Dr. Maurer Géza története

Referencia tanulmány

2014 szeptemberében egy kedves ügyfelünk, Dr. Maurer Géza látogatott meg bennünket, hogy megossza velünk tapasztalatait.

 

Látogatása nagy örömünkre szolgált, mivel a kialakult jó személyes kapcsolat mellett a 2013 nyarán telepített hőszivattyús és napelemes rendszer is problémamentesen működik.

Referencia

Ügyfelünk története

Amikor 2013 májusában Maurer úr megkereste cégünket, az volt a célja, hogy csökkentse a rezsiköltségeket Dunakeszin található otthonában. Eleinte egy napkollektoros rendszert szeretett volna kiépíttetni, de tanácsunkra inkább úgy döntött, hogy napelemes rendszerrel minimalizálja az áramszámláját, míg gázfogyasztását a cirko gázkazán fűtési rendszer kiváltásával levegős hőszivattyú telepítésével radikálisan csökkenti. Mindezeken túlmenően a háztartás melegvíz-ellátását is a hőszivattyú biztosítja. A rendszert úgy sikerült kiépíteni, hogy bármilyen működési probléma merül fel a hőszivattyúnál, vagy tartósan mínusz 20 Co alatti időjárás esetén (ami a körzetünkben nem nagy valószínűséggel bír) a rendszer automatikusan visszakapcsol a cirkofűtésre rásegítésképpen.

Kivitelezés

Mind a napelemek, mind a hőszivattyú telepítésén kívül cégünk végezte a tervezést, a beüzemelést valamint a napelemes rendszer engedélyeztetéséhez kapcsolódó teljes körű ügyintézést is.

Ügyfelünk beszámolója alapján munkatársaink körülbelül 1,5 nap alatt szerelték fel a napelemes rendszert, mely azóta is hiba nélkül dolgozik. A termelést Maurer úr napi szinten többször is dokumentálja, így tökéletes rálátása van a rendszer működésére.

A napelemes rendszerhez képest a hőszivattyú szerelése több időt vett igénybe: elektromos- és gépészkivitelező kollégáink 1 héten át dolgoztak a rendszer kiépítésével és beüzemelésével. Elismerés volt számunkra, hogy Maurer úr szerint szakembereink jól összedolgoztak, és a munkát a megbeszéltek szerint pontosan átadták.

A beszélgetés során kiderült, hogy ügyfelünk szívesen foglalkozik a napelemes és hőszivattyús rendszerrel; minden nap feljegyzi, hogy mennyit termel a napelemes rendszer és mennyit fogyaszt a hőszivattyú. Erről egy kimutatást is elhozott nekünk, amit ezúton is köszönünk. A rendszer működésének ismeretéhez hozzátartozik az, hogy korábban a háznál egy nappali és egy éjszakai áramvételezéshez szükséges (vezérelt) fogyasztásmérő működött. Egy ún. ad-vesz fogyasztásmérő felszerelése történt a napelemes rendszerhez kapcsolódóan, míg a vezérelt fogyasztásmérő helyett a hőszivattyúhoz egy ún. H-tarifás fogyasztásmérő.

Üzemeltetés

Mivel Maurer úr az átlagosnál többet foglalkozik a telepített rendszerrel, ezért rákérdeztem, hogy véleménye szerint egy átlagos felhasználónak mennyire bonyolult az eszközök használata: a hőszivattyú használata semmivel sem bonyolultabb, mint egy gázkazán működtetése. A hőszivattyún nem kell állítgatni semmit, csak a termosztáton kell beállítani a kívánt hőfokot, ezért nem igényel szakmai segítséget vagy bárminemű bonyolult beállítást a rendszer használata. A rendszer automatikusan működik.

Arról is szót ejtettünk, hogy milyen üzemeltetési költségei vannak egy ilyen rendszernek a beüzemelés után. A napelemes rendszerhez és a hőszivattyú működtetéséhez villamos energia szükséges (a napelemnél az éjszakai áramfelvétel miatt) részben fogyasztástól függő 1-2 ezer forintos rendszerhasználati díjat kell fizetni az áramszolgáltatónak a hálózat használatáért, de a kedvezményes „H tarifának” köszönhetően a fogyasztás költsége jóval kedvezőbb a régi gázszámlához képest. A pontos számokról és a fogyasztásról egy részletes táblázatot is kaptunk. Ebben jól követhető, hogy milyen havi költsége van a rendszerek használatának. Az is kiszámolható, hogy mennyi a havi megtakarítás és milyen mértékben csökkent a ház energiaköltsége a napelemes és hőszivattyús rendszernek köszönhetően. Bár még egy év nem telt el, így az év/év forintos összehasonlítás nem végezhető el, de nyilvánvaló a megtakarítás. Eddig havonta átlag 17 ezer forint gázszámlát fizetett. Ez teljes egészében megtakarításként jelentkezik.

 

A beszélgetés során egy nehézséget említett meg Maurer úr: az ELMŰ-vel való egyeztetéseket. Beszámolója alapján hosszas volt a folyamat és a tájékoztatás is kevés volt az újdonság miatt, de végül sikerült az engedélyeztetés, az ad-vesz és a H-tarifás óra felszerelésre került. Bízunk benne, hogy az energiaszolgáltatók a jövőben meggyorsítják és megkönnyítik ezt a folyamatot, így támogatva a lakosságot a napelemes beruházásra. Az energiatakarékossággal összefüggésben és a kiépített rendszerrel kapcsolatban jegyezzük meg, hogy az ELMÜ-rendszerben nincs rákényszerítve az ember a takarékos energiafelhasználásra, DE a saját rendszeren azonban igen. Tehát nemcsak a napelemes beruházással takarítunk meg energiát, hanem az energiafelhasználás optimalizálásán keresztül is. Pl.: energiatakarékos villanykörték használata, vagy csak a legszükségesebb ideig történő elektromos fogyasztás, napsütéses időben történő mosás, vasalás, stb. A családi ház energiafelhasználásának csökkentését segíti elő a hőszivattyúval kapcsolatban a ház külső hőszigetelésének tervezett megvalósítása.

Összefoglalás

A beruházás megtérülésével kapcsolatban megjegyezzük, hogy ez egyszeri beruházás, ahol nem kell megtérülést számolni, mert a beruházási költség azonnal érvényesíthető a vagyonértéken keresztül esetleges eladás esetén, ugyanakkor a gázfelhasználás radikális csökkenése, illetve csak a főzésre történő redukálása a havi jövedelem terhelésének csökkenését okozza sokkal nagyobb mértékben, mint a „hivatalos” rezsicsökkentés megtakarításának mértéke.

Összességében elmondhatjuk, hogy ügyfelünk elégedett a rendszer működésével, a termékekkel, munkatársaink munkájával és segítőkészségével. „Sok segítséget kaptam innen a cégtől.” Bízunk benne, hogy a jó ügyfélkapcsolat a jövőben is megmarad.

Várjuk ügyfeleink további beszámolóit a rendszerek működéséről.