SolarEdge napelemes rendszer tűzoltási kísérlete

Napelem Közzétéve: 2023.11.10.

A „Napelemek tűzvédelme” konferencián ismét találkozott a napelemes és a tűzvédelmi szakma.

Napelemmel rendelkezők, valamint a vásárlása előtt álló ügyfeleket a megtérülésen túl a biztonsági faktor érdekli leginkább.
Jelen cikkünkben egy konkrét példán keresztül szemléltetjük, hogy mi történhet egy esetleges tűz esetén.
Milyen biztonsági óvintézkedést tehet meg a felhasználó, illetve milyen védelmi rendszerek működnek ennek biztosítására?
Ezekre a kérdésekre keresték a választ a SolarEdge által szervezett balatonföldvári tűzkísérleten részvevő szakemberek, ahol külön erre a célra egy 20 m2-es, működő napelemes rendszer épült. 

A SolarEdge hitvallása, miszerint kiemelten fontos szempont a biztonság,ezért is támogatta a gyártó egy komplett napelemes rendszer felajánlásával annak vizsgálatát, hogyan viselkedik a SolarEdge-rendszer tűz esetén.

A tűzpróbáról…

A tavalyi évben is volt már hasonló tűzpróba a Katasztrófavédelem hatvan-nagygombosi gyakorló telephelyén. Az akkori vizsgálat elsősorban az égő napelemek olthatóságára fókuszált. Egy hagyományos sztring-inverter és egy SolarEdge-rendszer feszültségértékeit mérték.
Idén októberben a balatonföldvári strandon 10 napelemből épített PV-rendszer tűzeseti viselkedését vizsgálták, ezúttal a feszültségek időbeli lefolyására, a SolarEdge biztonsági funkcióinak bemutatására összpontosítva.

A kísérletre a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség által rendezett konferencia keretén belül került sor. A konferencián először előadás formájában mutatták be a SolarEdge biztonsági funkcióit, a gyártó és a hagyományos sztring-inverterek közötti különbséget biztonsági szempontokat szem előtt tartva.

Safe DC funkció

A sztringen mért feszülstég 30 másodperc alatt 120V értékre csökkent a kezdeti 400V-ról. Ezután tovább csökken az optimalizálónkénti 1V értékre, a teljes sztringen 10V-ra.
Attól a pillanattól számítva, ahogy a láng elérte a napelemet, a 70 mp múlva a feszültség 120V alá csökkent, a kábel megsemmisülésekor az inverter hibát jelzett (erről riasztást küldött) és a rendszert leállította.
A leírtak alapján két rendszertípust különböztetnünk meg;

Hagyományos sztring-inverterek esetében

 • A sorba kötött napelemek napsütés esetén generátorként viselkednek, akkor is ha az inverterről le vannak választva.
 • Ilyenkor a mért feszültség a biztonságos érintésvédelmi feszültség (120V) sokszorosa. A tető égése során sokszor a napelemek eltávolítása lenne szükséges, de ilyen rendszerek estén túl kockázatos.
 • A tűzoltó csak akkor tudja az oltást megkezdeni, ha a napelemrendszer megsemmisült, ezzel együtt valószínűsíthető a jelentős kár.

SolarEdge sztring-inverter esetén

 • Az optimalizálókat kötik sorba, nem a napelemeket.
 • Ahogy az látható volt, az optimalizálók képesek a napelemeket leválasztani. Üzemzavar esetén 1V / optimalizáló feszültség mérhető.
 • Az ilyen rendszer, ezzel a minimális feszültséggel a beavatkozó tűzoltó számára biztonságos, az oltást azonnal meg lehet kezdeni akár a napelemekkel fedett héjazat területén is, így a tűz tovább terjedése megakadályozható.
 • A tulajdonos nagyobb biztonságban tudhatja tulajdonát.

A kísérlet rámutatott az optimalizálók minimalizálják a tűz lehetőségét, valamint egy esetleges tűz esetén létfontosságú lehet, főként a tűzoltók védelme érdekében. A napelemes rendszerek egyik fő kérdése tehát a biztonságos olthatóságuk.
Ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet, hogy erősen ajánlott az ingatlan biztosításába belevenni a napelemes rendszert is puszta elővigyázatosságból.

Miért válasszon minket?

Az elmúlt évek során folyamatosan arra törekedtünk, hogy a piacon fellelhető legújabb technológiájú, minőségi és megbízható termékeket kínáljunk ügyfeleink számára. Hosszú távon tervezünk, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy családunk minden tagja a Wagner Solar Hungária Kft. csapatát erősíti.

 • Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől! Minőség és megbízhatóság 2002 óta
 • 25 év garancia Csúcstechnológia 25-30 év garanciával
 • napelemes rendszerrel nemcsak elektormos áramot állít elő, de növeli az ingatlan értékét is Kulcsrakész megoldások: a tervezéstől a kivitelezésig
 • Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől! Színes termékpaletta, komplex energetikai megoldások
 • Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől! Elérhető árak, finanszírozási tanácsadás
 • Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől! Több, mint 5500 telepített rendszer
Magyarbrand 2022
Tanácsadás szakértőtől

Ne szalassza el a lehetőséget! Kérjen ajánlatot most!

Kérje árajánlatunkat az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen! Vagy kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a +36 27 548 440-es telefonszámon.