Magyarbrands és Superbrands díj nyertes Pénzügyileg Stabil Vállalkozás a Dun & Bradstreet Minősítése Alapján
Magyarbrands és Superbrands díj nyertes Pénzügyileg Stabil Vállalkozás a Dun & Bradstreet Minősítése Alapján

Napelemtípusok

amorf-, mono- és polikristályos

Hyundai s350sg napelem

Gyártási technológiájuk alapján eltérő tulajdonságú napelemek kaphatóak. Alapvetően három fő típust különbözetünk meg:

1. amorf (vékony rétegű)

2. polikristályos napelem

3. monokristályos napelem.

Az amorf illetve a mono- és polikristályos napelemek hatásfoka és előállítási költsége jelentősen eltér egymástól.

Napelem típusok

Készítettünk egy 30 perces videót, amelyben kollégáink részletesen bemutatják a különböző napelem típusokat. Többek között szó esik a monokristályos, polikristályos napelemekről, a PERC, a Shingled és az Üveg-üveg technológiáról.

Napelem kalkulátor

Napelemtípusok

Amorf napelem

A legolcsóbb az amorf, más néven vékony-réteg napelem. Ezeknél valamilyen hordozóra (leggyakrabban üvegre, vagy vékony acéllemezre) viszik fel a félvezetőt néhány mikron vastagságú rétegben (ezért hívják vékony-réteg technológiának). Ilyen módon lehet hajlékony vagy átlátszó napelemeket is készíteni, ami nagyban növeli a felhasználás lehetőségeit. A vékony-réteg napelemek közül jelenleg az amorf-szilícium (a-Si) félvezetős a legelterjedtebb. A vékony-réteg napelemek fajlagosan a legolcsóbbak, de nagy felületre van szükség belőlük, ugyanis a leggyengébb a hatásfokuk (5-8%). Előnyük a mono- illetve polikristályos napelemekkel összehasonlítva, hogy kevésbé érzékenyek a melegedésre, szélesebb fényspektrumot tudnak hasznosítani, már szórt fénynél is működnek, szép homogén a felületük, ami fontos lehet esztétikai szempontból, valamint lehet hajlékony vagy átlátszó kivitelben is készíteni, ami építészeti, vagy egyéb praktikus szempontokból sokszor érdekes lehet. Nagy hátrányuk az alacsony hatásfok és a rövid élettartam, ami kb. 10 évre tehető. A jelen fejlesztések mellett ez a napelem típus már leágazóban van.

Monokristályos napelem

A monokristályos napelem a legjobb hatásfokú, kb. 19-20%. Melegebb égövi körülmények között, direkt napsütésben jobban teljesít.
A monokristályos napelemek 2020 nyarán körülbelül 350-370 W teljesítményben érhetők el.

Polikristályos napelem

A polikristályos napelemek kb. 17-18% hatásfokkal dolgoznak. Hűvösebb területen, szűrt fényben teljesít jobban.

A polikristályos napelemek 2020 nyarán körülbelül 280 – 300 W teljesítményben érhetők el.

2020-as tapasztalatunk, hogy a monokristályos napelemek gyártástechnológiája jóval fejlettebb, mint a polikristályos napelemeké.

A korszerű napelemmodulok élettartamuk legalább 30-35 év.

A legtöbb napelemmodul gyártó általában 5-10 év gyári garanciát és 20-25 év teljesítmény garanciát biztosít. A teljesítmény garancia azt mutatja, hogy a napelemmodul 20-25 év használat után is a gyártás során meghatározott névleges teljesítmény minimum 80%-át teljesíti.

 

A SolarWatt napelemekre 12 év garanciát adunk, míg üveg-üveg moduljaikra 30 évet. Teljesítmény garanciája az utóbbinak 30 évnél 87%.