30 energiatakarékos tipp

Napelem

30 energiatakarékos tipp
 • 01. Figyeljen az ablakokra!

  Az ajtók és ablakok több szempontból is a ház gyenge pontjai. Nem csak a betörők jönnek itt be könnyen, de a meleg is itt illan ki leggyorsabban – ha nem tesz ellene semmit. Az ablaktábla mindössze 2-4 cm vastag, az ajtó maximum 10 cm, a szökni vágyó melegnek csak ennyit kell áthidalnia, szemben a fal 30-50 cm-es vastagságával. Az ajtónál gyakran már egy egyszerű szélfogó is sokat számít a hőveszteség elkerülésére. Az ablaknál viszont már számos olyan megoldás létezik, amelyekkel hőveszteség minimalizálható. Ez, a leginkább passzív házaknál alkalmazott speciális ablak különösen nagy ablakfelületek esetén eredményes megoldás.

 • 02. Szigeteljen jól az ablak!

  Amennyiben nem nyílászárócserében gondolkozik, javíttassa meg a rosszul szigetelő ablakokat. Gyakran elegendő a vasalatok javítása és a gumiszigetelés cseréje. Fontos, hogy ezeket karban kell tartani, és időnként érdemes kicserélni a jobb szigetelés érdekében. Ha régi típusú ablaka van, de a tok még nincs elkorhadva, akkor üveget is lehet cserélni benne, hiszen a hőszigetelt üvegnek köszönhetően akár 4-5 0C-os különbséget is jelenthet.

 • 03. Már az építkezésnél legyen előrelátó!

  Nagy ablakok a déli oldalon, kicsik az északin – hangzik az aranyszabály. A nagy déli fekvésű ablakfelületeken – speciális ablak beépítésével – a nap energiáját még fűtésre is használhatja. Ezzel szemben a ház északi oldalán elég, ha az ablakokat úgy méretezi, hogy a helyiségek még éppen elegendő fényt kapjanak. Természetesen a ház belső elosztását is célszerű ehhez igazítani, az északi oldalra kerüljenek azok a helyiségek, amelyek kevésbé fényigényesek (hálószoba, kamra, fürdőszoba, WC), míg a napos déli oldalra azok, ahol a legtöbb időt töltjük, így például a nappali. Érvényes, hogy az északi oldalon 10%, a keleti és nyugati oldalon 20%, míg a déli oldalon akár 30% is lehet az ablakfelület.

 • 04. Válasszon hőszigetelt garázsajtót!

  A garázsajtó nagy felülete miatt vagy sok hőt veszíthet, vagy jól szigeteltsége miatt segít hőszigetelni otthonát. Tartsuk zárva, így télen nem hűl ki és nyáron nem melegszik fel a garázs. Ne a legolcsóbbat, hanem egy hőszigetelt garázsajtót válasszon!

 • 05. Szellőztessen okosan!

  Abszolút jól záró, jól szigetelt ablakok esetén különösen fontos a lakás rendszeres szellőztetése, mivel nagyobb a penészképződés veszélye. Reggelente szellőztessen 10-30 percet. Napközben rövid ideig, további 3-5 alkalommal tanácsos otthonát átszellőztetnie. Télen rövidebb, nyáron hosszabb ideig szellőztessen és a fűtést csak utána kapcsolja be. Nyissa ki az ajtót, ablakot, így a huzatnak köszönhetően a levegő megfelelően tud áramolni, de a falak nem hűlnek ki. A folyamatosan résnyire nyitott ablak mellett lassan és észrevétlenül kiszáll a meleg.

 • 06. Ne az utcát fűtse!

  A jó hőszigetelés megakadályozza az épület hőveszteségét, ezáltal rengeteg energia megtakarításához járul hozzá. Az új építésű házakban ezért érhet el akár 60-70%-os energia-megtakarítást a régi épületekkel szemben. Az úgynevezett passzív házaknál (amelyek kiemelkedő hőszigetelésüknek köszönhetően nem igényelnek fűtési rendszert) az energiafogyasztás akár 90%-kal is alacsonyabb lehet. A legkorszerűbb fűtési rendszer sem ér sokat, ha a meleg észrevétlenül szökik ki a lakásból.

 • 07. Ne fűtse túl!

  Akár azonnal energiát takaríthat meg és csökkentheti fűtési költségeit azzal, ha nem fűti túl lakása helyiségeit. Már 1°C-kal alacsonyabb hőmérséklet is 6%-kal kevesebb energiafelhasználást jelent. Természetesen a legnagyobb megtakarítást elavult, korszerűtlen fűtési rendszere modernizálásától várhatja, amellyel fűtési költségei akár 30%-kal is csökkenhetnek. Bár „ideális fűtés” nem létezik, saját lehetőségeihez, valamint otthona adottságaihoz igazított ideális megoldás igen.

 • 08. Válasszon energiatakarékos készülékeket!

  Cserélje le a nagy háztartási gépeket – hűtőszekrény, fagyasztó, mosógép, mosogatógép – energiatakarékos berendezésekre. Ezek bekerülési ára kissé magasabb, de hosszú távon megéri. Mosógép és mosogatógép esetén érdemes még odafigyelni a vízfogyasztásra is.

 • 09. Tegyen be több fogást egyszerre!

  A sütőt csak nagyobb mennyiségek sütéséhez használja, és készítsen párhuzamosan akár több fogást is. A hőkihasználás így a leggazdaságosabb. A hőlégkeveréses sütőkben egyszerre több szinten is készülhetnek a fogások, egységnyi idő- és energiafelhasználás mellett.

 • 10. Válasszon a főzőlaphoz illeszkedő fazekat!

  Ügyeljen arra, hogy a főzőlap átmérőjéhez illeszkedő méretű fazekat, és ahhoz teljesen passzoló méretű fedőt válasszon. Ez biztosítja a legoptimálisabb hőátadást. Ha az edény túl kicsi, értelmetlenül vész el a hő és az energia, ha viszont túl nagy, értelemszerűen tovább tart az étel elkészítése.

 • 11. Főzzön energiatakarékosan!

  Főzze meg egyszerre a több fogást, kihasználva ezzel a főzőlap melegét, így nem kell megvárni, míg újramelegszik. Használja ki a maradékhőt! A főzőlap még kikapcsolás is meleg marad, viszont energiát már nem fogyaszt, ez elegendő lehet az ételkészítés utolsó fázisának befejezésére. Válasszon rozsdamentes acélt vagy öntött vas edényeket. Használjon fedőt főzés közben, így gyorsabban megfő az étel és kevesebb energiára lesz szüksége.

 • 12. Kiolvasztáshoz ne a mikrót használja!

  A mikrohullámú készülékek legáltalánosabb felhasználási célja a melegítés és a mirelit ételek kiolvasztása, de tudnia kell, hogy utóbbi bár praktikus, de korántsem energiatakarékos eljárás. A mélyhűtött élelmiszerek kiolvasztásának legokosabb módja, ha időben kiveszi azokat a mélyhűtőből és a hűtőszekrényben lassan, fokozatosan hagyja kiolvadni.

 • 13. A víz felforralásához válassza a vízforralót!

  Tűzhely vagy mikrohullámsütő helyett használjon vízforralót a tea vagy kávé főzéséhez. Gyorsabb és az energiafogyasztás is kedvezőbb így, hiszen fél liter vizet feleakkora fogyasztással készíthet el. Figyeljen rá, hogy a ha vízköves a vízforraló, romlik a hatékonysága.

 • 14. Helyezze a megfelelő helyre hűtőjét!

  Soha ne állítsa a hűtő- vagy fagyasztószekrényt fűtés vagy tűzhely közelébe, és óvja a készüléket a direkt napfénytől. A fagyasztóláda legjobb helye fűtetlen helyiségben van. Általánosan érvényes szabály, hogy minél hűvösebb helyen áll a készülék, annál alacsonyabb lesz az áramfogyasztása. Jegyezze meg: minden egyes Celsius fokkal alacsonyabb külső hőmérséklet 6%-kal több áram-megtakarítást jelent.

 • 15. Pakolja tele a mosogatógépet!

  Használja ki teljesen a mosogatógép befogadóképességét, nyugodtan gyűjtse össze több étkezés használt edényeit, evőeszközeit. Ha a mosogatógép ajtaja folyamatosan zárva van, az ételmaradék nem szárad rá az edényekre. Két féltöltet elmosogatása takarékprogramon sokkal több vizet és energiát igényel, mintha egyszer indítaná el normál programon a telepakolt mosogatógépet.

 • 16. Bánjon szűkmarkúan a mosószerrel!

  A mosószer adagolásánál vegye figyelembe a víz keménységi fokát, és ha lehetséges, mondjon le az öblítő használatáról (pl. törölköző mosásánál). Vegye figyelembe, hogy a mosószerek rendkívüli mértékben terhelik a környezetet. Amennyiben teheti, váltson környezetbarát mosószerre.

 • 17. Melegvizet a mosógépbe!

  Vannak olyan modern készülékek, amelyek két csatlakozással rendelkeznek, külön a meleg- és hidegvízhez, ezáltal a készülék direktben rácsatlakoztatható a melegvíz-ellátásra. Új mosógép vásárlásakor figyeljen arra, hogy a készülék külön a melegvízre is csatlakoztatható legyen.

 • 18. Helyes használattal energiát takaríthat meg!

  A háztartási energiafelhasználás legnagyobb hányada – a fűtés után – a melegvíz előállítására esik. Érdemes tudnia, hogy egy ember átlag 30-50 liter melegvizet használ el, amelynek több mint fele jut a fürdésre, és jelentős mennyiségű melegvizet használ a konyhában és a lakás tisztítására is. A villanybojler és az átfolyós vízmelegítő helyes használatával jelentős mennyiségű energiát megtakarítva juthat melegvízhez a nap minden szakában.

 • 19. Frissítő zuhany teli kád helyett

  Jó, ha tudja: a fürdés háromszor annyi energiafelhasználással jár, mint a tusolás. Egy háromperces zuhanyozáshoz 30-50 liter víz, valamint 1-1,9 kWh áram szükséges, míg egy kád megtöltéséhez 120-150 liter vizet és 5-6,8 kWh áramot is el kell használnia.

 • 20. Használjon okos tusolófejet!

  Használjon vízsugárszűkítõt és légkeveréses tusolófejet! Ez a vízsugarat porlasztja, ami azonos vízmennyiség mellett jobb tisztítóhatást eredményez

 • 21. Takarékoskodjon a vízzel!

  Fogmosásnál, borotválkozásnál ne folyassa folyamatosan a vizet. Szappanozásnál vagy samponozásnál szintén zárja el a csapot. Ezzel rengeteg vizet spórolhat meg.

 • 22. Állítsa a szobához a hőfokot!

  Minden helyiségben olyan hőmérsékletet igyekezzen beállítani, ami az adott szobában folytatott tevékenységhez és a kellemes közérzethez szükséges. Míg a fürdőszobában, nappaliban és gyerekszobában szükség lehet 20-22 °C is, a hálószobában és a ritkán használt szobákban 18 °C is elegendő. Ne feledje: minden Celsius fok 6% energia-megtakarítást jelent.

 • 23. Használjon redőnyt, függönyt, zsalugátert az éjszakai hővédelemért!

  Éjjelente a lehúzott redőny, bezárt zsalugáter, illetve a fűtőtestet nem eltakaró függöny a hideget és a huzatot is visszatartja, ezáltal megakadályozza a meleg kiszökését. Célszerű hosszabb függönyt választani, de mindenképpen figyelni kell rá, hogy a függöny ne lógjon rá a radiátorra, hanem mögé legyen betűrve.

 • 24. Ha kikapcsolja, akár 440 kWh áramot megtakaríthat!

  A szórakoztatóelektronikában a folyamatos készenléti (azaz stand-by) üzemmód hiánya ma már elképzelhetetlen. Egy átlagosan felszerelt, televízióval, video- vagy dvd-készülékkel, hifi-berendezéssel stb. ellátott háztartást a rejtett energiafogyasztást elkövető készülékek sokasága akár évi 440 kWh felesleges áramfogyasztással is terhelheti. A kényelemnek tehát ára van. Kérdés, ér-e annyit, hogy készülékei azonnali szórakoztatásra készek legyenek, avagy túl nagy fáradságot jelent-e a távirányító helyett magát a készüléket kikapcsolni? A legegyszerűbb megoldás, ha ezeket a készülékeket ugyanabba az elosztóba dugja, így egy gombnyomással ki be kapcsolhatja az összes készüléket.

 • 25. A kompakt fénycső ötödannyit fogyaszt, és tízszer tovább bírja!

  Azon világítótestekben, amelyek naponta a leghosszabb ideig világítanak, cserélje le a villanyizzót kompakt fénycsőre. Bár ezek beszerzési ára magasabb, mégis mintegy 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, és tízszer akkora az élettartamuk, mint a hagyományos villanykörtének, ezért hosszú távon sokkal gazdaságosabbak. Napi egy-másfél óra használati idő már indokolhatja a hagyományos izzó energiatakarékosra való cserélését. Egy hagyományos villanykörte átlag élettartama kb. 1.000 óra, míg a kompakt fénycsövek akár 8.000-12.000 órán keresztül is világítanak.

 • 26. Használja okosan a világítást!

  Az energiatakarékos izzók kevésbé érzékenyek a föl-le kapcsolgatásra, mint a hagyományos villanykörték. Ettől függetlenül, érdemes 2 perc szünetet taratani a föl-le kapcsolás között, hiszen ezzel növelhetjük az izzó élettartamát.

 • 27. Használjon mozgásérzékelős lámpákat!

  Az udvaron, illetve a ház bejáratához válasszon mozgásérzékelős lámpákat, így azok csak akkor gyulladnak fel, amikor szükséges és nem használjuk fölöslegesen az áramot.

 • 28. A helyiség méretéhez válasszon klímaberendezést!

  A klímaberendezést a helyiség méretének függvényében válassza ki. A számításhoz vegye igénybe szakember segítségét. A túlméretezett klíma felesleges energiapazarlással jár, míg az alulméretezett berendezés nem képes biztosítani a kívánt hőmérsékletet. Készülékválasztáskor legyen figyelemmel arra is, hogy a hűteni kívánt helyiségnek hány és milyen tájolású ablaka van, milyen hőforrások vannak a szobában (világítás, személyek és berendezések száma), valamint a helyiség hőszigetelése is fontos tényező. Fontos, hogy a berendezést ne érje közvetlen napfény, hiszen ennek köszönhetően akár 10%-kal több energiát is fogyaszthat.

 • 29. Fektessen hangsúlyt a klímaberendezés karbantartására!

  Egyrészt egészségügyi szempontból is fontos, hogy minden évben egy szakember leellenőrizze klímaberendezésünket, másrészt energiát is spórolhatunk, ugyanis a berendezésben felgyülemlett por és szennyeződés csökkenti a klíma kapacitását, ezzel egy időben növeli az energiafogyasztását.

 • 30. Ültessen fákat!

  Egy jó helyre elültetett fa nyáron árnyékolhatja a házat, ezzel hűvösen tartva otthonunkat, így kevesebb klímát kell használnia. A fákkal beültetett telkeken, nyári napokon 1,5-2 °C-kal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet, mint a sík területeken.

Referenciáink

Több évtizedes működésünk során közel 3000 elégedett ügyfél távozott tőlünk.

B.Balázs , 2015Törökbálint

„Elégedett vagyok a napelemes rendszerrel. Nagyon tetszik a SolarEdge mobilos alkalmazása, ahol meg tudom nézni az aktuális és múltbeli termelési adatokat. Örülök annak is, hogy a becsült éves teljesítményhez képest a rendszer majdnem 10%-val többet termelt.”

Dr. Elség Attila Kulcs

Egy cég, mely összetett problémák megoldásában gyorsan, rugalmasan és segítőkészen dolgozik.

Árvai T. ügyfél

1 éve működik a rendszer hibátlanul. A telepítésben és előkészítésben szakmailag és emberileg is kellemes emlék maradt az Önök részéről kapott támogatás és rugalmasság. Tapasztalatom alapján meggyőződéssel csak ajánlani tudom a céget bárkinek. Köszönettel: Árvai Tamás

Több, mint 3000 rendszert telepítettünk országszerte