GEO Tarifa

Hőszivattyú

GEO Tarifa a mielőbbi megtérülésért

A hőszivattyús iparág támogatását jelzi az a tény, hogy a készülékekhez olcsóbban lehet elektromos energiát vételezni. 2009 áprilisában ELMŰ-ÉMÁSZ területen vezették be először a GEO Tarifát, ami csak és kizárólag hőszivattyúk üzemeltetésére használható.

GEO tarifa ára és felhasználása

Jelenleg 24,34 ,- Ft/kWh egységáron 24 órából 20 órán keresztül, maximum 2×2 óra megszakítással áll rendelkezésre. A bekötésnek feltétele a szakemberek által telepített rendszer (erről nyilatkozatot kell beadni), és egy erre a célra kialakított mérőállás és bekötés megléte.

Azt, hogy mennyire takarékos egy hőszivattyú, az határozza meg, milyen COP-értékkel üzemel. Egy levegő-víz hőszivattyú esetében átlag 2,8-3,2 COP-értékkel számolhatunk, ezt az értéket és a 24,34 ,- Ft/kWh egységárat figyelembe véve 1 kWh hőenergia előállítása maximum 9,- Ft-ba kerül. Földgázzal 90 %-os éves gázkazán hatásfokot feltételezve (ez már igen magas értéknek számít) szintén 1 kWh energia előállítási költsége körülbelül 12,- Ft.

Megtérülés

Amennyiben ismert az épület éves energiaigénye, könnyen kiszámítható, hogy évente mennyi megtakarítást nyújt a levegő-víz hőszivattyú. Más típusnál a megtakarítás nagyobb, hisz az éves COP-érték kedvezőbb. Azt viszont a megtérülésnél figyelembe kell venni, hogy a levegős hőszivattyú telepítése nem igényel szakhatósági hozzájárulást vagy engedélyt (ez még a talajkollektoros hőszivattyúknál érvényes), illetve ezek bekerülési költsége a legalacsonyabb. Tehát a kedvezőtlen COP-érték ellenére egyértelműen elmondható, hogy a levegő-víz hőszivattyúk megtérülése a legkedvezőbb.

Összehasonlítás a H tarifával

A H tarifa a hőszivattyúkhoz és a megújuló energiaforrásokhoz lett kiépítve. A keringető szivattyúk, kompresszorok vagy hőszivattyúk üzemeltetése ezzel a tarifával a leggazdaságosabb, ezért érdemes megfontolni, ha ilyen típusú rendszerek telepítését tervezzük ingatlanunkba. Míg a Geo-, és a H tarifa hőszivattyúnál egyaránt elérhető, addig a többi típusú megújuló energián alapuló rendszerbe kizárólag a H díjszabású villamos energia köthető be. Mivel díjszabása rendeletileg szabályozott, így nem lehet magasabb a B típusú éjszakai áram tarifájánál.

A Geo tarifa kizárólag az ELMŰ és az ÉMÁSZ szolgáltatók által lefedett területeken érhető el, egész évben üzemel, de naponta kétszer maximum 2 órára szünetel. A H tarifa az ország egész területén elérhető, de csak október 15-től április 15-ig, akkor viszont napi 24 órában.

HŐSZIVATTYÚ RENDSZER KALKULÁTOR

Hőszivattyús beruházás kontra gázkazán

Új építésű ingatlanok esetében, ha nem kell a gázfűtésre elkölteni a minimum nettó 1,2 millió Ft-ot, valamint nem épül ki egy hagyományos klíma rendszer, akkor a beruházás többletköltségének megtérülés nem több, mint 2-3 év. Amennyiben állami támogatást is sikerül bevonni a beruházásba, talán elmondható, hogy olcsóbb rendszert lehet kiépíteni hőszivattyúval, mint földgázra és klímára támaszkodva.

Hőszivattyú napelemmel kombinálva

Egyre több érdeklődés mutatkozik a napelemekkel kombinált hőszivattyúk iránt. Viszonylag pontosan kiszámítható, mennyi egy hőszivattyús rendszer éves elektromos energia igénye. Ennek ismeretében ki lehet építeni egy olyan teljesítményű napelemes rendszert, ami biztosítani tudja a hőszivattyú fogyasztásának megfelelő mennyiségű elektromos energiát.

A villamos hálózat kiépítése meglévő hőszivattyúhoz:

  • A belső hálózat kialakítása alapvetően megegyezik a vezérelt bekapcsolásnál alkalmazott eljárásmóddal.
  • A nyomvonal kialakításánál ügyelni kell arra, hogy ne legyen kötés a csatlakozóvezetékben.
  • Minimálisan alkalmazható 4mm2 keresztmetszetű rézvezető, 20mm2 védőcsőben, ill. a terhelésnek megfelelő méretezés szerint.
  • Csatlakozás kialakítása: A leágazás végpontján plombázható elosztót kell elhelyezni, melyről a hőszivattyú villamos ellátása történik. Az elosztó villamos csatlakozása bontatlanul, mereven, nem a dugaszolóaljzaton keresztül történik. A hőszivattyú villamos ellátását szolgáló tápvezeték kialakítását a szolgáltató ellenőrzi.
  • Meglévő vezérelt mérés esetén nincs szükség új bekapcsolásra, elégséges a vezérlő berendezés cseréje, ill. az előírásoknak megfelelő csatlakozó vezeték kiépítése.
  • Az ELMŰ által minősített villamos kivitelezőnek nyilatkoznia kell, hogy az előírt műszaki feltételeknek megfelel a meglévő belső hálózat.
  • A tarifa igénylésekor elsősorban az eredeti „hőszivattyús” kivitelezőt kell megkeresni, aki elvégzi a szükséges átalakításokat, és elkészíti a szükséges dokumentációt.
  • Az üzembe helyezett hőszivattyúnak rendelkeznie kell CE vagy EUROVENT minősítéssel, vagy ezekkel egyenértékű külföldi tesztcentrum igazolással. Amennyiben nincs hiteles minősítés, ezt a külföldi tesztcentrumokban, vagy a hazai TÜV Rheinhard Gépész Műszaki csoportnál lehet pótolni.
Tanácsadás szakértőtől

Ne szalassza el a lehetőséget! Kérjen ajánlatot most!

Kérje árajánlatunkat az ajanlat@wagnersolar.hu e-mail címen! Vagy kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal a +36 27 548 440-es telefonszámon.

Cégünk számokban

jelentős szakmai tapasztalat

22 év

TAPASZTALAT

többezer telepített napelem rendszer, hőszivattyú rendszer

5500

TELEPÍTETT RENDSZER

többmillió kWh megtermelt energia

140,698,000

MEGTERMELT ENERGIA (KWH)

környezetbarát megújuló energia alkalmazás

45,047

TONNA CO2 MEGTAKARÍTÁS

országos hálózat

3 iroda

ORSZÁGSZERTE

Hőszivattyú videók

Ezeket a videókat érdemes megnézni annak, aki hőszivattyús rendszert tervez otthona fűtésére-hűtésére és melegvíz ellátására.

Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdésekre a válaszokat.

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal az ajanlat@wagnersolar.hu címen!

További videóink

Hőszivattyús rendszerek

Fűtési rendszerek összehasonlítása │Wagner Solar

Hogyan építsünk 0 energiás házat? │Wagner Solar

Hőszivattyú hangteszt │Wagner Solar

Aquarea Smart Cloud bemutató videó │Wagner Solar

Aquarea Service Cloud felhőalapú távfelügyelet Panasonic hőszivattyúkhoz

Aquarea Smart Cloud felhőalapú távfelügyelet Panasonic hőszivattyúkhoz

A Panasonic levegő-víz hőszivattyú rendszere: Aquarea koncept videó

Aquarea T-CAP duplacsöves hőcserélő

Hőszivattyú Referenciáink

D. Zs. – 2015 ügyfél

Rugalmas, együttműködő cég. Nyitott a problémák megoldására, abszolút vevőbarát.

B. – 2018 ügyfél

Minden szempontból elégedett vagyok a végeredménnyel és ez minimális energiaráfordítást igényelt. Az ügyintézés rugalmas a kivitelezés professzionális.

Faragó J. ügyfél

Alapos tervezés, amely a gyakorlatban hozta az ígért teljesítményt, tiszta és gyors kivitelezés, két éves hibátlan működés.