A 100%-os napelemes támogatás tapasztalatok

Inverter, Napelem

Alapjaiban változtatta meg több tízezer magyar háztartás mindennapjait az elmúlt időszakban. De mik voltak a 100%-os pályázat legfontosabb tapasztalatai? A Wagner Solar ügyfeleit kérdeztük, illetve kutatást végeztünk nyilvánosan elérhető fórumokon és közösségi média csoportokban. Jelen cikkünkben összegezzük a kapott tapasztalatokat.

A 100%-os napelem támogatás eredeti célja és lényege

 

Az első ütemben 2021 végén elérhetővé tett, Európai Uniós forrásokból finanszírozott támogatás fő célja a koronavírus gazdasági következményeinek enyhítése volt az országos átlag alatti jövedelemmel rendelkező családok számára.

 

Napelemes autóbeálló

A pályázat a tetőszerkezetre helyezett napelemes rendszer kiépítésére bruttó 2,9 millió forint igényelhető összeghatárt tett lehetővé. Amennyiben a napelem mellett hőszivattyús fűtéskorszerűsítés, villamosenergia tároló beépítése, valamint a nyílászárók cseréjére is a tervek között szerepelt, akkor az igényelhető összeg felső határa 11,3 millió forint volt.

A 100%-os napelem pályázat elbírálásának tapasztalatai

Az első szakaszban 43 ezernél is több háztartás nyújtotta be az igényét. A fokozott érdeklődés miatt a bírálati időszak jobban elhúzódott a vártnál. 2022 szeptemberében és októberében viszont minden nyertes pályázó kézhez kapta a győztes pályázatról szóló támogatói okiratot. A pályázók ezután értesítést kaptak a 2. mérföldkő teljesítési kötelezettségéről. Gondot jelentett viszont, hogy az elbírálás késése miatt a mérföldövekre vonatkozó tevékenységekre nem került sor. Emiatt a pályázatkiíró a mérföldövek elérésének céldátumait általános érvényűen meghosszabbította.

Referenciáink önmagukért beszélnek

A fajlagos költség fogalmával sok pályázó volt kénytelen megismerkedni

A vissza nem térítendő 100%-os napelemes lakossági pályázat 485.645 Ft/kWp összegben elszámolható költséghatárt rögzített. Ennek megfelelően a támogatás keretei között beszerezhető maximális rendszerméret 5kWp, aminek az elszámolható összege 5 x 485.645 Ft = 2.428.225 Ft. Ennek a fő tapasztalata, hogy a pályázatban meghatározott fajlagos költség nem számol a külső hatásokkal. Ráadásul a napelem rendszer méretének csökkentésével arányosan az igényelhető támogatás összege is redukálódik. Emiatt a támogatási összeg korlátai sok háztartásnál a gyengébb minőségű, olcsóbb napelem rendszerek telepítését generálták.

Az infláció ellenére még mindig megéri!

A devizaárfolyamok ingadozása és az infláció a 100%-os napelem támogatás költségvetésén is nyomot hagytak. Vagyis a pályázat kiíráskor készített kalkulációk hónapokkal később már nem fedezték a kivitelezői díjakat. Akinek az anyagi lehetőségei engedik, a különbözetet önerőből kénytelen befizetni. Ami bár sokakat váratlanul ért, még mindig megéri:

  • Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől mert napelemes rendszerrel nem kell az elszálló energiaárak költségei miatt aggódni
  • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán a telepített napelem hónapokon belül kitermelheti a befizetett önerő összegét
  • Pénzügyi stabilitás ikon ráadásul az ingatlanra is értéknövelő hatással
Referenciáink önmagukért beszélnek

Ami a támogatás és az önerő közötti eltérés mértékét illeti, egy átlagos háztartási napelemrendszernél 20-30% arányban, azaz néhány százezer forinttal kellett korrigálni a költségvetést a nyerteseknek.

A korrekt, hozzáértő napelemes kivitelező továbbra is aranyat ér

 

A 100% vissza nem térítendő napelem pályázat kihirdetését követő brutális érdeklődés eleinte komoly szakemberhiányt idézett elő. A korrekt, hozzáértő és professzionális szolgáltatók rendelkezésre állása pedig később, a kezdeti időszak lenyugvása után is értéket jelentett. Azok a háztartások jártak jól, akik a nyertes napelemrendszer telepítéshez:

Wagner Solar Hungária napelemes rendszer telepítés
  • Kivitelezési garancia ikonstabilan működő céggel állapodtak meg
  • Hotline telefonos segítség a hét minden napján ikonahol a cég gyorsan rendelkezésre állt
  • Vállalati felelősség biztosítás ikongarantált a szakmai és minőségi eredmény
  • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazánszerződés szerinti ütemezés

Konklúzió

A kutatásunk során öröm volt látni a családi házakra frissen felkerült napelemes rendszereket, amelyeket az elégedett tulajdonosaik tettek közzé. A 100%-os napelemes lakossági támogatás bár nem volt zökkenőmentes, összességében mégis előre mutató fejlemény.

Hogy miért?

  • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán Mert a napelemes rendszer telepítés még önerőből finanszírozva is megtérülő befektetés.
  • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán Mert a napelem kiszámíthatóságot, kényelmet, anyagi stabilitást jelenthet a háztartásoknak.
  • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazán Mert a környezetbarát napelemek kulcsfontosságú innovációt jelentenek a fenntarthatósághoz.
Napelem építési engedély

Mi várható a jövőben?

Bár a visszatáplálás és szaldós elszámolás szabályozása körül sok a bizonytalanság, az biztos, hogy aki még idén telepít napelemes rendszert, az bekerülhet a szaldós elszámolása. Jövőre már garantáltan a bruttó elszámolás lesz porondon, melynek részletei még nem ismertek. A 100%-os pályázatnak még várható folytatása, az előzetes kormány kommunikációk szerint idén ősszel jöhet a második kör kiírása, amit kíváncsian várunk a piac további szereplőivel együtt. Egyet azonban garantálhatunk, amennyiben bármiféle változás történne a napelemek műszaki feltételeivel, visszatáplálásával vagy pályázatával, beüzemelésével kapcsolatosan, rögtön beszámolunk róla.

Kérje árajánlatunkat az ajánlatkérő űrlapunkon keresztül! Vagy kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a +36 27 548 440 -es telefonszámon.