Magyarország első napos potenciáltérképe

Napelem Közzétéve: 2022.09.16.

Magyarország első napos potenciáltérképe, a „Budapest Szolár Térkép” új kapukat nyitott meg a napelemes rendszerek terjedése előtt.

Ez egy web alapú, mobilon is használható térképes applikáció, amely műholdas felvételek alapján megmutatja, hogy az épületek tetejének mely része alkalmas napenergia termelésre. Az alkalmazás még azt is segít megbecsülni, hogy az adott tetőfelületen mekkora teljesítményű napelemes rendszer férne el, és, hogy az körülbelül mennyi áramot termelne.

Solarmap Illusztráció

A projekt célja

A „Budapest Szolár Térkép” a „Budapest-Nappal hajtva” projekt révén valósult meg, melynek célja a fővárosi lakosok és ingatlan tulajdonosok segítése napelemes fejlesztéseik tervezésében. A Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség együttműködése jóvoltából megvalósított napelem-térkép olyan külföldi nagyvárosok példájából táplálkozott, mint Bécs, Berlin, Amszterdam és Helsinki.

A térkép használata ingyenes és bárki számára hozzáférhető.

Próbálja ki!
Aktuális pályázatok megújuló energiák területén

Az összehasonlítás kedvéért

Budapesten a cikk megjelenésekor megközelítőleg 100 MW, országosan kb. 3400 MW napelemes rendszer termeli az energiát. Ehhez képest a szolár térkép alapján a főváros kb. 5000 MW-nyi napeneria termelésre lenne képes a feltérképezett tetőfelületek kihasználásával. A Paksi Atomerőmű kapacitása jelenleg 2000 MW. (forrás: nappalhajtva.budapest.hu)

Budapest Szolár Térkép

A klímasemlegesség útján

„…nagyon fontos alapkövét tettük le annak, hogy a Főváros megvalósíthassa klímacéljait, a 40%”-os csökkentést a szén-dioxid-kibocsátásban 2030-ig.” — nyilatkozott Ámon Ada, a Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztályának vezetője.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke a magyar napelemes piac példátlan mértékű fejlődésével támasztotta alá a klímacélok eléréséhez fűzött reményeket.

Egy lakossági méretű napelemes rendszer 5-10 év alatt térül meg

Ez a szám a növekvő energiaárak mellett egyre kedvezőbb lesz. A túlzott mértékű keresletnövekedés miatt azonban jelenleg a megszokottnál hosszabb folyamat árán lehet napelemes rendszerhez jutni. Ehhez a globális alapanyaghiány is hozzájárul.

Érdemes azonban az MNNSZ szakembereire türelemmel várni, mert a robbanásszerű igénynövekedés következtében gombamód szaporodnak a napelem-telepítő vállalkozások, sokszor megfelelő háttér, eszközök és referenciák nélkül” – hívta fel a figyelmet Kiss Ernő.

Napelem kamatmentes hitelre

A Wagner Solar Hungária Kft. 20 éves szakmai múlttal rendelkező, hitelesített MNNSZ tagként stabil háttérrel rendelkezik. Napelemes rendszer ajánlatkéréssel kapcsolatban keresse bizalommal cégünket az ajanlat@wagnersolar.hu email címen, vagy a +3627548440 telefonszámon.

 

(forrás: https://nappalhajtva.budapest.hu/elkeszult-a-budapest-szolar-terkep/nappalhajtva.budapest.hu)