GEO Tarifa

Hőszivattyú

GEO Tarifa a mielőbbi megtérülésért

A hőszivattyús iparág támogatását jelzi az a tény, hogy a készülékekhez olcsóbban lehet elektromos energiát vételezni. 2009 áprilisában ELMŰ-ÉMÁSZ területen vezették be először a GEO Tarifát, ami csak és kizárólag hőszivattyúk üzemeltetésére használható.

GEO tarifa ára és felhasználása

Jelenleg 24,34 ,- Ft/kWh egységáron 24 órából 20 órán keresztül, maximum 2×2 óra megszakítással áll rendelkezésre. A bekötésnek feltétele a szakemberek által telepített rendszer (erről nyilatkozatot kell beadni), és egy erre a célra kialakított mérőállás és bekötés megléte.

Azt, hogy mennyire takarékos egy hőszivattyú, az határozza meg, milyen COP-értékkel üzemel. Egy levegő-víz hőszivattyú esetében átlag 2,8-3,2 COP-értékkel számolhatunk, ezt az értéket és a 24,34 ,- Ft/kWh egységárat figyelembe véve 1 kWh hőenergia előállítása maximum 9,- Ft-ba kerül. Földgázzal 90 %-os éves gázkazán hatásfokot feltételezve (ez már igen magas értéknek számít) szintén 1 kWh energia előállítási költsége körülbelül 12,- Ft.

Megtérülés

Amennyiben ismert az épület éves energiaigénye, könnyen kiszámítható, hogy évente mennyi megtakarítást nyújt a levegő-víz hőszivattyú. Más típusnál a megtakarítás nagyobb, hisz az éves COP-érték kedvezőbb. Azt viszont a megtérülésnél figyelembe kell venni, hogy a levegős hőszivattyú telepítése nem igényel szakhatósági hozzájárulást vagy engedélyt (ez még a talajkollektoros hőszivattyúknál érvényes), illetve ezek bekerülési költsége a legalacsonyabb. Tehát a kedvezőtlen COP-érték ellenére egyértelműen elmondható, hogy a levegő-víz hőszivattyúk megtérülése a legkedvezőbb.

Összehasonlítás a H tarifával

A H tarifa a hőszivattyúkhoz és a megújuló energiaforrásokhoz lett kiépítve. A keringető szivattyúk, kompresszorok vagy hőszivattyúk üzemeltetése ezzel a tarifával a leggazdaságosabb, ezért érdemes megfontolni, ha ilyen típusú rendszerek telepítését tervezzük ingatlanunkba. Míg a Geo-, és a H tarifa hőszivattyúnál egyaránt elérhető, addig a többi típusú megújuló energián alapuló rendszerbe kizárólag a H díjszabású villamos energia köthető be. Mivel díjszabása rendeletileg szabályozott, így nem lehet magasabb a B típusú éjszakai áram tarifájánál.

A Geo tarifa kizárólag az ELMŰ és az ÉMÁSZ szolgáltatók által lefedett területeken érhető el, egész évben üzemel, de naponta kétszer maximum 2 órára szünetel. A H tarifa az ország egész területén elérhető, de csak október 15-től április 15-ig, akkor viszont napi 24 órában.

HŐSZIVATTYÚ RENDSZER KALKULÁTOR

Hőszivattyús beruházás kontra gázkazán

Új építésű ingatlanok esetében, ha nem kell a gázfűtésre elkölteni a minimum nettó 1,2 millió Ft-ot, valamint nem épül ki egy hagyományos klíma rendszer, akkor a beruházás többletköltségének megtérülés nem több, mint 2-3 év. Amennyiben állami támogatást is sikerül bevonni a beruházásba, talán elmondható, hogy olcsóbb rendszert lehet kiépíteni hőszivattyúval, mint földgázra és klímára támaszkodva.

Hőszivattyú napelemmel kombinálva

Egyre több érdeklődés mutatkozik a napelemekkel kombinált hőszivattyúk iránt. Viszonylag pontosan kiszámítható, mennyi egy hőszivattyús rendszer éves elektromos energia igénye. Ennek ismeretében ki lehet építeni egy olyan teljesítményű napelemes rendszert, ami biztosítani tudja a hőszivattyú fogyasztásának megfelelő mennyiségű elektromos energiát.

A villamos hálózat kiépítése meglévő hőszivattyúhoz:

  • A belső hálózat kialakítása alapvetően megegyezik a vezérelt bekapcsolásnál alkalmazott eljárásmóddal.
  • A nyomvonal kialakításánál ügyelni kell arra, hogy ne legyen kötés a csatlakozóvezetékben.
  • Minimálisan alkalmazható 4mm2 keresztmetszetű rézvezető, 20mm2 védőcsőben, ill. a terhelésnek megfelelő méretezés szerint.
  • Csatlakozás kialakítása: A leágazás végpontján plombázható elosztót kell elhelyezni, melyről a hőszivattyú villamos ellátása történik. Az elosztó villamos csatlakozása bontatlanul, mereven, nem a dugaszolóaljzaton keresztül történik. A hőszivattyú villamos ellátását szolgáló tápvezeték kialakítását a szolgáltató ellenőrzi.
  • Meglévő vezérelt mérés esetén nincs szükség új bekapcsolásra, elégséges a vezérlő berendezés cseréje, ill. az előírásoknak megfelelő csatlakozó vezeték kiépítése.
  • Az ELMŰ által minősített villamos kivitelezőnek nyilatkoznia kell, hogy az előírt műszaki feltételeknek megfelel a meglévő belső hálózat.
  • A tarifa igénylésekor elsősorban az eredeti „hőszivattyús” kivitelezőt kell megkeresni, aki elvégzi a szükséges átalakításokat, és elkészíti a szükséges dokumentációt.
  • Az üzembe helyezett hőszivattyúnak rendelkeznie kell CE vagy EUROVENT minősítéssel, vagy ezekkel egyenértékű külföldi tesztcentrum igazolással. Amennyiben nincs hiteles minősítés, ezt a külföldi tesztcentrumokban, vagy a hazai TÜV Rheinhard Gépész Műszaki csoportnál lehet pótolni.

Kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal a  +36 70 314 1527 -es telefonszámon vagy az info@wagnersolar.hu e-mail címen. Szakértő kollégáink díjmentesen konzultálnak Önnel.

Ajánlatkérés

Cégünk számokban

jelentős szakmai tapasztalat

20 év

TAPASZTALAT

többezer telepített napelem rendszer, hőszivattyú rendszer

4000+

TELEPÍTETT RENDSZER

többmillió kWh megtermelt energia

102,326,400

MEGTERMELT ENERGIA (KWH)

környezetbarát megújuló energia alkalmazás

36,038

TONNA CO2 MEGTAKARÍTÁS

országos hálózat

4 iroda

ORSZÁGSZERTE

Hőszivattyú videók

Ezeket a videókat érdemes megnézni annak, aki hőszivattyús rendszert tervez otthona fűtésére-hűtésére és melegvíz ellátására.

Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdésekre a válaszokat.

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal az ajanlat@wagnersolar.hu címen!

További videóink

Hőszivattyús rendszerek

Fűtési rendszerek összehasonlítása │Wagner Solar

Hogyan építsünk 0 energiás házat? │Wagner Solar

Hőszivattyú hangteszt │Wagner Solar

Aquarea Smart Cloud bemutató videó │Wagner Solar

Aquarea Service Cloud felhőalapú távfelügyelet Panasonic hőszivattyúkhoz

Aquarea Smart Cloud felhőalapú távfelügyelet Panasonic hőszivattyúkhoz

A Panasonic levegő-víz hőszivattyú rendszere: Aquarea koncept videó

Aquarea T-CAP duplacsöves hőcserélő

Referenciáink

D. Zs. – 2015 ügyfél

Rugalmas, együttműködő cég. Nyitott a problémák megoldására, abszolút vevőbarát.

B. – 2018 ügyfél

Minden szempontból elégedett vagyok a végeredménnyel és ez minimális energiaráfordítást igényelt. Az ügyintézés rugalmas a kivitelezés professzionális.

Faragó J. ügyfél

Alapos tervezés, amely a gyakorlatban hozta az ígért teljesítményt, tiszta és gyors kivitelezés, két éves hibátlan működés.