Fókuszban a napelemes bojlerek

Napelem, napelemes bojler Közzétéve: 2023.09.27.

Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a bojlerekről

Egy háztartásnak bojler vásárlás előtt mindenféleképpen érdemes megfelelő szakember segítségét kérni és közösen körbejárni a témát, hogy milyen felhasználási preferenciáknak kell majd megfelelnie a készüléknek.
Például a bojler méretét az adott háztartás felhasználási szokásaihoz és a felhasználók számához kell igazítani.

Előzetes becslések alapján az átlagos melegvíz fogyasztásként napi 50 liter / fő 45 °C-os vizet értünk.

Amennyiben túl kicsi a bojler űrmértéke a háztartás meleg víz fogyasztásához képest, akkor maximum hőmérsékletre kell állítani a bojler szabályzóját, ami viszont intenzív vízkőképződést okoz. 
Ezért a készülék sűrűbben igényel karbantartást. Ennek elmaradása esetén pedig drasztikusan csökken a termék élettartama és megnő az energiafogyasztása a felhalmozódott vízkő miatt.

Mi történik, ha egy 4 fős család minden tagja fürdeni szeretne, legalább napi egyszer?

Ha az egy háztartásban élők minden tagja kádban szeret fürdeni, akkor az átlagosnál nagyobb meleg víz felhasználásról beszélünk. Ilyen esetben a bojler kiválasztásánál ezt figyelembe kell venni és nagyobb térfogatú eszköz beépítése javasolt. A vízkőképződés mérséklésére pedig maximum 55-60 °C-os víz hőmérsékletet beállítása ajánlott.

Magas hőmérsékletre állított bojler esetében további veszélyt jelent a forrázás lehetősége.
Ha a maximális hőfokra tekert bojlerből legmelegebb állásban van a csap, akkor könnyen leforrázhatja magát.
Ennek elkerülése végett célszerű nagyobb bojlert venni, annak érdekében, hogy ne kelljen 55 fok fölé emelni a készülékben a hőmérsékletet. 

További megoldás lehet még a forrázásvédelmi szelep beszereltetése, melynek feladata a beállított hőmérsékletű víz továbbítása a fogyasztási helyek felé oly módon, hogy a bojlerből kijövő vízhez a hálózatról hidegvizet kever annak függvényében, hogy mennyire meleg víz érkezik a hőtermelő felől. A forrázás ebben az esetben teljes mértékben elkerülhető.

Tudta?

A villanybojlerek jelentősen több energiát használnak fel a használati melegvíz készítésre, mint egy hőszivattyú, gázkazán, vagy egy napelemes bojler.
Ez utóbbi ideális megoldást kínál a költséghatékony és fenntartható melegvízellátáshoz.
A beszerelés után a bojler a nap erejével termel ingyenes meleg vizet és a klasszikus elektromos kazán helyettesítésére szolgál.

 

Tovább olvasok
Fothermo napelemes vízmelegítő Fejléc

Mi történik, ha nem süt a nap?

Fontos leszögezni, hogy ilyen esetekben is akadálytalanul működik a készülék. A víz automatikusan felmelegíthető 230 V-os hálózati áramról. A tápegység rossz időjárási szakaszokban vagy fokozott hőigény esetén automatikusan bekapcsol és biztosítja, hogy a víz mindig egy bizonyos minimális hőmérsékleten maradjon. A kiegészítő fűtés előfeltételeként 230V-os hálózati csatlakozásnak kell rendelkezésre állnia.

Hány PV modul csatlakoztatható a bojlerre?

Alapvetően bármennyi. A beépített MPP-vezérlő maximum 550 W-ig szabályozza a teljesítményt. Minél több PV-modul van a bojlerhez csatlakoztatva, annál több a kihasználatlan többletenergia, különösen a nyári hónapokban.

Mi történik, ha a bojler eléri a maximális 65 fokos hőmérsékletet?

A fotovoltaikus modulok egyszerűen kikapcsolnak. Ez nem károsítja sem a bojlert, sem a fotovoltaikus paneleket.
A Fothermo márkának létezik olyan megoldása, amely lehetővé teszi a felesleges villamos energia betáplálását az elektromos hálózatba, viszont Magyarországon még nem tisztázott az ilyen és ehhez hasonló típusú termelő berendezés hálózatra csatlakozásának szabálya.

Lehet-e vízkőmentesíteni a bojlert és ha igen, hogyan?

Természetesen erre is van lehetőség. Nyissa ki a bojler karimáját az alján, a fedél alatt. A bojler belsejét ezután nedves ruhával ki lehet törölni. Többre nincs is szükség.
Fontos felhívni a figyelmet, hogy ecetes tisztítószerek, valamint hegyes eszközök használata nem ajánlott a vízkő eltávolításához.

Miért válasszon minket?

Az elmúlt évek során folyamatosan arra törekedtünk, hogy a piacon fellelhető legújabb technológiájú, minőségi és megbízható termékeket kínáljunk ügyfeleink számára. Hosszú távon tervezünk, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy családunk minden tagja a Wagner Solar Hungária Kft. csapatát erősíti.

  • Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől! Minőség és megbízhatóság 2002 óta
  • 25 év garancia Csúcstechnológia 25-30 év garanciával
  • napelemes rendszerrel nemcsak elektormos áramot állít elő, de növeli az ingatlan értékét is Kulcsrakész megoldások: a tervezéstől a kivitelezésig
  • Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől! Színes termékpaletta, komplex energetikai megoldások
  • Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől! Elérhető árak, finanszírozási tanácsadás
  • Megújuló energia kulcsrakészen szakértőtől! Több, mint 5500 telepített rendszer
Magyarbrand 2022
Tanácsadás szakértőtől

Ne szalassza el a lehetőséget! Kérjen ajánlatot most!

Kérje árajánlatunkat az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen! Vagy kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a +36 27 548 440-es telefonszámon.