Hatékony működés hálózati visszatáplálás nélkül is

Energiatárolás, Inverter, Napelem Közzétéve: 2023.03.23.

Aszimmetrikus működés Solax hibrid inverterrel

Az ingatlanok tekintetében megkülönböztetünk egyfázisú vagy háromfázisú tápellátottsággal rendelkező ingatlanokat. A Solax X3-Hybrid G4 aszimmetrikus elven működő szolár inverter sorozatnak köszönhetően, megtérülő és költséghatékony megoldás áll rendelkezésre az optimális elektromosenergia felhasználására azok számára, akik napelemrendszert szeretnének telepíteni háromfázisú betáplálás esetén. A háromfázissal és napelemesrendszerrel rendelkező ingatlanok tekintetében gyakori jelenség az inverterek szimmetrikus működéséből, működési elvükből adódóan, hogy a fázisonként megjelenő fel nem használt energiamennyiség egységesen kerül betáplálásra a szolgáltató hálózatába. Ennek következtében energiaveszteséggel számolhatunk. Ezt nevezzük szimmetrikus elven alapuló működésnek, amely az inverterek 98%-ára jellemző. Az ebből fakadó energiaveszteségre kínálnak megoldást a Solax hibrid inverterek és a hozzájuk kapcsolódó technológiai alternatívák.

Mit is jelent ez?

A napelemes rendszerből származó energia folytonosan táplálja az ingatlan hálózatát. Azonban, ha a felhasználásra kerülő energiamennyiség kisebb, mint a napelemes rendszerből beáramló energiamennyiség, akkor a különbözet betáplálásra kerül a szolgáltató hálózatába (vagy egy otthoni akkumulátoros energiatárolóba).

Visszatáplálás korlátozás esetén a legkisebb „fogyasztású” fázisra limitálja az inverter teljesítményét, és a napelemes termelés és az előállított energia különbözet a veszteség, mivel a legtöbb 3 fázisú inverter szimmetrikusan vezérel és alkalmazkodik.

Ennek kivédése érdekében egyes országokban már alkalmazásra kerültek olyan inverterek és energiafelhasználási megoldások, mint például Solax X3-Hybrid G4 terméksorozat, melyek segédprogrammal, illetve az aszimmetrikus működési elvüknek köszönhetően képesek kontrollálni az energiatöbbletet. A technológiai megoldás csak az ingatlanban található fogyasztók számára biztosítja a szükséges energiamennyiséget, tehát nem feltétlenül táplál vissza a hálózatba.

A Solax X3-Hybrid G4 inverterek, illetve kapcsolódó mérő berendezések az energia visszatápláláshoz tartozó ellenőrző, elemző és korlátozó funkciókat látnak el. Korlátozzák a visszatáplálás lehetőségét, majd a megtermelt energiatöbbletet az esetlegesen rendelkezésre álló energiatárolóba juttatja. Amennyiben tartozik a rendszerhez energiatároló, mindenképp optimalizálható az ingatlan energiafelhasználása, elkerülve a drágán vételezett elektromos áram alkalmazását.

Ajánlatkérés
Solax power

Hogyan épül fel a Solax 4H hibrid rendszer?

  • Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől • Napelem
  • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán • Solax G4 hibrid inverter
  • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán • Okosmérő (Smart Meter)
  • Akkumulátor • Esetleges energiatároló (javasolt), már elérhető all-in-one kivitel, amely inverter és akkumulátor egyben
napelem költöztetése

Aszimmetrikus megoldás bemutatása:

A napelemes rendszerek hatékony működésüknek köszönhetően a legtöbb esetben energiatöbbletet termelnek, amely nem kerül felhasználásra. Ennek oka, hogy nem áll rendelkezésre elegendő érdemi fogyasztóberendezés az ingatlanban a megtermelt energia teljes hasznosítására. Így a termelt energia a szolgáltató hálózatába kerülve energiaveszteségként realizálható a napelemes rendszer üzemeltetőjének, ugyanis nem tudja felhasználni a rendszer által megtermelt drága elektromos energiát.

A visszatáplálás korlátozása mellett további előny az aszimmetrián alapuló működési elv. A mindennapokban ez annyit jelent, hogy amikor az ingatlan hálózatában az egyik fázison megjelenő fogyasztás magasabb, mint a másik két fázison, akkor abban az esetben az inverterből érkező áramennyiség arra fázisra csoportosul, ahol arra szükség van. A szimmetrikus inverterek esetében három fázisnál ez a funkció elmarad, ugyanis egyenlő mértékben táplálnak mind a három fázison, alkalmazkodva a legkisebb fogyasztást mért fázis teljesítményéhez. Például napközben amikor süt a nap és egy 5 kWp rendszerben termelne épp 3 kW-ot egy háromfázisú inverter, ez fázisonként oszlana meg 3×1000 Watt „betáplálással”. De közben az ingatlanban egyik fázison fogyaszt a vízforraló 1000 Wattot, másik fázison a hűtő és egy ventilátor együtt 500 Wattot a harmadik fázison pedig csak készenléti (standby) fogyasztás van 100 Watt, akkor az inverter 3×100 Watt teljesítmény fog előállítani és 2700 Watt veszteségünk lesz. Csak a visszatáplálással korlátozással érintett rendszerek esetén jelentkező veszteség, amennyiben nincs DC (egyenáram) oldalon csatolt akkumulátor a rendszerben és az inverterünk szimmetrikus üzemmóddal rendelkezik.

A hatékony energiagazdálkodás érdekében a fázisonként kimenet, amely a szolgáltató hálózatába visszatáplálandó energiamennyiséget jelenti egységesen 0 Watt mennyiségre korlátozható a Solax X3-Hybrid G4 terméksorozat megoldásainak köszönhetően. Tehát így a napelemes rendszer által megtermelt energiamennyiség nem vész kárba, hanem az Ön ingatlana energiaellátást és kényelmét biztosítja.

Napelemes rendszerek jövője
Solax Power system

Magyarországon ez az inverter típus már elérhető az engedélyesek listáján. Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal az ajanlat@wagnersolar.hu címen.

Ajánlatkérés
Hírek, informácók, pályázatok, akciók