Az összefogás otthont teremt

Társadalmi felelősségvállalás

Passzív Ház Nyílt Nap

November 11-én volt szerencsénk részt venni a 3 napos Passzív Ház Nyílt Napjának egyik állomásán, Gödöllőn. A résztvevők megismerhettek egy szívszorító történetet és annak pozitív végkimenetelét.

Medencefűtés hőszivattyúval

2016 májusában egy villámcsapás következtében sajnálatos módon leégett egy családi ház Gödöllőn. Mivel a tűzoltók 42 perc alatt értek csak ki, a tulaj végig nézte amint otthona porig égett. Az eset sokakat megérintett, így egy helyi társadalmi összefogásnak köszönhetően egy új passzív házat építettek fel a régi helyére. A tulajdonos sok segítséget kapott az újjáépítésben, volt aki díjmentesen adta a munkáját, mások kedvezményes áron adták termékeiket, ezzel segítve a projekt megvalósulását. A Wagner Solar Hungária Kft. a napelemeket adta nagy kedvezménnyel, hogy a passzív ház a tervek szerint megépülhessen.

Az ingatlan építése során nagy hangsúlyt fektettek a tervezők a szigetelésre. Az itong falakra 30 cm vastag hőszigetelés, míg a tetőtérbe 60 cm és az aljzatba 25 cm került. A három rétegű jó minőségű ablakok és a zsalúzia is azt a célt szolgálja, hogy az épület 0 energiás legyen. Természetesen a hővisszanyerő szellőztetőgép se maradhatott ki az ingatlanból, így garantált a friss és egészséges levegő. Az épület hővesztesége ezáltal 1,03 kW. Vagyis a leghidegebb időben is elegendő lesz egy elektromos panel az ingatlan megfelelő hőmérsékletének szinten tartásához.

A felszerelt 5 kW-os napelemes rendszer fedezi majd az elektromos panelhez szükséges energiamennyiséget, illetve a melegvízkészítést és az egyéb elektronikai eszközök működtetését.

Köszönjük, hogy részt vehettünk ebben a projektben és bízunk benne, hogy a nagy megrázkódtatás után a tulajdonos megelégedéssel használja majd új passzív házát! Az összefogásért külön gratulálunk Benécs József úrnak, aki kezdeményezte és levezényelte a projektet.