Körvonalazódik a bruttó elszámolás

Napelem Közzétéve: 2021.10.13.

Megjelentek az első információk bruttó elszámolás tekintetében

Az MVM aktuális üzletszabályzatában megfogalmazásra került a bruttó elszámolás,  az elszámolás módja.

Az alábbi dokumentum 60. oldalának 8.5.2 (b) pontja értelmében:

MVM Next_VE ESZ ÜSZ_törzsszöveg

Bruttó elszámolás

Felhasználó kérése esetén a vételezett, illetve a betáplált villamosenergia-mennyiség elszámolása bruttó elszámolással történik a csatlakozási pont leolvasási gyakoriságának megfelelően, azaz az elszámolási időszak alatt a felhasználó által, a háztartási méretű kiserőmű csatlakozási pontján a hálózatból vételezett (vásárolt) és a hálózatba táplált (eladott) villamos energia mennyisége irányonként, azaz a vételezés és a betáplálás külön-külön kerül megállapításra.

A visszavétel árát az alábbi melléklet hivatott meghatározni:

MVM Next_VE ESZ ÜSZ_mellékletek

A dokumentum 10 oldalán azonban ez olvasható: „Bruttó elszámolás egységára: 0 Ft/kWh”

Valószínűsíthetően még nem került megállpításra a visszatáplált villamos áram átvételi ára, ami még ezután kerül véglegesítésre.

Elszámolás módja

A közcélú hálózatba betáplált villamosenergia-mennyiség elszámolása az alábbiak szerint történik
a)
Villamos energia vonatkozásában az elszámolási időszakban a betáplált villamosenergia-mennyiséget az M.1. mellékletben meghatározott áron kell elszámolni.
A háztartási méretű kiserőműből a közcélú villamos hálózatba történő betáplálás önálló termékértékesítésnek minősül, ezért a betáplált villamosenergia-mennyiség után – figyelemmel az vonatkozó pénzügyi jogszabályokra – a felhasználó mint a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetője az elszámolás érdekében köteles az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. részére számlát benyújtani. (Felhasználó részéről részszámla kiállítása az általa termelt és eladott villamos energia esetében nem lehetséges, mivel annak elszámolására a csatlakozási pont leolvasási gyakoriságának megfelelően kerül sor.) Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. a felhasználó által kiállított számlát a kézhezvételtől számított 30 napon belül átutalással egyenlíti ki a számlán feltüntetett pénzintézeti számlaszámra. Magánszemély az adójogszabályokban lehetővé tett esetben számla nélkül is kérheti a kifizetést, amelyet az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. a szükséges kérelem és nyilatkozatok beérkezése után 30 napon belül teljesít.
b)
Rendszerhasználati díj vonatkozásában a felhasználónak a betáplált hatásos energia után forgalmi alapú rendszerhasználati díjat nem, azonban forgalom-független alap és teljesítménydíjat, valamint meddőenergia díjat kell fizetnie.

Hogyan érinti ez a pályázatokat?

Egyelőre nem tudjuk, mi fog történni.

A 100%-os EU támogatású pályázat még egyeztetés alatt áll, végleges kiírás esetén fogjuk látni, kötelezik-e a pályázókat a bruttó elszámolásra.

Az 50%-os otthonfelújítás támogatás esetében pedig már láthattuk, hogy 2021. június 30-át követően elő volt írva a bruttó elszámolás, de nem volt kidolgozva a jogszabály. Ha véglegessé válnak a bruttó elszámolás részletei, bármikor előírhatják a bruttó elszámolás kötelezettségét ennél a pályázatnál is.

Ajánlatot kérek
Kamatmentes hitel energetikai korszerűsítésre

Számoljunk

Egy átlag 15000 Ft-os villanyszámla és egy (felső-)közép kategóriás rendszer telepítésekor míg szaldó elszámolásnál, 37,5 Ft/kWh árral kalkulálva 9-11 év után megtérül a befektetés, úgy egy 20 Ft-os betáplálási árral számolva, bruttó elszámolás esetén ez megnőhet akár 17-19 évre is, jóval túllépve egy átlagos inverter max. 5-10 év alap garancia idejét és a napelemek 12-15 évét. Célszerű választás lehet ebből a szempontból egy SolarEdge inverterrel felszerelt napelemes rendszer, mely 5-25%-al hatékonyabb egy hagyományos napelem erőműnél és akár 20-25 év termékgaranciával is kérhető. Ezt kombinálhatjuk egy Hyundai zsindelytechnológiás napelemmel, melyre 25 év termékgaranciát vállal a gyártó, 25 év után 84,8% garantált teljesítménnyel, főleg ha azt 2023. december végéig sikerül is telepíttetni.

Napelem kalkulátor

REFERENCIÁINK

Több évtizedes működésünk során több ezer elégedett ügyfél távozott tőlünk.

Pájer-T. K ügyfél

Megbízható, pontos, korrekt cég. A pályázatból megvalósult napelemes rendszernél mindenre odafigyeltek és a segítségemre voltak, a pályázathoz szükséges dokumentáción keresztül egészen a kivitelezés befejezéséig. A gyári hibás inverter kicserélését illetve kártérítést is intéztek a gyártónál számomra, tehát ha hiba van, megtalálhatóak, segítőkészek.

Balogh J. ügyfél

Korrekt, megbízható cég. Elégedett voltam a teljes folyamattal a tájékoztatástól a beszerelésig! A solar rendszer számunkra várakozáson felül bevált, érdemes volt belevágni, bátran ajánlom, nem fogják megbánni!

Nádudvari G ügyfél

Ezt nem lehet 3 szóban leírni. 🙂 A folyamatok az ajánlat adástól a kivitelezésik nyomon követettek, mindenről készül írásos anyag, minőségi kivitelezés, majd tisztességes elszámolás, és hosszútávú garancia, aminek megvan a reális ára is. Itt nem úgy működik, hogy a kőműves-pista, meg a sógorkoma már látott képen szakmunkást, és akkor két sörért összetákol valamit.

Több, mint 5000 rendszert telepítettünk országszerte