az esetben, ha egy napelem panel tönkremegy, mivel elektronikai hulladéknak minősül, ma Magyarországon az alábbiak közül lehet választani:

  1. ha új napelem rendszert vásárolunk és telepíttetünk, a kereskedőnek kötelessége elszállítani a régit
  2. mi magunk is leadhatjuk térítésmentesen az erre a célra kijelölt hulladékgyűjtő udvarokban
napelem panelek közelről

Nem mindegy, hogy milyen napelem panelt választunk!

Egy napelemes rendszernek magas a bekerülési költsége. Ennek jelentős részét a panelek ára teszi ki, mégsem éri meg spórolni rajtuk, különben gyakori meghibásodásokkal, termeléskieséssel, amortizációval találhatjuk szembe magunkat. Tehát összességében egy drágább rendszert kapunk. A hosszú távú, fejfájásmentes, egyben környezetkímélő napenergia termelés kulcsa, ha a napelem kiválasztásakor a következő szempontokat fontossági sorrendben az ár elé helyezzük:

  • minőségi alapanyagok
  • korszerű, precíz gyártás (ismert gyártó)
  • hosszú termékgarancia
  • megszerzett tanúsítványok
  • szakértő telepítői munka

A szakember által telepített, minőségi, korszerű napelemek garantált teljesítményt produkálnak a teljesítménygarancia teljes idejére, emellett tartósak, ellenállók az időjárási viszonytagságokkal szemben, tehát hosszú távon üzemelnek anélkül, hogy a környezetet terhelnék.

Referenciáink önmagukért beszélnek

Napelemet keres?

Tekintse meg kínálatunkat, tájékozódjon a gyakran ismételt kérdésekben vagy forduljon hozzánk bizalommal! Szakértő kollégáink díjmentesen konzultálnak Önnel telefonon (+36 70 314 1527) vagy e-mailben (info@wagnersolar.hu).