Elektromos autó töltő napelemmel kombinálva

EV töltő, Napelem Közzétéve: 2023.03.09.

Napjainkban egyre fontosabb kérdés lett, hogy miként érhető el az energiatudatosság. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogyan töltheti gyorsan és biztonságosan elektromos autóját otthonában, akár napelemmel kombinálva.

Napelem rendszer

A napelem rendszert célszerű úgy méretezni, hogy lefedje az adott ingatlan energiaszükségletét. Ezt általában az alapján becsülhetjük meglévő ingatlanok esetében, hogy mekkora az éves fogyasztás, vagy mennyi a havi villanyszámla.

A napelem rendszerek tervezésénél fontos további szempont, hogy a beruházó milyen tervekkel kalkulál a jövőben, milyen nagyobb fogyasztókkal szeretné bővíteni az ingatlan elektromos hálózatát. A tervek és elképzelések alapján már behatárolható, hogy pontosan milyen műszaki tartalomra van szükség a továbbiakban. Nagyobb fogyasztónak tekinthetjük az elektromos fűtési rendszert vagy az elektromos autót is.

Bővíthető napelemes rendszer

Sok esetben, ha csak a közeljövőben valósul meg az elektromos autó vásárlás, akkor kiváló megoldás, hogy már a napelemes beruházáskor tervezünk a nagyobb energiaszükséglettel.  Célszerű úgy méretezni az invertert, hogy bővíthető legyen a jövőben. Így könnyedén elindulhat a rendszer kevesebb napelem panellel, ami a jelenlegi szükségletet elégíti ki. Majd a későbbiekben, ha már beszerzésre került az extra fogyasztó, mint például az elektromos autó, a rendszer további panelekkel bővíthető. A tapasztalatunk, hogy ügyfeleink ezzel a lehetőséggel gyakran élnek. A napelemes rendszer és az elektromos autó töltő tökéletesen kombinálható műszaki megoldások.

Miért érdemes az elektromos autó mellé napelemes rendszerbe is beruházni?

 • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán A napenergia az egyik olyan fő energiaforrás, amely helyben előállítható, nincs szükség szállításra, így minimalizálható az energiapazarlás.
 • Pénzügyi stabilitás ikon Miközben környezetünket nem szennyezzük, olcsón — a napelemes rendszer megtérülése után ingyen — jutunk elektromos energiához.
 • elektromos autó A napfényes órákban keletkező többlet energia eltárolható az e-autó akkumulátorában, így az nem terheli az elektromos hálózatot, és a termelési időszakon kívül nem kell visszavételeznünk.
elektromos autó töltése

Napelem és az elektromos autó töltő

Az otthon történő autótöltés kényelmes és egyszerű. Amennyiben napaelemes rendszer termeli az ingatlan villamosenergiáját, az esetben az elektromos autónkat zöld energiával tölthetjük. A meglévő napelemes rendszerek esetében érdemes figyelembe venni a felhasználásra kerülő villamos energiafogyasztást. Ha a napelemes rendszer termelése csak az ingatlan hálózatának fogyasztását fedezi, érdemes bővíteni a rendszert azért, hogy a napelemes rendszer által termelt árammennyiség képes legyen lefedni az elektromos autó energiaigényét.

A fogyasztás optimalizálásának érdekében célszerű olyan elektromos autó töltőt választani, amely képes kommunikálni a napelemes rendszerhez tartozó szolár inverterrel. Ezáltal a töltő ki tudja használni a megtermelt energiatöbbletet, illetve több beállítási mód válhat elérhetővé.

SolarWatt német, tetőbe integrálható napelem

Egy elektromos autó töltővel kombinált napelemes rendszer esetében érdemes a rendszer részeként smart metert/okosmérőt alkalmazni, amely az export és import energiamennyiséget veszi figyelembe. Ezáltal tudjuk vezérelni az elektromos autó töltését. Az elektromos autó töltővel kombinált napelemes rendszerek esetében az autótöltés akkor a legoptimálisabb, ha a töltés napközben történik, vagy lehetőség van a napközben megtermelt energiát az este folyamán energiatárolóból vételezni.

Elektromos autó töltő típusok

 • Működés, üzemelés ideje ikon Mode 2: A hordozható töltő, ami például az autó tartozék töltője, lassú AC töltést biztosít
 • Vállalati felelősség biztosítás ikon Mode 3: Falra/oszlopra szerelt gyors töltő, hatékony autótöltést biztosít. Mindig bekötve csatlakozik az elektromos hálózathoz, ezért csak szakképzett villanyszerelő telepítheti.
 • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán Mode 4: A villámgyors töltőoszlop DC töltést tesz lehetővé. Ennek használata megterheli az elektromos autó akkumulátorát, amely hosszútávon hatótáv csökkenéséhez vezethet.
Napelem

Két szempontot kell figyelembe vennünk, ha otthon szeretnénk napenergiával tölteni az elektromos autónkat:

 • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazánAz ingatlan elektromos hálózatának kialakítása és terhelhetősége. Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő kapacitás, úgy célszerű bővíteni az elektromos hálózatot.
 • Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtőlA rendelkezésre álló tetőfelületek, amelyekre elhelyezhetők a napelem panelek. Fontos szempont, hogy mikét lehet kialakítani a napelemes rendszert az adott ingatlan esetén.

Elektromos autó töltők

Egyre többen választjuk tudatosan a fenntartható környezetkímélő mobilitást és vásárolunk elektromos autót világszerte. Nézze meg a mi kínálatunkat.

SOLAREDGE EV TÖLTŐK

Mode3 töltőállomás, mely akár 32 A (22 kW) töltési teljesítményre képes…

Részletek

FRONIUS WATTPILOT EV TÖLTŐK

Wattpilot Home otthoni felhasználásra, Wattpilot Go otthonra és utazásra egyaránt…

Részletek

NOARK EV töltők

Fali EV töltők és hordozható töltőkábelek a NOARK-tól…

Részletek

SOLAX EV TÖLTŐK

A SolaX Power elektromos autó töltőjét a lehető legmagasabb követelmények szerint tesztelték és….

Részletek

BMW ELEKTROMOS AUTÓ TÖLTŐ

A környezetkímélő, úgynevezett „zöld” közlekedés a fenntartható és…

Részletek

Kalkuláció a háztartási napelem rendszerre + az elektromos autó üzemeltetéséhez szükséges energia előállítására

 • Villanyszámla díja 16.000 Ft
 • Éves teljesítményben (kWh)
 • Napelemes rendszer mérete (négyzetméter)
 • Napelemes rendszer ára (Br. Ft)
 • Elektromos autó fogyasztása (kWh/100km)
 • Napelem rendszer
 • 5,05
 • 19
 • 2.500.000 Ft
 • Elektromos autó
 • 3,3
 • 15
 • 2.000.000
 • 19

A számításhoz kapcsolódó információ az elektromos autó átlagos éves futása 17500 km. Összegezve a kapott eredményeket és eleget téve a szempontoknak, 7 kWp teljesítményű napelemes rendszerre és 35m2 szabad felületre van szükségünk, ha mindkét projektet szeretnénk megvalósítani. 5 kW teljesítmény felett csak 3 fázisú invertert telepíthetünk, ezért a villanyóránk alatt, három x 16 A áramerősségű kismegszakítót szükséges elhelyezni.

A megvalósítást tekintve kedvezőbb, ha egyszerre történik meg a két beruházás. Amennyiben teljesítmény bővítésre van szükség, azt még az inverter engedélyeztetése előtt szükséges kezdeményezni, ellenkező esetben több hónapos áramszolgáltatói eljárást kell lefolytatni.

Ajánlatkérés
Elektromos autó töltő

Milyen az ideális elektromos autó töltőpont?

 • elektromos autóLegalább akkora töltőáramot ad, amit az elektromos autó fedélzeti töltője be tud fogadni.
 • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazánLegfeljebb akkora árammal terheli az elektromos hálózatot, amit az biztonságosan ki tud szolgálni.

ELŐBB A NAPELEMES RENDSZER, ÉS CSAK UTÁNA AZ ELEKTROMOS AUTÓ?

A rövid válasz, hogy bármely megoldás jól működik. Viszont ha szeretnénk, hogy a napelemes rendszer kommunikáljon az inverterrel, akkor érdemes a napelemes rendszer megvalósításával kezdeni. Manapság már minden inverter gyártó rendelkezik saját márkás autótöltővel is.

 

Tanácsadás szakértőtől

Ne szalassza el a lehetőséget! Kérjen ajánlatot most!

Kérje árajánlatunkat az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen! Vagy kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a +36 27 548 440-es telefonszámon.

Referenciáink

Több évtizedes működésünk óta közel 5500 elégedett ügyfél használja az általunk kivitelezett rendszereket.

P. Zoltán ügyfél

Nagyon köszönjük a segítségeteket és extra odafigyelésed! Gratulálok, tényleg szuper a csapat, egészen különlegesen együtt dolgoztok, öröm volt megtapasztalni!

Nádudvari G ügyfél

Ezt nem lehet 3 szóban leírni. 🙂 A folyamatok az ajánlat adástól a kivitelezésik nyomon követettek, mindenről készül írásos anyag, minőségi kivitelezés, majd tisztességes elszámolás, és hosszútávú garancia, aminek megvan a reális ára is. Itt nem úgy működik, hogy a kőműves-pista, meg a sógorkoma már látott képen szakmunkást, és akkor két sörért összetákol valamit.

Gróf I. ügyfél

Megbízható, azt adják amit ígérnek, segítőkészek,nagyon örülök, hogy az önök cégét választottam.