Miért fontos a feszültségfüggő teljesítményszabályozás?

Inverter, Napelem, Napelem GYIK

Hálózati túlfeszültség miatt kevesebbet termel a napelemes rendszer

Egy nagyon érdekes, de mindenképp tanulságos esetet szeretnénk Önökkel megosztani, ami fontos információval szolgálhat a napelemek telepítéséhez.

Két különböző napelemes rendszert szeretnénk bemutatni, egy ikerház tetején, ahol a napelemek típusa, teljesítménye, továbbá az inverterek típusa és teljesítménye is azonos, továbbá a telepítést ugyanaz a csapat végezte el mindkét esetben. A telepítések 2019-ben történtek.

Az A- jelzésű ház ideális fekvésű, azonban a B-jelzésű házon levő napelemek, elhelyezkedéséből fakadó adottságok miatt, mindig kevesebbet termelnek; ott az attika fal délelőtt és délután is árnyékolja a paneleket így általában napi/éves viszonylatban bő 10%-al mindig kevesebbet termel a rendszer. A SolarEdge inverterrel kivitelezett napelemes rendszereknek köszönhetően a monitoring platformon pontos információkat láthatunk a termelésről és a hozam különbség okáról.

2024 márciusában észlelve lett a B-ház környezetében a hálózati túlfeszültség probléma, ami jellemzően hétvégente, napsütéses időben jelenik meg. A túlfeszültség megjelenésekor az inverter lekapcsol, majd a hálózatot figyelve újra felkapcsolódik (5 perces türelmi idővel) amint az engedélyes szint alá csökken (235V) a hálózati feszültség; azonban amint a megengedett érték fölé kúszik a feszültség (ez Magyarországon kb 250V), újra lekapcsol az inverter.

Ez a jelenség természetesen az A-jelű háznál is előfordul.

A megoldás a feszültségfüggő teljesítményszabályozás

Közel egy hónapos megfigyelés után a B-házban hónap végén (2024. 03. 29.) beállításra került az inverteren az úgynevezett feszültségfüggő teljesítményszabályozás. Ezt azt jelenti, hogy ahogy növekszik a hálózati feszültség az inverter teljesítménye ezzel dinamikusan csökken (akár nullára is csökkenhet, ha szükséges, de ez nem fordult elő azóta egyszer sem), így az inverter nem áll le teljesen, nem várakozik visszacsatlakozásra, ami sok idő és jelentős energia veszteség lenne. Ez a feszültségfüggő teljesítményszabályozás megfelelő alkalmazás arra, hogy a teljesítmény csökkentése után az inverter tovább működött a megengedett értékeken belül.

Az átállítás utáni következő hónapban megfigyelhető volt, hogy a B-ház láthatóan többet táplált a hálózatba az A-házzal szemben, aminek ugyan az adottságai bő 10%-al előnyösebbek, de nincs beállítva a feszültségfüggő teljesítményszabályozás. Ugyan a B-ház reggelente és késő délután kevesebbet termel, de a betáplálása magasabb; a szaldós rendszer pedig az össz-betáplálást figyeli, ez pedig láthatóan magasabb a B-ház esetén.

Pontosan ezen jelenség miatt, mi a Wagner Solar-nál a minden ügyfelünket tájékoztatjuk a paraméterezés fontosságáról! Reméljük ez a megfigyelés motivációt ad mindenkinek a megújuló energiaforrások használatára!

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, keressen minket bizalommal!

Kapcsolat

Cégünk számokban

jelentős szakmai tapasztalat

22 év

TAPASZTALAT

többezer telepített napelem rendszer, hőszivattyú rendszer

5500

TELEPÍTETT RENDSZER

többmillió kWh megtermelt energia

140,698,000

MEGTERMELT ENERGIA (KWH)

környezetbarát megújuló energia alkalmazás

45,047

TONNA CO2 MEGTAKARÍTÁS

országos hálózat

3 iroda

ORSZÁGSZERTE