Milyen hőszivattyút válasszak?? III/IV

Hőszivattyú

A hőszivattyúknak több típusa létezik, de működésükben közös, hogy mindegyikük a környezetben lévő hőmérsékletet hasznosítják. A különböző típusú hőszivattyúk eltérő teljesítménnyel és COP-értékkel (ezzel kapcsolatos cikkünk itt érhető el) rendelkeznek, azonban kiválasztásuk elsősorban nem preferencia kérdése, hanem az adott épület környezeti jellemző alapján érdemes kiválasztani. Ez a folyamat mindenképpen szakembert igényel, a kiválasztást több esetben felmérések előzik meg (amennyiben a szakembernek nincs lokális tapasztalata, vagy helyismerete).

Mi a Wagner Solarnál 2002 óta foglalkozunk megújuló energiaforrásokkal, például hőszivattyúkkal. Felkészült mérnöki csapatunk több, mint két évtizednyi tapasztalattal és tudással segítik az ügyfeleinket a megfelelő döntés meghozásában, hogy a lehető legoptimálisabb megújuló energiaforrás szolgálja ki a jövőben az igényeiket.

Ha már Önben is felmerült a kérdés, hogy „Milyen hőszivattyút válasszak?”, akkor ez az összefoglaló biztosan a segítségére lesz. Amennyiben további kérdése van, keressen minket bizalommal!

Árajánlatkérés

Levegő-víz hőszivattyú

Lényegében a szivattyú a fűtőtestekben keringtetett vizet melegíti fel, levegőből elvont hő segítségével. Felépítésének egyszerűsége, és beruházási költsége miatt ez a legelterjedtebb hőszivattyú típus Magyarországon. A COP értéke 3-4 közt van általában (COP értékekről szóló cikkünk itt érhető el), ami kisebb, mint a geotermikus hőszivattyúké, mégis a hazai időjárási viszonyokhoz valószínűleg a legmegfelelőbb választás.

Előnyeihez tartozik még, hogy az alacsony telepítési költségei miatt (nincs szükség terepelőkészítésre) a megtérülési idő is rövidebb, továbbá már meglévő fűtési rendszerekkel párhuzamosan is használható.

Hátránya, hogy a teljesítménye nagyon erősen időjárás függő, hideg levegőben kevés a hasznosítható hőenergia, tehát a teljesítménycsökkenés elkerülése érdekében magasabb lesz ekkor az áramfelvétel. Továbbá előre jósolni akár egy évtizeddel a fűtési időszakok hőmérsékletét lehetetlen, így bár évről évre pontosabb, mégis csak egy durva becslést lehet adni a megtérülésre.

Geotermikus hőszivattyúk

Erre a legismertebb típusú berendezésre gyakran hivatkoznak, mint föld-víz hőszivattyúk, és ahogy a neve is mutatja, itt a környező talaj hőtartalékából kinyert energia kerül hasznosításra. A talaj ugyan nagy hőtartalékot tud képezni, de a hatásfoka egy rosszabb előkészítéstől, vagy a környezet megváltozásától (pl nem várt beépítés miatti árnyékolás) csökkenhet. A COP értékek itt a magasabbak, többnyire 4-5 közötti értékkel lehet számolni.

A telepítés ugyan nagyobb mennyiségű földmunkát igényel, ami fúrással, tereprendezéssel jár, így a megtérülési idő hosszabb lehet, de a kialakítás után Magyarországon szinte bárhova telepíthető a rendszer, és van lehetőség a passzívhűtés kialakítására.

A geotermikus hőszivattyúk csoportjában két féle berendezést különbözetünk meg; a talajszondás hőszivattyú, ahol az akár 80-120 (esetenként akár 2000) méterig lefúrt szondában cirkulál a hőszállító közeg, vagy talajkollektoros hőszivattyú, ahol a csöveket 1,2-2 méterre vízszintesen fektetik a talajba. Ez utóbbi akár szivárgó esővízből is tud energiát visszanyerni, azonban hó-avar takarás miatt is romolhat a teljesítmény.

Víz-víz hőszivattyú

Hasznosítható energia szempontjából a legjobb hatásfokkal ez a hőszivattyú csoport rendelkezik, a COP értékek 5-7 között helyezkednek el többnyire. A hőtartalék, ahogy a csoport elnevezése is mutatja, a víz hőtartásából származik, a víz mint hőtartó közeg pedig lehet felszíni, vagy felszín alatti, így ennél a hőszivattyú csoportnál is két féle típus létezik;

a felszíni vizekből (tavak, folyók) származó felhasznált vizet használ hőszivattyú, illetve az ásott/fúrt kutas hőszivattyú.

Óriási előnye a kimagasló COP mellett, hogy Magyarországon világviszonylatban is előkelő helyen állunk a termálvíz hozzáférhetőségében, illetve, hogy a víz egy lassan reagáló közeg, így a hőtároló kapacitása magasabb, mint a levegő kapacitása.

Hátránya viszont, hogy rengeteg, komoly behatással rendelkező előkészítő földmunkára van szükség, és nem lehet mindenhova telepíteni. A sok előkészítés és mérés meghosszabbítja a telepítési munkálatokat, így a megtérülés jelentősen lassabb lesz, mint a levegő-víz hőszivattyúk esetében.

A Wagner Solar mérnök csapatának nincs ugyan kizárólagossága, de a több, mint 20 éves tapasztaltára hivatkozva leggyakrabban a levegő-víz hőszivattyúkat szokta ajánlani; a telepítés egyszerűsége, a kisebb karbantartási igények és költségek, illetve a gyorsabb megtérülés miatt. Ha felkeltettük az érdeklődését, keressen minket bizalommal!

Árajánlatkérés

Cégünk számokban

jelentős szakmai tapasztalat

22 év

TAPASZTALAT

többezer telepített napelem rendszer, hőszivattyú rendszer

5500

TELEPÍTETT RENDSZER

többmillió kWh megtermelt energia

140,698,000

MEGTERMELT ENERGIA (KWH)

környezetbarát megújuló energia alkalmazás

45,047

TONNA CO2 MEGTAKARÍTÁS

országos hálózat

3 iroda

ORSZÁGSZERTE