Wagner Solar - Napelem - Superbrands MagyarBrands díj 2021-2022
Wagner Solar - Napelem - Superbrands MagyarBrands díj 2021-2022

Tartószerkezet

Hogy a befektetésünket ne fújja el a szél

Hyundai napelemek

Napelemes rendszer esetén legtöbbször a napelemekről és az inverterről esik szó, pedig nem csak ezekből áll össze egy komplett rendszer. Mindennek az alapja a tartószerkezet, amire a napelemeket rögzítik a szakemberek.

Hogy a befektetésünket ne fújja el a szél

 

Egy napelemes rendszer használatát hosszú távra tervezhetjük, jó minőségű alapanyagok beépítése esetén 30-40 éves használattal számolhatunk. Éppen ezért fontos, hogy időjárásálló, strapabíró legyen az alap, amire építkezünk. Gondoljunk csak bele, milyen károkat okozhat, ha a rossz szerelés vagy a gyenge minőségű alapanyagok miatt lerepül a tetőről néhány napelem panel, gyakorlatilag elfújja a szél befektetésünket.

Származási hely

Tapasztalatunk azt mutatja, hogy európai gyártók termékeit beépíteni még mindig sokkal nagyobb biztonságot nyújt, mint egy távol keleti megoldás. A nagy választék közül a Schletter tartószerkezet egy igen jó megoldás. A Németországban gyártott sínek és kampók erősebbek, mint sok más gyártóknál.

Kép: Schletter – sín vagyis modultartó profil (erre kerül fel a napelem)

Napelem Rendszerek

Minőségi kérdések

Nem célunk egy gyártó termékét sem degradálni, így konkrét neveket nem említünk. De érdemes a végeleges döntés meghozatala előtt utánajárni olyan apróságoknak, mint például a sínek és kampók anyaga, vastagsága. A legtöbb cég ugyanis csak 4-5mm vastag kampót használ, törekedni kell a 6 milliméteres anyagvastagságra rozsdamentes kampók esetében. Néha az is előfordul, hogy még nem is rozsdamentes vagy alumíniumból készült tetőkampókat használnak spórolás miatt, hanem egyszerű festett, acélból- vagy vasból készült felület kezeletlen kampókat, mely nem állja ki az időjárási viszontagságokat és az elektrokémiai korrózió miatt a vas szépen lassan, de szinte biztosan elbomlik.

A német Schletter gyártó kínálatában megtalálhatók a minőségi tetőkampók, amit a német éghajlati viszonyok alapján fejlesztettek ki, így időtálló erős tartószerkezetet épülhet ennek felhasználásával. Kampóik 6 mm vastagok. Nem utolsó sorban az általunk használt sínek sem 30×30 vagy 35×35 milliméter átmérőjűek, hanem erős 40×40 milliméteres alumínium profilból állnak. Napelemes rendszer vásárlása előtt érdemes összehasonlítani a különböző cégek ajánlatait és ilyenkor ne csak a 10 év gyártói garanciát figyeljük a tartószerkezetnél.

Kép: Schletter – tetőkampó (ezekkel a kampókkal rögzítik a tetőhöz a síneket)

Napelemes rendszerek
rögzítéstechnika

Kép: Schletter – sínlezáró kupak (Célja: a sín végére helyezik fel, hogy megakadályozza a víz befolyását a sínbe és óvja a szerelők kezét, hogy ne vágják meg magukat)

 

Európai házra célszerű európai terméket vásárolni, hogy biztosak lehessünk benne, hogy azt kapjuk, amire szükségünk van, és évtizedekig ne legyen vele gondunk.

Bár árban a minőség magasabb, ha 40 éves időintervallumban gondolkozunk, máris megéri egy kicsit többet fizetni.

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal a +36 70 314 1527-es telefonszámon vagy az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen.