Milyen akkumulátort válasszon napeleméhez?

energiatárolás, Energiatárolás, Napelem

Ha napelemes rendszer telepítését fontolgatja az egyik legfontosabb döntés, amelyet meg kell hoznia az, hogy milyen típusú akkumulátort használjon. A napelemes rendszerek két legelterjedtebb változata a LiFePO4 és az ólom-sav akkumulátorok. A típusok mindegyikének megvannak a maga egyedi előnyei és természetesen hátrányai is.

 

Ebben a cikkben összehasonlítjuk a LiFePO4 és az ólom-sav akkumulátorokat, és segítünk meghatározni, hogy melyik bizonyul jobb választásnak a napelemes rendszerekhez.

A LiFePO4 akkumulátorok, más néven lítiumvas-foszfát akkumulátorok az újratölthető akkumulátorok egy olyan típusa, amelyeket általában napelemes rendszerekben használnak. Nagy energiasűrűségükről, hosszú élettartamukról, alacsony karbantartási igényükről és környezetbarátságukról ismertek.

Ajánlatkérés
Magas minőségű SolarEdge akkumulátor - Wagner Solar

A LifePO4 akkumulátorok előnyei

Nagyobb energiasűrűség – A LiFePO4 akkumulátorok nagy energiasűrűséget kínálnak, ami azt jelenti, hogy kisebb helyen több energiát képesek tárolni, mint az ólom-sav akkumulátorok. Ez különösen fontos tényező lehet olyan napenergia-rendszerek esetében, ahol korlátozott méretű hely áll rendelkezésre.

Hosszú élettartam – A LiFePO4 akkumulátorok élettartama hosszabb, mint az ólom-sav akkumulátoroké, jellemzően 10 + évig is kitartanak. Ez azt jelenti, hogy gazdaságosabb hosszú távú befektetést jelentenek a napelemes rendszerek számára.

Alacsony karbantartási igény – A LiFePO4 akkumulátorok kevesebb karbantartást igényelnek, mint az ólom-sav akkumulátorok, mivel nem igényelnek rendszeres folyadékkiegyenlítést.

Környezetbarát – A LiFePO4  környezetkímélőbb választásnak bizonyulnak, mint az ólom-sav akkumulátorok, nem tartalmaznak mérgező anyagot.

A LiFePO4 akkumulátorok hátrányai

  • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazánMagasabb egyszeri beruházási költség A LiFePO4 akkumulátorok magasabb induló költséggel rendelkeznek, mint az ólom-sav akkumulátorok, ezért költségesebb opcióként definiálható.
  • InformációKorlátozott elérhetőség A LiFePO4 akkumulátorok nem állnak olyan széles körben rendelkezésre, mint az ólom-sav akkumulátorok.

Ólom-akkumulátorok

 

Az ólom-sav akkumulátorok az újratölthető akkumulátorok egy olyan típusa, amelyet már évek óta használnak a napelemes

rendszerekben. Megfizethetőségükről és megbízhatóságukról ismertek, de van jó néhány hátrányuk is.

villanyszámla kérdések

Az ólomakkumulátorok előnyei

  • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazánMegfizethető Az ólom-sav akkumulátorok megfizethetőbb megoldást jelentenek, mint a LiFePO4 akkumulátorok.
  • AkkumulátorMegbízható Az ólom-sav akkumulátorok kipróbált és bevált technológiát jelentenek, amelyet már évek óta használnak napelemes rendszerekben.

Az ólomakkumulátorok hátrányai

Rövidebb élettartam – Az ólom-sav akkumulátorok élettartama rövidebb, mint a LiFePO4 akkumulátoroké, ez jellemzően legfeljebb 5 évet jelent. Emiatt gyakrabban kell cserélni őket, ami hosszabb távon költséges lehet.

Nagyobb karbantartási igény – Az ólom-sav akkumulátorok több karbantartást igényelnek, mint a LiFePO4 akkumulátorok, beleértve a rendszeres folyadékkiegyenlítést.

Környezeti hatás – Az ólomsavas akkumulátorok semmi esetre sem mondhatóak környezetbarátnak, nem úgy, mint a LiFePO4 akkumulátorok. Mérgező, veszélyes anyagok felhasználásával készülnek, amelyek károsak lehetnek a környezetre.

A megfelelő akkumulátor kiválasztása a napelemes rendszerhez

Akkumulátorok közötti döntés során az alábbi tényezőket érdemes figyelembe venni:

  • Információ A LiFePO4 akkumulátorok esetén magasabbak az induló költségek, mint az ólom-sav akkumulátorok esetében.
  • Wagner Solar Dunakeszi A LiFePO4 akkumulátorok nagy energiasűrűséget kínálnak, tehát kisebb helyen több energiát tudnak tárolni, mint az ólom-sav akkumulátorok.
  • dokumentum jóváhagyása Ha olyan akkumulátort keres, amely hosszú évekig tart, a LiFePO4 akkumulátorok jobb választásnak bizonyulnak, mint az ólom-sav akkumulátorok.
  • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán A LiFePO4 akkumulátorok kevesebb karbantartást igényelnek, mint az ólom-sav akkumulátorok, ezzel pedig hosszú távon időt és pénzt lehet megtakarítani.
Minőség és megbízhatóság, Solax rendszerek a Wagner Solartól

A megfelelő akkumulátor kiválasztása a napelemes rendszeréhez fontos döntés, amely hatással lehet a rendszer teljesítményére és hosszú élettartamára. Bár az ólom-sav akkumulátorok sok éven át népszerű választásnak számítottak, a LiFePO4 akkumulátorok számos olyan előnnyel rendelkeznek, amelyek jobb választássá teszik őket. Végső soron a napelemes rendszerek esetében a megfelelő választás függ a felhasználó igényeitől.

Ha napelemes rendszert tervez, mindenféleképpen szánjon időt arra, hogy alaposan felmérje a lehetőségeket és válassza ki az igényeinek és prioritásainak leginkább megfelelő akkumulátort. A megfelelő döntéssel hosszú éveken át élvezheti a napelemes rendszer tiszta és megbízható energiáját.

Tanácsadás szakértőtől

Ne szalassza el a lehetőséget! Kérjen ajánlatot most!

Kérje árajánlatunkat az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen! Vagy kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a +36 27 548 440-es telefonszámon.