Napelem élettartama és megtérülése

Napelem Közzétéve: 2023.08.30.

 

Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy milyen tényezők befolyásolják a napelem élettartamát, mivel óvhatjuk, valamint a legtöbbeket foglalkoztató kérdésre – hogy milyen megtérülési idővel számolhatunk – választ adunk.

A napelem élettartama az egyik legfontosabb tényező a napelemekkel kapcsolatban. Egyértelmű, hogy minden felhasználó számára az a cél, hogy napelemes rendszerét minél hosszabb ideig működőképesen tartsa, megtérülési idejét pedig minimalizálja a lehetőségekhez és a felhasználói szokásokhoz mérten.

A napelemek élettartama fontos adattal bír, ami a napelem megtérülés kiszámításához nélkülözhetetlen.

Ajánlatkérés
Longi Napelemek
Napelem élettartamát befolyásoló tényezők
 • A napelem technológiája

  Nem mindegy, hogy monokristályos napelemről vagy vékonyrétegű, esetleg polimer napelemről beszélünk. Mindegyiknek más adottságai vannak ezen a téren is.

  A tapasztalatok azt mutatják, hogy a monokristályos napelem a legtartósabb típus, ezt követi a polikristályos fajta.

 • A napelem anyaga

  Az edzett üveg, ami ugyanúgy vagy jobban bírja a jégeső és a kövek okozta becsapódást, mint egy tetőtéri ablak. Természetesen érdemes a ház biztosításába belefoglalni napelemeket is, ha esetleges rongálás vagy jelentősebb természeti katasztrófa történne. Fontos megemlíteni, hogy ezek gondozásmentes termékek. A leeső csapadék elvégzi a szükséges tisztítást. Amennyiben makacs szennyeződés van a panelen, ami a termelésre is hatással van, kérje szakember segítségét a tisztításban.

 • A napelem bonyolultsága

  A legtöbb napelem típus nem tartalmaz forgó vagy érzékeny alkatrészeket, amik könnyen tönkremennének. A smart rendszereknél már kicsit több az alkatrész, hiszen mindegyik panelhez külön optimalizáló van szerelve.
  Javasoljuk, hogy szakember segítségével történjen az Ön számára legoptimálisabb rendszer kiválasztása.

 • Környezeti ártalmak

  Kiválóan ellenáll a fagynak és a magas hőmérsékletnek egyaránt -20-30 foktól 80 Celsius fokig működőképesek.

  Az extrémebb körülmények esetén a teljesítmény erőssége csökkenhet a termék élettartama pedig rövidülhet.

 • Keletkező hibák

  A meghibásodások nagy része a szállítás vagy felszerelés során történik. Magától a napelemek rendkívül ritkán, szinte sosem romlanak el. Ezért is fontos a megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező kivitelező csapat kiválasztása.

   

 • Megfelelő minőségű tartószerkezet, tető

  A tartószerkezetnek és a tetőnek kell megtartania évtizedeken keresztül a napelem paneleket. Ha ezek jó minőségű alapanyagokból készülnek, akkor a napelem rendszer biztonságban van. De ehhez nélkülözhetetlen a precíz tervezés és felmérés a telepítés előtt.

 • Napelemek várható élettartama

  A teljesítmény romlása természetes folyamat. Ahogy az üveg is elöregszik és veszít a fényáteresztő képességéből, úgy a napelem panel is elöregszik.

Tudta?

A Chemnitz-i Egyetem vizsgálatai alapján a 90-es években készült napelemek jelentős része is még mindig működik 80-90%-os teljesítmény romlás mellett, ami igazán kiválónak mondható.

Napelem ajánlatkérés

A napelemek technológiája azóta jelentősen fejlődött, jobb minőségű és tartósabb anyagokat készítenek, nem beszélve a lamináló anyagok, valamint ragasztó anyagok is tartósságának fejlődéséről.

A jelenlegi termékeknél gyakori a 30-40 éves garancia, ami a tapasztalatok szerint alábecsült. Valószínűbb, hogy ennél jóval tovább fognak működni megfelelő hatásfokon. Jó  minőségű napelem rendszer kiépítése, valamint szakszerű karbantartás esetében ez hosszabb időtartam is lehet.  Ami a megtérülést illeti, lakossági felhasználási preferenciák átlaga alapján nagyjából 9-10 évet jelent, cégek esetében ez akár 2-3 év is lehet. Ezt követően már csak és kizárólag hasznot hoz.

Tovább olvasok a napelem rendszerekről
Hyundai 430Wp HG Napelemek 01

Tényezők, amik jelentősen befolyásolják a napelem megtérülést:

 • Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtőlNapelem tájolása
 • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazánNapelem hatásfok
 • Napelem inverter, okos inverterInverter
 • Napelem, hőszivattyú, napkollektor, hővisszanyerő szellőztető, pellet kazánNapelem méretezése

Mitől lesz hosszú a napelem élettartama?

Edzett üvegből készülnek, melyek jól bírják a szélsőséges környezeti hatásokat, emellett UV álló, alumínium alkatrészek alkotják. Nincsenek érzékeny, mozgó alkatrészek, amik könnyen meghibásodhatnak. Folyamatosan fejlődő technológia.

Minden esetben érdemes a minőséget és a megbízhatóságot választani. Ilyen kategóriájú beruházások esetében mindenképp hosszú távra kell tervezni, hogy évtizedeken át garantált legyen a rendszer kifogástalan működése.

Tanácsadás szakértőtől

Ne szalassza el a lehetőséget! Kérjen ajánlatot most!

Kérje árajánlatunkat az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen! Vagy kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a +36 27 548 440-es telefonszámon.