Elhúzódhat az engedélyeztetési folyamat

Napelem, ügyintézés Közzétéve: 2022.08.16.

Mi az MGT és hol foglal helyet a napelemes engedélyeztetés folyamatában?

Az MGT, teljes nevén műszaki gazdasági tájékoztató tartalmazza a napelemes rendszer villamos hálózathoz csatlakozáshoz szükséges műszaki, pénzügyi és egyéb feltételeket. Ez a dokumentum alapfeltétele egy hálózatra tápláló vagy hibrid üzemmódban működő napelemes rendszer telepítésének, tehát enélkül nem telepíthető napelemes rendszer (kivétel: hálózatfüggetlen sziget-üzemű megoldások).  Az MGT-t a területileg illetékes áramszolgáltató állítja ki, miután meggyőződött a hálózat felvevőképességéről és az egyéb szükséges feltételek meglétéről.

 

A  MEGVALÓSÍTÁS TELJES FOLYAMATA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE:

 1. Vállalkozási szerződés megkötése
 2. Ügyfél adatszolgáltatás
 3. Igénybejelentés benyújtása
 4. Kivitelezéshez szükséges feltételek biztosítása
 5. Csatlakozási dokumentáció elkészítése és benyújtása
 6. Napelemes rendszer kivitelezése
 7. Napelemes rendszer beüzemelése
 8. Garanciajegyek megküldése, SolarEdge inverter esetén monitoring regisztráció
 9. Készre jelentés
 10. Szolgáltatói szerződés megkötése
 11. Ad-vesz mérő felszerelése
 12. A rendszer innentől üzemkész

 

Ügyfeleinknek igyekszünk maximális segítséget nyújtani a napelemes rendszer megvalósításának folyamatában, ezért átvállaljuk az ügyintézés a lényegi részét. Miután a végleges árajánlat elfogadásra került, illetve a szükséges adatokat és meghatalmazásokat megkaptuk a leendő felhasználótól, elindítjuk az ügyintézést a hálózati igénybejelentéssel.

igénybejelentés

Egyre később érkezik az MGT

Az igénybejelentés beérkezését követően a szolgáltató hivatalosan 30 napon belül küldi az MGT-t, mely alapján villamostervező kollégánk elkészíti a csatlakozási tervet, amelyet benyújt a szolgáltató felé. Személyes tapasztalatunk azonban az, hogy a várt dokumentum egyre több esetben nem érkezik meg 30 napon belül. A várakozási idő a megnövekedett számú igények és azok feltorlódása miatt gyakran 45-50 napra is nőhet az utóbbi időszakban.

várakozási idő

Abban az esetben, ha az áramszolgáltató valamilyen problémára hivatkozva módosítást vagy akár helyszíni átalakítást kér, az igény újbóli benyújtásától ismét ki kell várni a 30 vagy akár 50 napos elbírálási időt.

Emiatt szeretnénk felhívni ügyfeleink és érdeklődőink figyelmét arra, hogy a napelemes rendszer megvalósítása a jelen helyzetben a tervezettnél hosszabb időt vehet igénybe, valamint szeretnénk ezzel kapcsolatos türelmüket és megértésüket kérni.

Kollégáink mindent megtesznek, hogy az engedélyeztetési folyamat minél zökkenőmentesebben, gyorsabban és sikeresen végbemenjen. 

Mi történik, ha a hálózat nem tudja fogadni a tervezett rendszert?

Ritka esetben előfordulhat, hogy az igénybejelentésben szereplő rendszert a hálózat fejlesztés nélkül nem tudná befogadni. Ilyenkor hálózatfejlesztési munkálatok válnak szükségessé. A szolgáltató ez esetben megállapodást köt az ügyféllel a szükséges munkák elvégzéséről, amellyel kapcsolatban az ügyfelet költség nem terheli, viszont akár éveket is várnia kell a szükséges feltételek megvalósulására. A hálózati munkák befejezése után vihető tovább a napelemes rendszer kivitelezésének folyamata.

A telepítés időpontját befolyásoló további tényezők

Míg dinamikusan, sőt robbanásszerűen növekszik a kereslet a napelemes rendszerek iránt, a munka fix kivitelezői kapacitásra oszlik el, vagyis egy-egy szakembergárdára sokkal több telepítendő rendszer vár. Egy másik fontos tényező, hogy az invertergyártók az alapanyaghiány miatt csökkent gyártói kapacitással, jóval lassabban tudják ellátni a fokozott igényeket. Ez pedig az előre egyeztetett szállítási határidők kitolódását eredményezi.

napelem telepítés