50 kw-nál nagyobb napelemes rendszerek szabályozása változott

Energiatárolás, Napelem Közzétéve: 2022.09.05.

A kormány jelentősen szeretné növelni a hazai napelemes kapacitást, azonban a nagyobb, nem lakossági megrendelők számos akadályba ütközhetnek napelemes rendszer telepítésekor.

A változás nem lakossági ügyfeleket érint

A MAVIR legújabb szabály változtatása  következtében, amely kifejezetten társasházakat, intézményeket és vállalkozásokat hoz nehéz helyzetbe. Az Üzemi Szabályzatukban (M28.) változatában meghatározták, hogy hogy minden 50 kW-nál nagyobb teljesítményű napelemes rendszer esetén kötelező távolról vezérelhető akkumulátoros energiatárolók kiépítése, legalább a felszerelt napelemek kapacitása 60 százalékáig (0,6 MWh/MW)  és két órán keresztül szükséges működnie.

A Magyar Napelemes és Napkollektor Szövetség elnöke, Kiss Ernő szerint ez a szabályozás problémát okoz az összes folyamatban lévő beruházásnál, mivel az előírt tárolókra kevés műszaki megoldás létezik a világon emellett a folyamatban lévő beruházásoknál akár 50% költségnövekedést is jelenthet.

 

Pályázati lehetőségről

Ezért a  Technológiai és Ipari Minisztérium (továbbiakban: TIM) pályázatot indít hálózati integrált energiatárolási beruházások létrehozásához. Pályázat kiírás célja az energia ellátásbiztonság emelkedése mellett a megújuló alapú energiatermelés rendszerintegrációjának növekedése, melyeknek köszönhetően egy környezetbarát végeredmény alakul ki, ez pedig kiváló alternatívája lehet a hagyományos szabályozó eszközöknek.

Tesvolt energiatárolók

Hazánk jelenleg több mint 3200 megawattnyi megújuló kapacitással bír, ez kb. másfélszerese a paksi atomerőmű kapacitásának. A gyarapodó megújuló energiaforrások kihasználásának érdekében szükség van a villamosenergia-hálózat fejlesztésére, ennek legfontosabb eszköze a tárolókapacitások növelése a hálózat azon részein, ahol átlagon felüli a megújuló teljesítmény.

A 33 milliárd forint keretösszegű pályázat az átviteli rendszerirányító MAVIR és az elosztói jogosultsággal rendelkező társaságok részére nyújt vissza nem térítendő támogatást.
A pályázat célja, hogy Magyarországon legalább 33MW kapacitású villamos energia tároló telepítését teszi lehetővé.

A pályázat benyújtási határideje: 2022. október 3.