...

Napkollektor

...

Napelem

...

Hőszivattyú

...

Fancoil

...

Pellet kazán

...

Szellőzéstechnika

...

Medencefűtés

...

Elektromos fűtés

Molnár Tamás biomassza szaktanácsadónk várja hívását: +36 27 548 440

Magas hatásfok, jó szabályozással


A pellet kazánok figyelemre méltó hatásfokkal működnek. Ez részben annak köszönhető, hogy a pellet különösen száraz tüzelőanyag, 10% alatti nedvességtartalommal, valamint a nagy fajsúlynak köszönhetően adott térfogaton sokkal több az éghető anyag mennyisége. Égése sokkal egyenletesebb, mert anyaga homogénebb a normál tűzifáénál. Az égéshez szükséges levegő mennyisége is jól szabályozott, így általában 90-94%-os hatásfokkal lehet számolni.

 

Fűtés pellettel

 

A magas hatásfoknak köszönhetően a földgázhoz képest versenyképes áron lehet pellettel tüzelni. 1 m3 földgáz helyett kevesebb mint 2 kg pelletet kell eltüzelni.

 

Pellet kazánnal jól szabályozható fűtési rendszert építhetünk ki. Az alapszabályzás egyszerű hőfokkülönbség alapján indítja el az égetést, lambda szondás szabályzás esetén a füstgáz minőségét figyelembe véve szabályozhatunk a tökéletesebb égés érdekében. Pellet kazánokat 8-1000 kW teljesítményig tudunk ajánlani. Nagyobb hőigény esetén a kazánok kaszkád kötésére is van lehetőség. Legtöbb kazánunk teljesítménye 60-30%-ig is leszabályozható. Családi házakhoz általában kisebb teljesítményű kazánokat használnak. Ezek készenléti tárolóját kézzel kell feltölteni pellettel, egy feltöltéssel maximum egy hétig működnek felügyelet nélkül.

 

Nagyobb épületekhez nagyobb teljesítmény szükséges. Ezekhez általában egy különálló helységben tárolják a pelletet, melyet egy szállítócsiga szállít közvetlenül a kazánba. Pellet kazánból 1000 kW a legnagyobb teljesítmény, amit ajánlani tudunk, ez már egy kisebb lakónegyed fűtésére is elegendő. Ennél a kategóriánál az automatikus tisztítás, hamu kiszállítás elengedhetetlen. Figyelemre méltó, hogy egy ilyen méretű kazán (fűtőmű) üzemeltetését egy személy látja el. A kazánok távfelügyeletre köthetők.

 

Hogyan válasszunk pellet kazánt?
Vásároljon pellet fűtőanyagot a Wagner Solartól!

Legyen Ön is pellet-szakértő


Hogyan lehet Ön is pellet szakértő?

 

Megújuló energiaforrásként folyamatosan és viszonylag rövid idő alatt megújítható, szemben a fosszilis energiaforrásokkal, melyek rendelkezésre állása véges.

A cégünk által forgalmazott pellet megfelel a legszigorúbb előírásoknak, a német és osztrák szabványoknak. Ha megfelelő minőségű pelletet vásárol, sok kellemetlenségtől megkímélheti magát!

 

Kedvező lehetőséget biztosítunk azoknak, akik jó áron szeretnék biztosítani a fűtőanyagot pellet kandallójukhoz vagy kazánjukhoz.

A készlet erejéig bruttó 1.440 Ft-os áron kínálunk DINplus minőségű fa pelletet 15 kg-os zsákos kiszerelésben.

2019. 01. 25-től készlethiány miatt átmenetileg nem elérhető nálunk a fa pellet. 


Összegyűjtöttük Önnek, hogy mit érdemes tudnia az általunk forgalmazott pelletről.


Külső megjelenési forma (külső tulajdonságok): 


1. A felszín, törmelék


A jó pellet külseje: sima, fényes, hosszrepedésektől mentes
Ezek a tulajdonságok a pelletálás optimális feltételeire utalnak. Pl. arra utalhat, hogy elegendően magas hőmérsékletet értek el a gyártás során, ami ahhoz szükséges, hogy a fában lévő lignin kötőanyag folyékonnyá váljon és így "újraragasztja" a farostokat. Ez határozza meg a pellet szilárdságát.
A szilárdság a pellet legfontosabb ismérve. Ez határozza meg ugyanis a pellet sűrűségét és a törmelék ill. por arányát. Minimális mennyiségű törmelék a fűtés üzembiztonságát növeli, nagy mennyiségben már akadályozza csigával történő szállítást. A tiszta és hatékony égéshez pedig a minél nagyobb sűrűség (>1,12 kg/dm3) a jó. A pellet szilárdságát az úgynevezett ledarálódás jellemzi.
A ledarálódás azt jelenti, hogy mennyi törmelék keletkezik bizonyos terhelés hatására. Az értéke egy Lingotester készülékkel mérhető és nem haladhatja meg a 2,3%-os értéket.

2. Átmérő


Leggyakoribb a 6-8 mm-es átmérőjű, de néha előfordul 4-5 mm ill. 10 mm-es átmérőjű pellet is. Kisméretű tűzhelyekhez (normál méretű kályha, kandalló) 6 mm-es pelletet ajánlanak a kandalló-gyártók a jó hatásfok és üzembiztosság érdekében. A pellet vastagsága az égési időt és az égéshez szükséges levegő mennyiségét határozza meg, a kandallókat ez alapján tervezik. A gyártó által ajánlott mérettől tehát nem érdemes eltérni.

3. Hossz


A hossz akkor számít, ha a tárolóból szívócsövön keresztül szivattyúzzák ki a pelletet. Ezek a csövek általában 50 mm átmérőjűek. A DIN 51731 a pellet hosszát legfeljebb 50 mm-ben rögzítette, ez már problémát jelenthet a szívórendszernek. Az Ö-norm M 7135 a pellet maximális hosszát 45 mm-ben határozta meg. Minimális méret nincs megkötve.

4. Illat


Az illata alapján is jól meg lehet határozni a pellet minőségét, de ezt már csak kiegészítő vizsgálatként alkalmazzák és némi gyakorlat is kell hozzá. A pellet természetesen nem feltétlenül fenyőerdőként illatozik. A gyártás során előforduló magas hőmérséklet miatt a lignin megolvadása szagképződéssel jár. A friss pelletnek tehát enyhén édeskés, ragasztóhoz hasonlítható szaga van. Ez mindenesetre a jó minőség ismérve, bár néhány ember nem szereti ezt a szagot. A szag intenzitásából gyorsan veszít.

5. Szín


A szín, csakúgy, mint a szag, nem jellemzi teljes biztonsággal a minőséget, csupán másodrangú érvként szerepelhet, de az alapanyagra és a feldolgozás módjára lehet következtetni belőle. A forgács hosszú ideig tartó, nem megfelelő tárolásával enyhén megszürkül, de ez nem jelent komoly minőségbeli csökkenést. A pellet, ill. a forgács a tárolás közbeni lebomlási folyamat miatt is elszíneződhet, amely gombásodásra utal. A gomba lebonthatja a lignint és a cellulózt!
A szárítás közben is megszürkülhet a forgács, szakszerűtlen szárításnak azonban nem ez az egyedüli következménye, hanem más tulajdonságokat is befolyásolhat (pl.: rugalmasság elvesztése). Az ilyen alapanyagú pelletnél a ledarálódás is nagyobb.
A pellet világossága ill. sötétsége is adhat okot minőségbeli gyanúra, de a különböző fafajták miatt ez elég nehézkes.


Fizikai-kémiai tulajdonságok:


Víztartalom


A DINplus szabvány szerint a víztartalom nem haladhatja meg a 10%-ot. Ezt az általunk forgalmazott pellet jelentősen alulmúlja, csupán 6,8 %-os víztartalmával optimális fűtőanyag, mely elégetésekor kevesebb kondenzációs melléktermék keletkezik és jobb hatásfokot érhet el Ön is a kazánjával, kandallójával.

Fűtőérték


A DINplus német szabvány szerint a pellet fűtőértékének el kell érnie a legalább 18 MJ/kg értéket. Mi Önnek 18,51 MJ/kg fűtőértékű pelletet kínálunk.

Hamutartalom:


A DINplus szabvány szerint a pellet hamutartalma nem haladhatja meg a 0,5%-os értéket.Az általunk kínált pelletnél ez az érték 0,49%.

Az általunk forgalmazott DINplus minőségű pellet nem tartalmaz ragasztót és egyéb kémiai adalékanyagot!

 

Egyéb minőség-meghatározási eljárások


Vízteszt - Mire jó és mire nem?


Sokan vízteszttel ellenőrzik a pellet minőségét. Úgy vélik, a vízteszt során a jó minőségű pelletnek le kell süllyednie és lehetőleg lassan feloldódnia. Az igazság az, hogy a gyenge minőségű pellet is elsüllyedhet, a lassú feloldódás pedig a nagy arányú kötőanyagokra vezethető vissza. Az azonban valóban némi gyanúra adhat okot, ha a víz a leülepedés után is barna marad. A jó pellet nem színezi el a vizet, csak elhomályosítja.

Meredekség-teszt - Mire jó és mire nem? 


Sokan hiszik, hogy egy pelletkupac meredeksége kisebb kell legyen, mint 50 fok. Mi a valóság? A dőlésszögből nem lehet a pellet minőségére következtetni.

 

Kérdése van? Hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 27 548440-es telefonszámon! 

Ügyfélvélemények

Wagner Solar Hungária Kft. számokban

2000+

telepített rendszer (db)

16 év

tapasztalat

96729600

összes megtermelt energia (kWh)

33855 tonna

széndioxid-megtakarítás