2021 leghatékonyabb hibrid megoldása a Froniustól

Energiatárolás, Inverter Közzétéve: 2021.12.16.

A hibrid technológia előnyei napelemes rendszereknél

A napelemes rendszer csak a napsütéses órákban termel áramot, egyes napokon viszont olyan sokat, hogy a háztartások nem tudják mindet hatékonyan felhasználni, és a többletenergiát a nyilvános hálózatba táplálják. 2024-től, már csak ún. bruttó elszámolással köthetünk szerződést az áramszolgáltatóval, ami azt jelenti, hogy a hálózatba táplált energiáért jóval alacsonyabb térítést kaphatunk, mint amennyibe a hálózati áram vételezése kerülni fog nekünk.

Ráadásul az áram vezetékeken való szállítása veszteséges, ez tovább csökkenti a megtermelt energia értékét.

 

A saját energia használata gazdaságosabb és kisebb környezeti terheléssel jár.

A legtöbb esetben az energiafogyasztás reggel és este a legmagasabb, mert ekkor tartózkodunk otthon és végezzük el a napi tevékenységeinket.

Az otthoni tárolórendszerrel a saját rendszerünk által termelt energia napszaktól függetlenül rendelkezésre áll. Így este, éjjel és reggel is felhasználható a nap folyamán nyert napenergia.

 

teljes tartalák áramellátás

Áramszünet esetén hálózattól független energiaellátás?

Csak tartalék áramellátásra képes inverterrel és egyenáramú csatolású akkumulátoros tárolóval felszerelt napelemes rendszerrel lehetséges!

És nem csak arról van szó, hogy a napelemes rendszer termeli az áramot áramkimaradás esetén is, hanem napközben az akkumulátor is feltölthető vele, így akár több napos áramkimaradás esetén is megoldható, hogy ellássuk energiával a legszükségesebb fogyasztókat.

Azonban nem minden tárolórendszer tölthető újra tartalék áramellátási üzemmódban. Ilyenkor energiatartalékunk addig tart, míg az akkumulátor le nem merül.

fontos-e a tárolórendszerek hatékonysága a napelemes rendszer kiválasztásakor?

Egy hatékony napelemes rendszer pénzt takarít meg tulajdonosának, ami több százezer forintot jelenthet az inverter teljes életciklusa alatt!

A hatékony otthoni tárolórendszerek esetében alacsonyak az átalakítási veszteségek, tehát minél hatékonyabb a tárolórendszer, annál gazdaságosabb a napelemes rendszer. A piacon lévő energiatároló rendszerek hatékonyságának érdemi összehasonlítása azonban több akadályba ütközik:

  • a különböző gyártók eltérő specifikációkkal dolgoznak
  • a termékek adatlapján csak a maximális (legjobb) érték szerepel
  • a részleges terhelés melletti hatásfokot nem szokás feltüntetni, pedig nagy jelentőséggel bír
  • az akkumulátor megadott névleges tárolási kapacitása nem mutatja a tényleges használható tárolási kapacitást
  • az akkumulátor és az inverter külön-külön befolyásoló tényező
Fronius GEN 24 Plus hibrid inverter és és BYD Battery-Box

A Berlini Alkalmazott Tudományok Egyeteme ( htw Berlin ) által végzett független összehasonlító teszt megmutatta, hogy a Fronius Symo GEN24 Plus inverterből és BYD Battery-Box akkumulátoros tárolóból álló tesztgyőztes rendszer évente 600 kilowattórával több energiát biztosít az elektromos fogyasztóknak, mint más rendszerek.

Honnan lehet tudni, hogy melyik hibrid megoldás a leghatékonyabb?

A teszthez egy szimulációs alapú rendszer értékelést használtak: SPI (System Peformance Index). Ez lehetővé tette, hogy labor körülmények között különböző inverter és akkumulátor kombinációk teljesítményét teszteljék, és ennek eredményeként „az alma a körtével” összehasonlíthatóvá vált. Fontos, hogy nemcsak az egyes részegységeket vizsgálták, hanem közöttük lévő kölcsönhatást is. Így sikerült valóságos helyzetet szimulálni, amilyen egy felhasználó rendszerében napi szinten létrejön.

Hogyan mérték?

Egy ideális rendszer 100%-os teljesítményéből kivonták a különböző veszteségeket:

  • vezérlési veszteség (fogyasztók ki-be kapcsolása esetén)
  • méretezési veszteség (az inverter képességeitől függ)
  • készenléti veszteség (stand-by mód)
  • átalakítási veszteség (pl. a napelemekből érkező áram átalakítása)
  • energiagazdálkodási veszteségek (pl. betáplálási korlátozás vagy a hálózat túlterheltsége esetén)

A Fronius már tavaly is ért el 1. helyezést ezen a teszten, idén pedig egy 1. (Primo GEN24 6.0 Plus) és egy 2. helyet (Symo GEN24 10.0 Plus) is magának tudhat  invertereit BYD akkumulátorral társítva. Ami pedig ennél is beszédesebb, hogy a Fronius-BYD páros érte el egyedül a legmagasabb, „A” energiahatékonysági szintet.

A Fronius szakértelme a hibrid inverterekben

A Fronius GEN24 Plus inverterei többek között a szilícium-karbid alapú teljesítmény-félvezetők alkalmazásával teszik lehetővé a magas átalakítási hatásfok elérését, még kis, néhány száz wattos terhelésnél is.

Ez és más egyedülálló megoldások fémjelzik a Fronius hibrid napelemes inverterekben élen járó szakmai tevékenységét. A 2013-ban piacra dobott Symo hibrid 3-5.0 S inverter az első volt a piacon, mely 3 fázisú back-up rendszerrel rendelkezett. Ez a mai hibrid inverterek között sem általános. A gyártó azóta is évről-évre naprakész fejlesztésekkel biztosítja vezető szerepét területén.

Bővebben a Fronius hibrid megoldásairól
Fronius GEN24 Plus napelemes, transzformátor nélküli hibrid inverterek
Referenciáink önmagukért beszélnek

Napelemes rendszert szeretne?

Tekintse meg kínálatunkat, használja gyors és egyszerű napelem kalkulátorunkat vagy forduljon hozzánk bizalommal! Szakértő kollégáink díjmentesen konzultálnak Önnel telefonon (+36 70 314 1527) vagy e-mailben (info@wagnersolar.hu).