Utolsó lehetőség visszatápláló napelemes rendszerre

Napelem, ügyintézés Közzétéve: 2022.10.25.

FRISSÍTÉS: Kedves Érdeklődőink! A beérkezett igények kezelése jelenleg folyamatban van, azonban több új engedélyeztetési igényt sajnos a szűkös határidő miatt nem tudunk vállalni. Köszönjük a megértést!

A betápláló napelemes rendszerek fénykora

A hálózatra tápláló napelemes rendszer korunk legelterjedtebb napenergia termelő megoldása Magyarországon. Megvalósítási folyamata egy összetett engedélyeztetési procedúrával indul, mely az igények számának drasztikus növekedésével az utóbbi időben jelentősen hosszúra nyúlt. Népszerűsége első sorban a rendkívül kedvező szaldó elszámolásnak tudható be, mert a napelemes beruházás megtérülési idejét kecsegtetően lerövidítette kb. 8-10 évre. Ez a napelemes rendszerre vágyók számára ideális időszak azonban a végéhez közeledik. A visszatáplálós rendszerek szaporodását ugyanis a jelenlegi elektromos hálózat már nem tudja lekövetni. Az ok egyszerű: a háztartások által csúcsidőben termelt többletenergia (amit a háztartás nem használ el) mennyisége olyan mértékűre nőtt, melyet a hálózat nem képes befogadni.

Új szabály lép életbe,

mely a már befogadott igényekre nem vonatkozik.

A közelgő változásokról először az október 13-i Kormányinfó keretében hallhattunk. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a kormány döntését, melynek értelmében egy bizonyos határidőn túl nem kapnak a napelemes rendszerek engedélyt a villamos hálózatra való csatlakozásra, vagyis nem táplálhatnak a közösségi villamos hálózatra.

fotó: Alexander Kovalev, Pexels

Mit jelent ez pontosan?

Akik a döntést követően szeretnének napelemes rendszert kiépíttetni, csak a saját ingatlanukban használhatják fel az általa termelt energiát. A többlet energia így nem értékesíthető az áramszolgáltató felé, eltárolásához pedig akkumulátoros rendszert szükséges létesíteni, mely bonyolult és költséges beruházás. A megtérülési kilátások jelentősen romlanak ezáltal. Csekély vigasz, hogy cserébe nincs dolgunk az áramszolgáltatóval.

Mikortól érvényes a döntés?

Hivatalos rendelet még nem született, de a kormány október 22-i sajtótájékoztatóján október 31-et jelölték meg végső határidőnek a visszatápláló napelem rendszerek engedélykérelmének benyújtására.

napelemes rendszer háztetőn

Még nem késő

Cégünk az sosengedely@wagnersolar.hu címen október 25 éjfélig fogadja az igényeket az engedélyeztetési folyamat elindítására. A rendkívüli határidőre tekintettel a beérkező igényeket gyorsított eljárással, végleges ajánlat és szerződés nélkül beadjuk, hogy minél több beruházónak adjunk lehetőséget a jelen feltételek mellett napelemes rendszer megvalósítására.

Kapacitásaink végesek, érkezési sorrendben kezeljük az igények beadását. További részleteket a beérkezett megkeresésekre válaszban küldünk.

küldjön emailt

A már felmérés alatt vagy végleges ajánlat közelében lévő ügyfeleinknek nem szükséges külön jelentkezniük, mert mindenkivel felvesszük a kapcsolatot.